ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Θα ξεπεράσει τα 10 GWh η διείσδυση των ΑΠΕ στο ελληνικό ενεργειακό μείγμα

Το δελτίο του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών (ΔΑΠΕΕΠ) για τους πρώτους μήνες του έτους, περιλαμβάνει εκτιμήσεις για πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ύψους 2,3 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, με το τελευταίο δελτίο του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών (ΔΑΠΕΕΠ) για τους πρώτους μήνες του έτους να κάνει εκτιμήσεις για πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ύψους 2,3 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.

«Η ιδιαίτερα θετική εικόνα που παρουσιάζει ο ΕΛΑΠΕ επιτρέπει τη σημαντική ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, βασικού πυλώνα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των ενεργειακής κρίσης και της ανόδου των τιμών ενέργειας», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Γιάννης Γιαρέντης.

Ο κ. Γιαρέντης προσθέτει πως «η ενισχυμένη πορεία του ΕΛΑΠΕ οφείλεται στα αυξημένα έσοδα που προκύπτουν για τους παραγωγούς ΑΠΕ μέσω της συμμετοχής τους στις αγορές ενέργειας. Οι ΑΠΕ, μέσω της διάθεσης των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ προς το ΤΕΜ αλλά και της καθημερινής συμμετοχής τους στο ενεργειακό μίγμα, δημιουργούν καθημερινά συνθήκες σημαντικής μείωσης του κόστους ενέργειας, επιβεβαιώνοντας ότι λειτουργούν αποκλειστικά προς όφελος των πολιτών και της αγοράς».

Σημειώνεται επίσης πως η εξέλιξη της διείσδυσης των ΑΠΕ στη χώρα δείχνει ότι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους θα ξεπεράσουμε το φράγμα των 10GWh, όταν το 2019 η διείσδυση ήταν στα 6,5 GWh.

Υπενθυμίζουμε πως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε μήνυμα προς το αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιείται στην Πάτρα, ανέφερε ότι «επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση που αποτελεί τη μοναδική λύση για την ενίσχυση της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας της χώρας. Τα τελευταία δύο χρόνια συνδέουμε νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο με ρυθμούς ρεκόρ. Το 2020 συνδέσαμε 955 MW, το 2021 άλλα 1115 MW και το 2022 υπολογίζουμε ότι θα συνδέσουμε πάνω από 1700 MW», τόνισε ενώ ανήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας νέων έργων ΑΠΕ και την δημιουργία θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ενέργειας το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση. 

«Με σταθερά βήματα και ολοκληρωμένο σχέδιο αλλάζουμε δομικά τον ενεργειακό κλάδο, προστατεύουμε το περιβάλλον και κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη» σημείωσε ο υπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Στις 3 πιο ελκυστικές χώρες για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο προς τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2030 και το 2050. Η χωρητικότητα εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη χώρα πρόσφατα ξεπέρασε τα 11 GW.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πλωτά αιολικά θα δημιουργήσουν νέες δουλειές και υπεραξία στην οικονομία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power Μικέλης Χατζηγάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την υλοποίηση αυτών των έργων στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις στον δρόμο της ενεργειακής μετάβασης

Mέχρι το 2030 αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία έργα ισχύος περίπου 13,5 GW, όπως τόνισε ο Νότης Σαρδελάς, διαχειριστής εταίρος της Sardelas Petsa Law Firm, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.