ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βελτίωση οικονομικού κλίματος, ισχυρές εξαγωγές από τη βιομηχανία

Ενισχύθηκε τον Νοέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, παραμένει σε υψηλά 10ετίας. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων κατά 9,3% στο 9μηνο.

Σε υψηλό δεκαετίας παραμένει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, ελαφρώς βελτιωμένος τον Οκτώβριο, ενώ, παρά τη μικρή υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, η ανάπτυξη του τομέα φαίνεται ότι στηρίζεται από την εξωστρέφεια, καθώς καταγράφεται μεγάλη αύξηση εξαγωγών, κατά 9,3% στο 9μηνο.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΙΟΒΕ, μικρή βελτίωση παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Νοέμβριο, στις 107,0 από 106,7 μονάδες τον Οκτώβριο. Ο δείκτης επανέρχεται σε ανοδική πορεία, με τη βελτίωση να προέρχεται κυρίως από τις Υπηρεσίες και την Καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Συνολικά, στο διάστημα αυτό φαίνεται πως ολοκληρώνεται ένας κύκλος ενίσχυσης των προσδοκιών που ξεκίνησε με τη λήξη του τρίτου προγράμματος προσαρμογής και ενδυναμώθηκε στην προεκλογική περίοδο και τους πρώτους μετεκλογικούς μήνες. Ο δείκτης κλίματος εντοπίζεται περίπου σε υψηλό δεκαετίας, ενώ αυτός της καταναλωτικής εμπιστοσύνης περίπου σε υψηλό εικοσαετίας.

Η ενίσχυση επιμέρους τομέων της οικονομίας, η αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, η σταθεροποίηση του τουρισμού σε υψηλά επίπεδα, και η συνέχιση της καλής εξαγωγικής επίδοσης ορισμένων κλάδων την περίοδο αυτή, συνεισφέρουν στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Θετικά λειτουργούν και η σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδότησης της χώρας, οι φορολογικές ελαφρύνσεις στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις αλλά και η ευρύτερη αίσθηση πως η κρίση ανήκει στο παρελθόν.

Ωστόσο, η συνέχιση αυτής της πορείας, θα εξαρτηθεί, πέρα από τις διεθνείς εξελίξεις, και από τις αποφάσεις της εγχώριας οικονομικής πολιτικής.

Μικρή υποχώρηση προσδοκιών

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές προσδοκίες, το ΙΟΒΕ καταγράφει μικρή υποχώρηση, λόγω επιδείνωσης εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, αλλά και την παραγωγή. Ειδικότερα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε τον Νοέμβριο, στις 102,9 (από 105,3 τον Οκτώβριο) μονάδες, επίπεδο πάντως υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (97,9 μον.).

Η ήπια υποχώρηση των προσδοκιών στη βιομηχανία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μετριάστηκε η μετεκλογική ευφορία, αν και ο δείκτης είναι σε υψηλότερα επίπεδα από ότι το προηγούμενο έτος. Σε αυτό έχουν συμβάλλει οι αναπτυξιακές προοπτικές που διαφαίνονται τους τελευταίους μήνες, λόγω κυρίως των εξαγγελιών για νέες μεγάλες επενδύσεις, αλλά και η επιτυχής άντληση κεφαλαίων με την έκδοση ομολογιών από μεταποιητικές εγχώριες επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, θετικά συνεχίζουν να επιδρούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης.

«Όπλο» οι εξαγωγές

Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, η συνεχής βελτίωση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων αναδεικνύει την υψηλή ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων, δημιουργώντας θετικό κλίμα για την εγχώρια μεταποίηση.

Η διατήρηση και ενίσχυση των θετικών προσδοκιών για τη βιομηχανία θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και από τη λήψη στοχευμένων μέτρων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τον εκσυγχρονισμό της, όπως ο μετριασμός του υψηλού κόστους ενέργειας, ταχύτερο και πιο ευέλικτο καθεστώς φορολογικών αποσβέσεων και η σύγκλιση του μη μισθολογικού κόστους προς το μέσο όρο της ΕΕ.

Η ανάπτυξη της εγχώριας μεταποίησης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό της εμπόριο. Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το πρώτο εννεάμηνο του 2019 σημείωσαν ενίσχυση της τάξης του 9,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, με την αξία τους να ξεπερνά τα €11 δισεκ.

Εξαγωγές προϊόντων, 9μηνο 2019

exagoges

 

Σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα καταγράφεται η άνοδος των εξαγωγών προϊόντων, μόλις κατά 2,2%, με την αξία αυτών να προσεγγίζει τα €25 δισεκ. το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Αναφορικά με τις εξαγωγές προϊόντων, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών το πρώτο εννεάμηνο του 2019, διαμορφώθηκαν στα €16,7 δισεκ., σημειώνοντας άνοδο 5% (από €15,9 δισεκ. Το 2018).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, ήπια ενίσχυση σημειώθηκε στο ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραμένοντας ωστόσο σε αρνητικό έδαφος, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες περιορίστηκε ελαφρά, αντίθετα από ότι οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα που σημείωσαν ήπια αύξηση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα υποχώρηση καταναλωτικής εμπιστοσύνης, «βύθιση» στη βιομηχανία

Ο δείκτης υποχώρησε στις 190,7 μονάδες, λόγω της εξασθένισης των προσδοκιών στη βιομηχανία αλλά και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, με την πτώση να θεωρείται από το ΙΟΒΕ ως «μία αναμενόμενη διορθωτική εξέλιξη».