ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Pliromi, Karta, Cards, Sales, Ekptoseis
Φωτο: Shutterstock

Ναυάγησε το ευρωπαϊκό σχήμα καρτών, μένουν κυρίαρχοι οι Αμερικανοί

Γιατί εγκατέλειψαν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για κοινό σύστημα πληρωμών οι 20 από τις 33 τράπεζες που συμμετείχαν. Παραμένουν κυρίαρχες στην Ευρώπη οι αμερικανικές Mastercard και Visa.

Σε ναυάγιο κατέληξε το φιλόδοξο πλάνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δημιουργία ενιαίου σχήματος καρτών, γνωστό ως European Payments Initiative (EPI), το οποίο θα λειτουργούσε ως το αντίβαρο στα παντοδύναμα αμερικανικά σχήματα, μετά την αποχώρηση των 20 εκ των 33 τραπεζών-μελών τον περασμένο Μάρτιο.

Πηγές με γνώση του θέματος εξηγούν στο Business Daily ότι, για άλλη μία φορά, επικράτησαν στην Ευρώπη τα εθνικά συμφέροντα εις βάρος της ενοποίησης. Οι παλινωδίες στον τομέα των πληρωμών στην Ευρώπη δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, καθώς τόσο οι σκανδιναβικές τράπεζες, όσο και οι ισπανικές, έχουν κρίνει στο παρελθόν ασύμφορη τη συμμετοχή τους για λόγους όπως πού θα εδρεύει ο φορέας εκκαθαρίσεων και διακανονισμών των συναλλαγών κ.α.

«Δυστυχώς, ο χρόνος περνάει με τα ευρωπαϊκά κράτη να προσποιούνται ότι επεξεργάζονται κάποια λύση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσποιείται ότι αναμένει τους καρπούς των κοινών προσπαθειών. Έτσι, το κοντέρ μηδενίζει ξανά και ξανά», σημειώνουν.    

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί ιδιαίτερα για την υψηλή εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τα πρωτόκολλα και τις τεχνολογίες των Visa και Mastercard», δήλωσε χθες από το βήμα του συνεδρίου Payments360o ο κ. José Maria Beltrán, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αυτοματοποιημένων Συστημάτων Εκκαθάρισης (EACHA). Όπως εξήγησε, αρκετές χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία και η Πορτογαλία, παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό εξάρτησης από τα αμερικανικά καρτικά συστήματα.

Ο χθεσινός εορτασμός των 20 ετών από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών (EPC) σηματοδοτεί, δυστυχώς, την αδυναμία των ευρωπαϊκών κρατών να βρουν κοινό τόπο συνεννόησης ώστε να καθιερώσουν μια λύση πληρωμών που θα εμπίπτει στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και θα εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Είμαστε 20 χρόνια μετά την καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος και δεν έχουμε ακόμη ένα ευρωπαϊκό σχήμα καρτών», δήλωσε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο κ. Γιώργος Κορφιάτης, υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Συστημάτων Πληρωμών και Διακανονισμού της Τράπεζας της Ελλάδος. Προς το παρόν, η μόνη διαλειτουργική λύση είναι η χρήση διεθνών σχημάτων καρτών τα οποία όμως δεν υπάγονται αμιγώς στα ευρωπαϊκά κανονιστικά και ρυθμιστικά πλαίσια, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «είναι φανερό ότι τέτοιοι πάροχοι υπηρεσιών με παγκόσμια ισχύ στην αγορά, δεν ενεργούν αποκλειστικά προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών».

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Κορφιάτη, πως η αγορά απέτυχε να αξιοποιήσει τις σημαντικές οικονομίες κλίμακας που προσέφερε η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Επιπρόσθετα, οι υπηρεσίες πληρωμών αποτελούν έναν κλάδο με ισχυρά network effects. Αυτό επιτρέπει σε FinTech εταιρείες, που ήδη διαθέτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο πελατών, να μπορούν να δημιουργούν σημεία συμφόρησης (bottlenecks) για εξωτερικούς ανταγωνιστές ή να αυξάνουν τις τιμές για καταναλωτές και εμπόρους. «Ο κατακερματισμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει παραλύσει τον ανταγωνισμό και έχει καταπνίξει την καινοτομία, ενισχύοντας περαιτέρω το ρόλο των διεθνών συστημάτων όσον αφορά στις συναλλαγές εντός και εκτός Ευρώπης», προειδοποίησε ο ίδιος.

Έντονη διάθεση αυτοκριτικής διακατείχε και τη χθεσινή ομιλία του εκτελεστικού μέλους ΔΣ της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος στους εορτασμούς της επετείου του ECP προειδοποίησε ότι «εάν αποτύχουμε να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση των χρηστών για καινοτόμες πληρωμές, θα βρεθούν άλλοι να καλύψουν το κενό, γεγονός που με τη σειρά του ενδέχεται να εγείρει μεγαλύτερες ανησυχίες. Για παράδειγμα, βλέπουμε παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας να αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο στην παροχή λύσεων front-end στους καταναλωτές. Η υπερβολική εξάρτηση από λίγους μη Ευρωπαίους παρόχους και υποδομές που λειτουργούν εκτός ΕΕ, όμως, ενδέχεται τελικά να λειτουργήσουν εις βάρος του ανταγωνισμού καθιστώντας τις πληρωμές στην Ευρώπη λιγότερο δυναμικές, διαφοροποιημένες και καινοτόμες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Pliromi, Karta, Cards, Sales, Ekptoseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα 25% στις συναλλαγές με κάρτες, μειώθηκαν κατά 11% οι απάτες

Η πλειονότητα των περιστατικών απάτης εντοπίζεται στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή ταχυδρομείου/τηλεφώνου και, κατά κύριο λόγο, σε συναλλαγές που πραγματοποιούνται με επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πήρε αναβολή η Attica Bank από ΤτΕ για την κατάθεση του capital plan

Θα κατατεθεί ένα μήνα αργότερα, καθώς το pre-rating για τα προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκια θα ολοκληρωθεί από τον οίκο αξιολόγησης DBRS εντός του Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν θα μπορεί να έχει νωρίτερα σαφή εικόνα για τις συνολικές κεφαλαιακές της ανάγκες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με κάρτες επτά στις δέκα συναλλαγές, «έκρηξη» στις άμεσες πληρωμές

Σταθερή η κυριαρχία του πλαστικού χρήματος, δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην ευρωζώνη το 2021. Υπερδιπλάσιες οι άμεσες πληρωμές, όπως η ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων με μοναδικό στοιχείο τον αριθμό τηλεφώνου του παραλήπτη.
fatsea-intrum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Φατσέα (Intrum): Πιστεύουμε στον εξωδικαστικό, θα πετύχουμε περισσότερα

Η γενική διευθύντρια της Intrum εξηγεί στο BD το υψηλό ποσοστό 61% στην αποδοχή αιτημάτων για ρύθμιση οφειλών με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που οδηγούν σε απορρίψεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή ώθηση στις ανακτήσεις δανείων από την επιτάχυνση πλειστηριασμών

Πάνω από 10.000 πλειστηριασμοί ολοκληρώθηκαν σε ένα τρίμηνο, τα 2/3 αφορούν επαγγελματικά ακίνητα. Μικρή πρόοδος στις ρυθμίσεις δανείων, απορρίπτονται δύο στα τρία αιτήματα δανειοληπτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι παρά την πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις όπως τα «κόκκινα» δάνεια και η ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας.