ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mikromesaies Epixeiriseis, MmE
Φωτο: Shutterstock

Αντέχουν στις πιέσεις οι μικρομεσαίες και ετοιμάζονται για προσλήψεις

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής, μία στις τέσσερις μικρομεσαίες προγραμματίζει αύξηση του προσωπικού, ενώ έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό το ποσοστό των επιχειρήσεων με έντονα προβλήματα ρευστότητας.

Διατηρούνται οι θετικές προοπτικές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), με το ποσοστό που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ρευστότητας σε ιστορικό χαμηλό και μία στις τέσσερις να προγραμματίζουν προσλήψεις. Όλα αυτά,  παρά τις μεγάλες προκλήσεις που δημιουργούν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, όπως διαπιστώνεται σε έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. 

Η ΕΤΕ σημειώνει ότι, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να πλήττει τις ήδη επιβαρυμένες διεθνείς αγορές ενέργειας και πρώτων υλών καθώς και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, ο τομέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά επιδεικνύοντας αξιοσημείωτες αντοχές. Ενώ το πλήγμα που δέχονται οι ελληνικές επιχειρήσεις αποδεικνύεται μεγάλου εύρους και βάθους, η χρηματοοικονομική εικόνα τους παραμένει υγιής και τα σχέδια ανάπτυξής τους ενεργά.

Ειδικότερα, η έρευνα της ΕΤΕ σε δείγμα 600 επιχειρήσεων (στο διάστημα Απριλίου - Μαΐου) αναδεικνύει την αυξημένη αβεβαιότητα που πλήττει τον τομέα των ΜμΕ, με το 41% να δηλώνει άμεσο αντίκτυπο από τον πόλεμο (και το ½ αυτών να τον ορίζει ως έντονο). Ξεχωρίζοντας ως βασικό κανάλι την πίεση σε τιμές και επάρκεια πρώτων υλών, οι ελληνικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται τόσο λόγω εξάρτησης από ρωσικές και ουκρανικές εισαγωγές αλλά κυρίως λόγω της ευρύτερης αναταραχής που επικρατεί στις διεθνείς αγορές ενέργειας και πρώτων υλών.

Σε επίπεδο κλάδων, το πλήγμα είναι εντονότερο σε βιομηχανία και εμπόριο, με το ½ των αντίστοιχων ΜμΕ να δηλώνουν ευθέως εκτεθειμένες στη συγκυρία (έναντι 25 - 30% σε υπηρεσίες και κατασκευές). Υπό  αυτές τις συνθήκες, ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των ΜμΕ οδηγήθηκε σε πτώση 11 μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, με την ανησυχία να εντοπίζεται κυρίως στις ρευστές συνθήκες που επικρατούν σήμερα.

Παρά τις παραπάνω ενδείξεις επιδείνωσης των προσδοκιών των ΜμΕ, σημαντικό είναι ότι η κατάσταση δείχνει στην παρούσα φάση διαχειρίσιμη, δεδομένου ότι:

  • Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης (παρά την πτώση) παραμένει σε θετικό έδαφος για όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων, σηματοδοτώντας τη διατήρηση επεκτατικών στρατηγικών για την πλειοψηφία του τομέα.
  • Το ποσοστό των ΜμΕ με έντονα προβλήματα ρευστότητας παραμένει στο ιστορικό χαμηλό του 9%, ενώ παράλληλα το αδύναμο κομμάτι που βρίσκεται σε κατάσταση επιβίωσης παραμένει κοντά στο 15% (έναντι 35% στην αιχμή της πανδημίας και 45% κατά την κορύφωση της κρίσης). 

Ακροβατώντας σε μια ευαίσθητη ισορροπία αντοχών ρευστότητας και βάθους κρίσης, οι ΜμΕ καταφέρνουν να παραμείνουν σε αναπτυξιακή τροχιά τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σχεδιασμού. Συγκεκριμένα, βάσει της έρευνας της ΕΤΕ:

  • Για το επόμενο εξάμηνο, αυξημένη είναι η πρόθεση προσλήψεων, καθώς το ¼ του τομέα σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσλήψεις – ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τα δεδομένα της περσινής χρονιάς (+6 ποσοστιαίες μονάδες). Έτσι, επιβεβαιώνεται ότι οι άμυνες ρευστότητας παραμένουν ενεργές και υπό τη στήριξη των πρόσφατων μέτρων αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
  • Για την επόμενη πενταετία, η δυναμική των πωλήσεων εκτιμάται ότι θα είναι ενισχυμένη κατά 2% ετησίως (σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία), καθώς τόσο το ποσοστό των αναπτυξιακών ΜμΕ όσο και η ένταση ανάκαμψης σε επίπεδο επιχείρησης θα είναι υψηλότερα. Η αισιόδοξη αυτή οπτική των επιχειρήσεων εν μέρει αντανακλά τις ευκαιρίες που ανοίγονται μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης και άλλων συναφών επενδυτικών προγραμμάτων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ώριμα επενδυτικά σχέδια 3,7 δισ. από ΜμΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως σημειώνεται στην έρευνα που διεξήγαγε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης βοηθούν, μέσα σε ένα αχαρτογράφητο περιβάλλον, να διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Mikromesaies Epixeiriseis, MmE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπεύδουν για πράσινες επενδύσεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής το 56% των μικρομεσαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων έχουν ήδη λάβει μέτρα προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση. Σε ετοιμότητα για φυσικές καταστροφές το 64% των επιχειρήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕ: Πάνω από 1 δισ. σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα εγγυηθούν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για να ανταπεξέλθουν πιο αποτελεσματικά στις προκλήσεις που θέτει η πανδημία και να επενδύσουν στο μέλλον.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕ: Ιστορική ευκαιρία για τις ΜμΕ αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα εξετάζει τα σημεία στα οποία υστερούν οι ελληνικές ΜμΕ και πώς μέσω των ευρωπαΪκώ κονδυλίων μπορούν να καταστούν πιο ανταγωνιστικές αλλά και παραγωγικές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στηρίζει τη μεταποίηση η Εθνική Τράπεζα με δάνεια 3 δισ. ευρώ

Όπως ανέφερε ο Βασ. Καραμούζης, διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, αν και το περιβάλλον είναι ρευστό, η ΕΤΕ προβλέπει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για τη μεταποίηση την επόμενη τριετία.