ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
money, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Καθυστερεί η υποβολή των δηλώσεων, ανοικτό ενδεχόμενο παράτασης

Μόνο τέσσερις στους δέκα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης εισοδήματος και εξετάζεται παράταση, αλλά χωρίς να παραταθεί αντίστοιχα και η προθεσμία για την πρώτη δόση.

Την πλάτη στην εφορία γυρίζουν έξι στους δέκα φορολογούμενους, καθώς, ενώ σε 19 ημέρες λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι έχουν υποβληθεί 2,5 εκατ. δηλώσεις, τη στιγμή που οι υπόχρεοι συνολικά ξεπερνούν τα 6,4 εκατ.

Αν και στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν επιτάχυνση του ρυθμού τις επόμενες ημέρες ενόψει και του ανοίγματος της πλατφόρμας για τις αιτήσεις για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος που για πολλούς προϋποθέτει την υποβολή της φορολογικής δήλωση, ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία, χωρίς όμως να αλλάξει η ημερομηνία καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου στο τέλος Ιουλίου.

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ άνοιξε και την πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά του 2020 που εισέπραξαν πέρυσι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 για την υποβολή τη δήλωσης ενώ θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ φόρο εισοδήματος που θα αναγράφεται στο νέο εκκαθαριστικό σημείωμα έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Με βάση το νόμο οι φορολογούμενοι θα πρέπει  να μπουν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet και να επιλέξουν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά. Έτσι, για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2020 ο υπόχρεος θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2021. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.

Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 έντοκες δόσεις ενώ οι συνταξιούχοι μπορούν μετά από αίτηση στην ΑΑΔΕ να εξοφλήσουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος από τα αναδρομικά σε έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται στην πάγια ρύθμιση και οι δόσεις είναι έντοκες με το επιτόκιο να είναι μικρότερο για όσους επιλέξουν την εξόφληση των αναδρομικών σε έως 12 δόσεις.

Μετά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης εντός τριών εργάσιμων ημερών προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση.

Η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής και την λήψη αναγκαστική μέτρων είσπραξης εφόσον ο οφειλέτης:

  1. Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς και δεν αποπληρώσει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την προσαύξηση 15% μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
  2. Δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την πλήρη εξόφλησή τους.
  3. Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά.
  4. Έχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία για να ενταχθεί στη ρύθμιση.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν σαρωτικοί έλεγχοι της εφορίας σε τουριστικούς προορισμούς

Σε ποιες περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση στρέφονται οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Έρχονται πρόστιμα για φοροδιαφυγή και λουκέτα σε επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν συστηματικά αποδείξεις ή παρεμποδίζουν τους ελέγχους.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κρίσιμα «ραντεβού» Φεβρουαρίου, Μαρτίου για φορολογικές υποχρεώσεις

Η σημερινή ημέρα, η 15η Φεβρουαρίου και η τελευταία ημέρα του μήνα είναι οι πιο σημαντικές για την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων. Στις 31 Μαρτίου λήγει ο χρόνος για μεταβιβάσεις ακινήτων και επιστρεπτέα προκαταβολή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση στη ρύθμιση για κορονοχρέη, μόνο 6% των οφειλετών έκαναν αίτηση

Στο τέλος Φεβρουαρίου μετατίθεται η προθεσμία, αλλά με καταβολή δύο δόσεων. Αιτήσεις έχουν κάνει μόνο 50.000 οφειλέτες. «Ανοίγει η βεντάλια» του διακανονισμού για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο σενάρια παράτασης για μεταβίβαση ακινήτων με παλιές αντικειμενικές

Μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων δεν έχουν επιτρέψει σε χιλιάδες φορολογούμενους να ολοκληρώσουν μεταβιβάσεις χωρίς την αύξηση φόρου που προκαλούν οι νέες αντικειμενικές τιμές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράθυρο ευκαιρίας μέχρι Μάρτιο για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, έρχονται πρόστιμα

Όσοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν διαβιβάζουν τα ηλεκτρονικά τιμολόγια στην πλατφόρμα MyData της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος Μαρτίου κινδυνεύουν με πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο.