ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
Φωτο: Shutterstock

Επιπλέον ενίσχυση για τους αγρότες στις περιοχές Δίκαιης Μετάβασης

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το Σύμφωνο Συνεργασίας θα μπορεί να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα των περιοχών μετάβασης με την αξιοποίηση προγράμματος παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ομάδες παραγωγών.

Την περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγών στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, με τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του ΠΑΑ 2014-2020 και του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, περιλαμβάνει το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Γεωργαντά και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση.

Στόχος, όπως τονίστηκε, είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Οιχαλίας), καθώς και στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και την Περιφέρεια Κρήτης.

Μέσω του Συμφώνου, όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, θα «αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρέχονται από τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους του ΥΠΑΑΤ για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων στις περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση» προσθέτοντας πως «θα εξεταστούν σοβαρά οι προκλήσεις της απολιγνιτοποίησης για τις περιοχές μετάβασης, μέσω, ενδεικτικά, της υψηλότερης κατανομής πόρων ή/και πρόσθετης μοριοδότησης στις περιοχές αυτές. Ενδεικτικά, μπορούμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα των περιοχών μετάβασης με την αξιοποίηση προγράμματος παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ομάδες παραγωγών, να αναπροσαρμόσουμε τη χρήση γης στις ίδιες περιοχές μέσω της αξιοποίησης του προγράμματος βιολογικής γεωργίας, να εξασφαλίσουμε τη δίκαιη εργασιακή τους μετάβαση μέσω της ενίσχυσης του προγράμματος των νέων γεωργών».

Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε ότι «το Σύμφωνο Συνεργασίας μας επιτρέπει να αναπτύξουμε πολύτιμες συνέργειες, και να αξιοποιήσουμε τεχνογνωσία, υποδομές, εμπειρίες και δυνατότητες, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν δράσεις που ως στόχο έχουν την ομαλή υλοποίηση της μετάβασης στη νέα εποχή της απολιγνιτοποίησης (εφόσον, βέβαια, το επιτρέψουν και οι γεωπολιτικές συνθήκες), την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής της χώρας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας. Έχουμε δημιουργήσει το πλαίσιο και πιστεύω ότι μέσω της συνεργασίας μας η προσπάθεια αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματική και πιο άμεση για τις τοπικές κοινωνίες».

«Το σημερινό Σύμφωνο Συνεργασίας έρχεται σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας της Ελλάδας, που πρώτη κατάφερε να λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ύψους 1,6 δισ. ευρώ» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Παπαθανάσης, επισημαίνοντας «σκοπός όλων μας είναι η γρήγορη απορρόφηση των πόρων που εξασφαλίσαμε, ώστε να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες με νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας που θα κρατήσουν τις νέες και τους νέους μας στον τόπο τους. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει το σχέδιο και τη βούληση να προχωρήσει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και να ενισχύσει με κάθε τρόπο τις περιοχές μετάβασης προς ένα βιώσιμο μέλλον που αξίζει στην πατρίδα μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν οι αιτήσεις για ενίσχυση επενδύσεων στον αγροτικό κλάδο

Έως και τα 500.000 ευρώ φτάνει το ύψος της ενίσχυσης για τα επενδυτικά σχέδια πολύ μικρών, και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων το ποσό ενίσχυσης μπορεί να φτάσει και τα 5 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Μέτρα στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων

Το πιο πρόσφατο μέτρο για την ενίσχυση του κτηνοτροφικού κλάδου γνωστοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την ενίσχυση 50.000 κτηνοτρόφων.
Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία το σχέδιο για την ανάπτυξη της γεωργίας στη χώρα

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος σύντομα θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη Κοινή Αγροτική Πολιτική, υπενθυμίζοντας πως ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ένα πακέτο ύψους 150 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι 30/10 οι εγγραφές των αγροτών για επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης

Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου ανά αγρότη, ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο που κατέχει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Γεωργαντάς: Η νέα πλατφόρμα δίνει ώθηση στο ψηφιακό άλμα των αγροτών

Τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της νέας πλατφόρμας, οι αιτήσεις που οριστικοποιούνταν ανά ημέρα ανέρχονταν σε περίπου στις 4.000, τις τελευταίες ημέρες έχει ανέβει ο ρυθμός καθώς οριστικοποιούνται 9.000 ανά ημέρα.