ΓΔ: 1419.25 -0.07% Τζίρος: 103.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
money, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Καθυστερεί η υποβολή των δηλώσεων, ανοικτό ενδεχόμενο παράτασης

Μόνο τέσσερις στους δέκα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης εισοδήματος και εξετάζεται παράταση, αλλά χωρίς να παραταθεί αντίστοιχα και η προθεσμία για την πρώτη δόση.

Την πλάτη στην εφορία γυρίζουν έξι στους δέκα φορολογούμενους, καθώς, ενώ σε 19 ημέρες λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι έχουν υποβληθεί 2,5 εκατ. δηλώσεις, τη στιγμή που οι υπόχρεοι συνολικά ξεπερνούν τα 6,4 εκατ.

Αν και στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν επιτάχυνση του ρυθμού τις επόμενες ημέρες ενόψει και του ανοίγματος της πλατφόρμας για τις αιτήσεις για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος που για πολλούς προϋποθέτει την υποβολή της φορολογικής δήλωση, ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία, χωρίς όμως να αλλάξει η ημερομηνία καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου στο τέλος Ιουλίου.

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ άνοιξε και την πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά του 2020 που εισέπραξαν πέρυσι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 για την υποβολή τη δήλωσης ενώ θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ φόρο εισοδήματος που θα αναγράφεται στο νέο εκκαθαριστικό σημείωμα έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Με βάση το νόμο οι φορολογούμενοι θα πρέπει  να μπουν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet και να επιλέξουν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά. Έτσι, για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2020 ο υπόχρεος θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2021. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.

Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 έντοκες δόσεις ενώ οι συνταξιούχοι μπορούν μετά από αίτηση στην ΑΑΔΕ να εξοφλήσουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος από τα αναδρομικά σε έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται στην πάγια ρύθμιση και οι δόσεις είναι έντοκες με το επιτόκιο να είναι μικρότερο για όσους επιλέξουν την εξόφληση των αναδρομικών σε έως 12 δόσεις.

Μετά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης εντός τριών εργάσιμων ημερών προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση.

Η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής και την λήψη αναγκαστική μέτρων είσπραξης εφόσον ο οφειλέτης:

  1. Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς και δεν αποπληρώσει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την προσαύξηση 15% μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
  2. Δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την πλήρη εξόφλησή τους.
  3. Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά.
  4. Έχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία για να ενταχθεί στη ρύθμιση.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονο «πρέσινγκ» στο υπουργείο Οικονομικών για παράταση στις δηλώσεις

Προς το παρόν, το ΥΠΟΙΚ καλεί λογιστές και φορολογούμενους να μην επηρεάζονται από σενάρια για παράταση και να σπεύσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις. Παράταση ως το τέλος Σεπτεμβρίου ζητούν οι λογιστές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανώνυμα «καρφώματα» φοροφυγάδων σε νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Η πλατφόρμα ανοίγει τις επόμενες ημέρες και θα δέχεται επώνυμες ή και ανώνυμες καταγγελίες για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος, λαθρεμπόριο και διαφθορά. Τη σοβαρότητα των καταγγελιών θα εξετάζει ειδική επιτροπή.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνονται τα «μπόνους» σε επιχειρήσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Μικρότερος χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, πιο γρήγορες επιστροφές φόρου και μεγαλύτερες εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 17 φορολογικές αλλαγές που έρχονται με νομοσχέδιο σκούπα του ΥΠΟΙΚ

Νέο καθεστώς για τις ρυθμίσεις οφειλών, έναρξη της πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, κατάργηση του προστίμου 100 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις, μείωση στο μισό του συντελεστή για μερίσματα ναυτιλιακών εταιρειών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς γλιτώνουν επιχειρήσεις το «πέναλτι» για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση που χαλαρώνει το κριτήριο διατήρησης προσωπικού, ώστε να μειωθεί ο αριθμός επιχειρήσεων που θα επιστρέψουν ολόκληρη και εντόκως την κρατική ενίσχυση.