ΓΔ: 1411.8 0.29% Τζίρος: 9.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:19:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Ευχάριστη έκπληξη από την ανάπτυξη, αύξηση ΑΕΠ 7% το πρώτο τρίμηνο

Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών ο ρυθμός του πρώτου τριμήνου, διψήφια ποσοστά αύξησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Σταϊκούρας: Ξεπεράσαμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Με διψήφια ποσοστά αύξησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων, ο ρυθμός ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου εκτινάχθηκε στο 7%, πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που προέβλεπαν μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4%  -5% έναντι ύφεσης 2,3% που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στη συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη που παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021 αλλά και στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου που αυξήθηκαν κατά 12,7%.

Πάντως, ασφαλές δείγμα για τη πορεία του ΑΕΠ το τρέχον έτος θα αποτελέσουν τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς οι κλυδωνισμοί από την πληθωριστική κρίση ήταν ισχυρότεροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξελίξεις αυτές υποχρέωσαν το οικονομικό επιτελείο να αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας το τρέχον έτος κατεβάζοντας το ρυθμό στο 3,1% έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,5%, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβραδύνοντας τη ταχύτητα στο 3,5% για το 2022 έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ αυξήθηκε 7,9% με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2021. Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,4%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,6% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,9%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 23%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 17,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 15,5%.

Χρ. Σταϊκούρας: Ξεπεράσαμε τον μέσο όρο της Ευρώπης

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα στοιχεία, δηλώνοντας πως:

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 1ο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΑΕΠ της χώρας μας αυξήθηκε κατά 7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, που υπερβαίνει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις που υφίσταται από την ενεργειακή κρίση και τα κύματα ακρίβειας τα οποία αυτή προκαλεί, διατηρεί ισχυρή δυναμική.

Ενώ, ενθαρρυντικό για τις προοπτικές και τη δυναμική της οικονομίας είναι το γεγονός ότι η αύξηση του ΑΕΠ εδράζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Οι επιδόσεις αυτές σηματοδοτούν μία δυναμική εκκίνηση για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θέτοντας τις βάσεις για επίτευξη ανάπτυξης υψηλότερης των εκτιμήσεων.

Με συνέπεια, αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και εφαλτήριο όσα έχουμε πετύχει όλοι μαζί, συνεχίζουμε τον απαιτητικό, αλλά ταυτόχρονα και ανοδικό δρόμο που έχουμε χαράξει για να οδηγήσουμε την οικονομία μας σε ένα περιβάλλον υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας περισσότερων νέων θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσάρεστη έκπληξη το ΑΕΠ α' τριμήνου, μειώθηκε -0,1% σε τριμηνιαία βάση

Η υστέρηση κυρίως στις επενδύσεις δεν επέτρεψε να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3%. Η 12μηνη αύξηση περιορίστηκε σε 2,1%, που πάντως ξεπερνά το 1,3% της ευρωζώνης.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νίκησε» την ευρωζώνη η ελληνική οικονομία με αιχμή την αύξηση επενδύσεων

Παρά τις δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις, η Ελλάδα διατήρησε ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, καθώς ενισχύθηκε το μερίδιο των επενδύσεων στην οικονομία. Ανάλυση από την Alpha Bank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Οι κυρίαρχες προκλήσεις για την οικονομία το 2024

Η Ελλάδα αναμένεται ότι θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης και το 2024, με αύξηση των επενδύσεων και πτώση του πληθωρισμού. Ο παράγοντας κλιματική αλλαγή και οι απειλές για την οικονομία.