ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής αλουμινίου η Ελλάδα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου (ΕΕΑ), οι πωλήσεις πρωτόχυτου αλουμινίου το 2021, σημείωσαν αύξηση κατά 4%, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 50% των συνολικών πωλήσεων.

Ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες παραγωγών πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρώπη βρίσκεται η Ελλάδα καθώς κατέχει την 7η θέση στη σχετική κατάταξη σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF, με τις πωλήσεις του κλάδου να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά καθώς ανακάμπτει η οικοδομική δραστηριότητα.

Ο κλάδος του αλουμινίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου (ΕΕΑ), αποτελείται από 3.000 επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια μεταποίησης και εμπορίου και απασχολεί έμμεσα ή άμεσα 30.000 άτομα περίπου. Οι παραγωγικές μονάδες διαθέτουν ιδιόκτητα δίκτυα διανομής και παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες.

Οι πωλήσεις πρωτόχυτου αλουμινίου το 2021, σημείωσαν αύξηση κατά 4%, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 50% των συνολικών πωλήσεων, σύμφωνα με την ΕΕΑ. Οι πωλήσεις προϊόντων πρώτης μεταποίησης, το 2021 σημείωσαν αύξηση κατά 18% και απευθύνονται κυρίως στις διεθνείς ανταγωνιστικές αγορές, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 82% των συνολικών πωλήσεων.

Αναφορικά με την πρώτη μεταποίηση, οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων έλασης, εκτιμάται ότι ανήλθαν σε περίπου 310.000 τόνους το 2020 σε Ελλάδα και εξωτερικό, παραμένοντας στα ίδια περίπου επίπεδα σε το 2019. Ωστόσο, το 2021 ανέκαμψαν, σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 18% σε σχέση με το 2020. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 88% της συνολικής παραγωγής εξάγεται, ενώ η κύρια χρήση των προϊόντων έλασης στην εγχώρια αγορά, είναι η συσκευασία και ακολουθούν η οικοδομή και οι κατασκευές. Στις εξαγωγές, η κύρια χρήση αφορά τη συσκευασία και ακολουθεί η χρήση από τη βιομηχανία μεταφορών.

Οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων διέλασης εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 150.000 περίπου τόνους το 2020 σε Ελλάδα και εξωτερικό, αυξημένες κατά 5,5% έναντι του 2019. Το 2021 παρουσίασαν νέα σημαντική αύξηση της τάξεως του 19% σε σχέση με το 2020, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να κατευθύνεται για χρήση στην οικοδομή. Το 71% των συνολικών πωλήσεων αφορά εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 15% το 2021/2020 και κατευθύνθηκαν κυρίως (60% περίπου) στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Κύριος παράγοντας που επηρεάζει τη ζήτηση του αλουμινίου, είναι η εξέλιξη της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία εμφανίζει ανάκαμψη από το 2017, μετά τη συνεχόμενη κατακόρυφη πτώση της περιόδου 2010-2016, όπου είχε σημειώσει σωρευτική μείωση 76,9% βάσει επιφάνειας, 71,9% βάσει όγκου και 74,5% βάσει αδειών. Το 2021 σε σύγκριση με το 2020, τα μεγέθη της οικοδομικής δραστηριότητας εμφανίζουν κατακόρυφη αύξηση κατά 26,8% βάσει αριθμού αδειών, 47,2% βάσει επιφάνειας και 45,9% βάσει όγκου.

Η υλοποίηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» το οποίο αφορά την επιδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια κατοικιών, αλλά και οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο και σε μεγάλα έργα, στηρίζουν εξίσου σημαντικά τη ζήτηση για τα προϊόντα του εξεταζόμενου κλάδου. Σημειώνεται ότι το 2022 αναμένεται σημαντική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων από το ΕΣΠΑ 2021-2027, Ελλάδα 2.0: Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών διέλασης αλουμινίου ακολουθούν συνεχώς ανοδική πορεία την περίοδο 2016 - 2020, σημειώνοντας μέσο ρυθμό αύξησης 10% περίπου το ίδιο διάστημα. Οι εταιρείες του κλάδου σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση την διετία 2017-2018, γεγονός που συμπίπτει με την άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας. Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων έλασης αλουμινίου, παρουσιάζουν ανοδική πορεία την περίοδο 2016-2018, σημειώνοντας υψηλό μέσο ρυθμό αύξησης (36,4%). Αντίθετα, τη διετία που ακολούθησε (2019-2020) εμφάνισαν μείωση στις πωλήσεις τους με μέσο ρυθμό -3%.

Από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού, ο οποίος συντάχθηκε βάσει δείγματος 15 επιχειρήσεων διέλασης αλουμινίου, προκύπτουν τα εξής: το σύνολο του ενεργητικού παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 12,9% το 2020/2019, λόγω της αύξησης κυρίως των ταμειακών διαθεσίμων και των απαιτήσεων. Τα συνολικά ίδια κεφάλαια διευρύνθηκαν κατά 9,9% την ίδια περίοδο. Οι μέσο-μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και προβλέψεις σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση, ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις συρρικνώθηκαν (-33,5%) το τελευταίο έτος.

Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκαν οριακά (+0,8%), τα δε μικτά κέρδη βελτιώθηκαν κατά 7,7% το 2020/2019. Τα συνολικά καθαρά (προ φόρου) κέρδη των επιχειρήσεων καθώς και τα EBITDA παρουσίασαν σημαντική αύξηση το 2020 έναντι του προηγουμένου έτους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ανοδική τροχιά ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος μετά το δύσκολο 2020

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Α. Κεφάλας, αντιμετωπίστηκε έγκαιρα το αρνητικό κύμα που έφερε η πανδημία και μειώθηκαν οι επιπτώσεις από τα προβλήματα που προκλήθηκαν στις μεταφορές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα κονδύλια για ανάπτυξη

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως η ευρωπαϊκή αγορά είναι ο κυριότερος πελάτης μας στις εξαγωγές και αν οι μεγάλες αγορές της ευρωπαϊκής οικονομίας μπουν σε ρυθμούς ύφεσης τότε θα επηρεαστούν οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας.
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 8,7 δισ. ευρώ έφτασε η στήριξη των εξαγωγών από την Credit Greece

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νέα προϊόντα που προσφέρει Ελληνική Εταιρία Εξαγωγικών Πιστώσεων Export Credit Greece (ECG) στον τομέα της εγγύησης, της ασφάλισης και της χρηματοδότησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι 11,4% στις τιμές οικοδομικών υλικών, απειλή για τις επενδύσεις

Μεγάλη αύξηση και τον Μάιο στις τιμές των οικοδομικών υλικών, με ανατιμήσεις έως 80% και διψήφια ποσοστά αύξησης σε οκτώ κατηγορίες. Κινδύνους για τις επενδύσεις σε ακίνητα «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ρόδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίβαρο τα τουριστικά έσοδα για την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος

Ο τουρισμός ανακάμπτει δυναμικά, στηρίζοντας τη ζήτηση και την εγχώρια παραγωγή. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις προσδοκάται να ανασχέσουν σε έναν βαθμό τη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, όπως τονίζει η Eurobank.
Tourism, Tourismos, Greece, Ellada, Naxos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη τα έσοδα από τον τουρισμό, αντίβαρο στο εμπορικό έλλειμμα

Διευρύνεται σημαντικά το εμπορικό έλλειμμα αλλά η ανάκαμψη του τουρισμού περιορίζει τις επιπτώσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το συνολικό έλλειμμα έφτασε στο 4μηνο τα 8,1 δισ. λόγω πίεσης από τα καύσιμα.