ΓΔ: 1199.93 -0.78% Τζίρος: 23.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:20:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Οι Έλληνες φοβούνται νέα ύφεση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου για τα αυτοκίνητα και το κόστος της βενζίνης είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουνίου.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου η Ελλάδα γιόρτασε το τέλος του περίπλοκου προγράμματος διάσωσης, οι πολίτες της ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις οικονομικές τους προοπτικές.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC, η επιδείνωση της δημόσιας διάθεσης έρχεται καθώς η Ελλάδα - όπως και πολλά κράτη μέλη της ΕΕ - καταλαμβάνεται από την εκτίναξη του κόστους των τροφίμων και των καυσίμων, μια τάση που έχει επιδεινωθεί από την πολύμηνη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα έχει περάσει από τρία διαδοχικά προγράμματα διάσωσης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα οποία ήταν αμφιλεγόμενα και συνδέονταν με μια σειρά μεταρρυθμίσεων και χρόνια μέτρων λιτότητας. Στη συνέχεια, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,6% το 2018 και κατά 1,9% το 2019.

Ωστόσο, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, υπέστη οικονομικό πλήγμα το 2020 και το 2021 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και τώρα αντιμετωπίζει νέες οικονομικές πιέσεις με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στην Ευρώπη.

Μια εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξε ότι ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 10,7% τον Μάιο, αυξημένος από 9,1% τον Απρίλιο. Για τους απλούς πολίτες, αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της eKathimerini, τα ενοίκια σε όλη την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 5% μεταξύ του φθινοπώρου του 2020 και του φθινοπώρου του 2021, αλλά σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας τα ενοίκια εκτοξεύτηκαν κατά 17%.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου για τα αυτοκίνητα και το κόστος της βενζίνης είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουνίου. Και η κυβέρνηση της χώρας έθεσε ανώτατο όριο τιμών στις τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τόσο τους καταναλωτές όσο και τη βιομηχανία να αντιμετωπίσουν το ιλιγγιώδες κόστος.

Τι θα επακολουθήσει για την ευρωζώνη;

Οι ευρύτερες ευρωπαϊκές προοπτικές δεν φαίνονται επίσης ευοίωνες και είναι πιθανές οι επιπτώσεις μετάδοσης.

«Χτυπημένη περισσότερο από τις ΗΠΑ από το σοκ των τιμών της ενέργειας, προβλέπουμε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα εισέλθει σε ύφεση πριν από τις ΗΠΑ», ανέφεραν οι αναλυτές της Berenberg σε σημείωμά τους την Τρίτη.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη επιβάρυνση στις προβλέψεις από την αρχή του έτους- τότε, οι οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης θεωρούνταν καλύτερες από τις ΗΠΑ, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το άλλαξε αυτό.

«Αν δεν υπήρχε η πιθανή επιστροφή των καλοκαιρινών τουριστών μετά την Κοβίντ-19, η ύφεση θα ξεκινούσε μάλλον ήδη», πρόσθεσε η Berenberg, προβλέποντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,8% για την ευρωζώνη το 2023.

Ελληνικά μέτρα ανακούφισης

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν κρούουν ακόμη τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα.  

Ο Jonas Floriani, αναλυτής του ομίλου AXIA Ventures, δήλωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλό επίπεδο αποταμιεύσεων, οι οποίες θα φανούν χρήσιμες εάν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, δήλωσε ο Floriani, και η Αθήνα λαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι των ευρωπαϊκών κονδυλίων ανάκαμψης, τα οποία θα βοηθήσουν στις δημόσιες επενδύσεις.

Και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλα μέτρα ανακούφισης.

«Καθώς η συζήτηση για πρόωρες κάλπες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα φιλικά προς τους ψηφοφόρους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης του κόστους ζωής», ανέφερε σε σημείωμά του την Τρίτη ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος του ομίλου συμβούλων Teneo.

«Η Αθήνα εγκαινίασε κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου ένα σύστημα που ελέγχεται από τα μέσα και επιτρέπει στους ιδιοκτήτες κατοικιών να υποβάλουν αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος έως 600 ευρώ (634 δολάρια). Ανακοινώθηκε επίσης ένας δεύτερος γύρος αιτήσεων για το 'Fuel Pass' - επιδοτήσεις για βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης -. Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να χορηγήσει άλλη μια "επιταγή πληθωρισμού", παρόμοια με το επίδομα των 200 ευρώ που έλαβαν πολλοί Έλληνες πριν από το Πάσχα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχώρησαν κατά 43,7% οι ρωσικές εξαγωγές στην Ελλάδα στο α΄ τετράμηνο

Μείωση 16,7% για τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία στο πρώτο τετράμηνο του έτους με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ. Σε αντίθετη πορεία οι εμπορικές σχέσεις με την Ουκρανία όπου οι ελληνικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 482,2%.