ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Shutterstock

Ευρωπαϊκή task force για τον εντοπισμό «μαύρου χρήματος» μέσω κρυπτονομισμάτων

Η ΕΕ θα δημιουργήσει ειδική Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχοντας στην εποπτεία της και τα κρυπτονομίσματα.

Στην ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού για τον εντοπισμό κρουσμάτων διακίνησης «μαύρου χρήματος» μέσω και των κρυπτονομισμάτων προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη σύσταση ειδικής αρχής η οποία θα έχει την άμεση εποπτεία ορισμένων τύπων πιστωτικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων ενώ σε πρώτη φάση θα εποπτεύει έως 40 ομίλους και οντότητες και θα διασφαλίζει την πλήρη κάλυψη της εσωτερικής αγοράς. 

Η Επιτροπή αναμένεται να αποστείλει το προσεχές διάστημα οδηγίες στις Ανεξάρτητες Αρχές που λειτουργούν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον καλύτερο συντονισμό τους στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Αναλυτικότερα σύμφωνα με το κείμενο της Επιτροπής για να ενισχυθεί η αποτελεσματική λειτουργία του πλαισίου της Ένωσης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML/CTF), η ΕΕ θα δημιουργήσει ειδική Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AMLA).

Δεδομένου του διασυνοριακού χαρακτήρα του εγκλήματος, η νέα Αρχή αναμένεται θα συμβάλει στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Μεταξύ άλλων καθηκόντων, θα συμβάλει στην εναρμόνιση και τον συντονισμό των εποπτικών πρακτικών στον χρηματοπιστωτικό και μη χρηματοπιστωτικό τομέα, στην άμεση εποπτεία των υψηλού κινδύνου και διασυνοριακών χρηματοπιστωτικών οντοτήτων και στον συντονισμό των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

Το Συμβούλιο αναθέτει στην Αρχή εξουσίες άμεσης εποπτείας ορισμένων τύπων πιστωτικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων, σε περίπτωση που θεωρείται ότι ενέχουν κινδύνους. Αναθέτει επίσης στην Αρχή να εποπτεύει έως 40 ομίλους και οντότητες —τουλάχιστον κατά την πρώτη διαδικασία επιλογής— και να διασφαλίζει την πλήρη κάλυψη της εσωτερικής αγοράς υπό την εποπτεία της. Περισσότερες εξουσίες σε σχέση με τη διακυβέρνηση της AMLA ανατίθενται επίσης στο γενικό συμβούλιο.

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας αποτελούν πηγή σοβαρής ανησυχίας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ και την ασφάλεια των πολιτών της.

Η ΕΕ από το 2018 έχει θέσει σε εφαρμογή αυστηρότερους κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Με τους κανόνες αυτούς, γίνεται δυσκολότερη η απόκρυψη παράνομων κεφαλαίων μέσω εικονικών εταιρειών και αυστηρότεροι οι έλεγχοι όσον αφορά τις τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου. Ενισχύεται επίσης ο ρόλος των αρχών χρηματοπιστωτικής εποπτείας και βελτιώνεται η πρόσβαση και η ανταλλαγή πληροφοριών.

Ωστόσο, οι κανόνες πρέπει να αναπροσαρμόζονται συνεχώς ώστε να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι από την τεχνολογική καινοτομία, π.χ. τα εικονικά νομίσματα, την ολοένα μεγαλύτερη ενοποίηση των χρηματοοικονομικών ροών στην εσωτερική αγορά, τον παγκοσμιοποιημένο χαρακτήρα των τρομοκρατικών οργανώσεων και την εφευρετικότητα των εγκληματιών στην εκμετάλλευση κενών ή αδυναμιών του συστήματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «τσιμπήσει» η εφορία όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία για ακίνητα

Το φθινόπωρο αρχίζουν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για να βρεθούν διαφορές ανάμεσα στις δηλώσεις που έχουν γίνει στην εφορία και στις καταχωρήσεις στο Κτηματολόγιο. Πρόσθετος ΕΝΦΙΑ και άλλες επιβαρύνσεις περιμένουν τους παραβάτες.
Skylakakis, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη οι δημόσιες δαπάνες το 2023, αυξάνεται το πλαφόν κατά 4,2 δισ.

Πρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενσωματώνονται στον σχεδιασμό για τον νέο προϋπολογισμό. Οι μεγάλες επιδοτήσεις για το ρεύμα οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στην κατάρτιση νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2022.
POS
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τα POS θα συνδεθούν οι ταμειακές υποχρεωτικά από Ιανουάριο 2023

Οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα όχι μόνο για τις αποδείξεις λιανικής, αλλά και τον τρόπο πληρωμής, ώστε να εντοπίζουν κρούσματα απόκρυψης εισοδήματος και μη απόδοσης του ΦΠΑ στο Δημόσιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Δουλεύουν 13 χρόνια οι Έλληνες για να αγοράσουν μια κατοικία

Στην 20ετία 2000-2020, οι πραγματικές τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν λιγότερο από τις υπόλοιπες χώρες, αλλά η αγορά ενός σπιτιού έγινε δυσκολότερη για τους Έλληνες λόγω της μείωσης εισοδημάτων και της αύξησης των φόρων.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργαζόμαστε 181 ημέρες τον χρόνο μόνο για φόρους και εισφορές

Η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης ανάμεσα σε 28 ευρωπαϊκές χώρες που εξετάζονται μέσα σε μία δεκαετία. Από το 2010 στο 2020 στην Ελλάδα προστέθηκαν 25 επιπλέον ημέρες εργασίας για το κράτος.