ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
oikodomi, kataskeues
Φώτο: Shutterstock

«Αυτόματες» οικοδομικές άδειες παντού, μόνο με υπογραφή μηχανικού

Καταργείται και για τις περιοχές εκτός σχεδίου η υποχρέωση προέγκρισης, υποβαθμίζεται ο ρόλος των Υπηρεσιών Δόμησης. Υποχρεωτική η σύνδεση ακινήτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης με τα δίκτυα αποχέτευσης.

Fast track διαδικασίες στην έκδοση οικοδομικών αδειών φέρνει το νομοσχέδιο για τη β’ φάση της αδειοδότησης των ΑΠΕ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή. Η προέγκριση για την έκδοση άδειας γίνεται προαιρετική για όλες τις κατηγορίες οικοδομικών αδειών, ενώ θα είναι πλέον αρκετή η έγκριση μόνο από τον μηχανικό.

Με τις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο, πλέον για όλες τις κατηγορίες κτηρίων, ο υπολογισμός της επιτρεπόμενης δόμησης και οι οικοδομικές άδειες θα χρειάζονται μόνο την υποβολή φακέλου διαδικτυακά από τον μηχανικό στο ΤΕΕ για την έκδοση της άδειας. Η αλλαγή που φέρνει η ρύθμιση αυτή στην ουσία αφορά τις περιοχές εκτός σχεδίου και σε κτήρια μικρού ή μεσαίου μεγέθους, καθώς για τα εντός σχεδίου τα παραπάνω ίσχυαν ήδη. Παράλληλα, η νέα αυτή αδειοδοτική διαδικασία θα «πιάνει» και τα μεγάλα κτήρια –άνω των 1.000 τ.μ..

Οι ρυθμίσεις αυτές αλλάζουν και τον ρόλο αλλά και τις ευθύνες των Υπηρεσιών Δόμησης, που πλέον δεν θα παίζουν κομβικό ρόλο στη διαδικασία έκδοσης της άδειας. Στη διαδικασία αυτή, πια, οι ΥΔΟΜ θα ελέγχουν αποκλειστικά τα τοπογραφικά διαγράμματα και στη συνέχεια θα προχωρούν μόνο σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Προβλέψεις για τα δίκτυα αποχέτευσης

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει και την υποχρεωτική σύνδεση των ακινήτων με τα δίκτυα αποχέτευσης που κατασκευάζονται σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης μέσα σε διάστημα ενός εξαμήνου από την ημέρα που θα λάβουν σχετική ειδοποίηση.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα υπάρχει η υποχρέωση καταβολής σχετικού προστίμου. Το πρόστιμο, ο τρόπος βεβαίωσης και ο τρόπος είσπραξης του προστίμου, ο λογαριασμός στον οποίο καταβάλλεται το εισπραχθέν πρόστιμο και το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου για κάθε έτος μη συμμόρφωσης θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση.

Παράλληλα, προβλέπεται και η επιδότηση της ιδιωτικής δαπάνης για την προσαρμογή της αποχέτευσης των κτιριακών εγκαταστάσεων, προκειμένου να οδηγούνται τα λύματα στο φρεάτιο της εξωτερικής διακλάδωσης του δικτύου αποχέτευσης, το οποίο έχει κατασκευαστεί από τον αρμόδιο φορέα αποχέτευσης.

Ειδικές ρυθμίσεις για την περιοχή του Ελαιώνα

Τέλος, αλλαγές στα σχέδια για δημιουργία ενός νέου χώρου πρασίνου στην Αθήνα φέρνουν οι προσθήκες στις χρήσεις γης του Ελαιώνα, που προβλέπει επίσης το νομοσχέδιο, τροποποιώντας το προηγούμενο σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Πλέον, εκτός από τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες χαμηλής και μέσης όχλησης που επιτρέπονταν έως σήμερα, προστίθενται επίσης εμπορικά καταστήματα, γραφεία, τράπεζες, ασφάλειες, κοινωφελείς οργανισμοί, εστιατόρια, αναψυκτήρια - κέντρα διασκέδασης αναψυχής - εγκαταστάσεις χονδρεμπορίου - κτίρια αποθήκευσης - εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων, πρατήρια βενζίνης, πρατήρια υγραερίου, πάρκινγκ και κτήρια κοινωνικής πρόνοιας. Επιπρόσθετα, στις παραπάνω περιπτώσεις επιτρέπεται και η αλλαγή χρήσης και αναβάθμιση ή και μεταρρύθμιση των νομίμως υφιστάμενων ή νομίμως υπαχθέντων σε νόμους περί τακτοποίησης αυθαιρέτων κτηρίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση έως 31/3 για τις μεταβιβάσεις ακινήτων μέσω βεβαίωσης μηχανικού

Δίμηνη παράταση στη δυνατότητα ολοκλήρωσης των μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω της βεβαίωσης μηχανικού έδωσε το το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν οι οικοδομικές άδειες για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου δόμησης

Με τροπολογία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλάζουν οι όροι για οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, με την ανώτατη επιτρεπόμενη δόμηση να είναι από 86 έως 186 τετραγωνικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχρεωτική από την 1η Φεβρουαρίου η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου

«Κορυφαία μεταρρύθμιση – αποτρέπονται νέες αυθαιρεσίες, διασφαλίζεται η περιουσία των πολιτών – μπαίνει τέλος στη γραφειοκρατική ταλαιπωρία, επιταχύνονται οι επενδύσεις» δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «ενεργειακό πιστοποιητικό» οι αγγελίες πώλησης - μίσθωσης από 1/1

Κάθε κτίριο που πωλείται ή μισθώνεται απαιτείται να έχει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), ώστε να δηλώνεται η ενεργειακή κατηγορία σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις και καταχωρήσεις.