ΓΔ: 804.05 1.43% Τζίρος: 5.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:04:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έκπληξη στην εξόφληση της επιστρεπτέας: Χιλιάδες πληρώνουν εφάπαξ

Μέχρι στιγμής περίπου 35.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν αποπληρώσει σε μία δόση τις οφειλές από την επιστρεπτέα προκαταβολή, έχοντας καταβάλει περίπου 100 εκατ. ευρώ. Κέρδισαν έκπτωση 15%.

Αναπάντεχα μεγάλος αριθμός επαγγελματιών και επιχειρήσεων επιλέγουν να εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή από την επιστρεπτέα προκαταβολή, κερδίζοντας έκπτωση 15%, πράγμα που «σκορπίζει χαμόγελα» στο οικονομικό επιτελείο καθώς αποτελεί «τονωτική ένεση» για τα κρατικά ταμεία και συμβάλλει στην ενίσχυση του πλεονάσματος στις φορολογικές εισπράξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι στιγμής περίπου 35.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν αποπληρώσει σε μία δόση τις οφειλές από τα κρατικά δάνεια καταβάλλοντας 100 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σε καθημερινή βάση 10.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις πληρώνουν ολόκληρο το ποσό, πολλοί από τους οποίους έχουν μικρές οφειλές. Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι αν συνεχισθεί ο υψηλός βαθμός ανταπόκρισης από τους οφειλέτες έως το τέλος του μήνα ενδέχεται ακόμα και ένας στους επτά υπόχρεους να έχει «ξεμπλέξει» με την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Όσοι έλαβαν ενισχύσεις έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν έως τις 29 Ιουλίου 2022 εάν θα εξοφλήσουν τη συνολική οφειλή εφάπαξ με έκπτωση 15% η οποία προσαυξάνει το «κούρεμα» της ενίσχυσης, ή θα την αποπληρώσουν σε 96 άτοκες δόσεις. Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς τα «κέρδη» από την εφάπαξ εξόφληση καθώς και το ποσό των μηνιαίων δόσεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής διαμορφώνονται ως εξής: 

  • Για οφειλή 10.000 ευρώ που θα εξοφληθεί εφάπαξ, η έκπτωση είναι 1.500 ευρώ και το ποσό που θα επιστραφεί στο κράτος μειώνεται στα 8.500 ευρώ. Αν η αποπληρωμή γίνει σε 96 δόσεις το ύψος της μηνιαίας δόσης είναι 104 ευρώ.
  • Για οφειλή 30.000 ευρώ με την εφάπαξ εξόφληση το ποσό μειώνεται κατά 4.500 ευρώ στα 25.500 ενώ η μηναία δόση είναι 313 ευρώ.
  • Για οφειλή 50.000 ευρώ η εφάπαξ εξόφληση «ψαλιδίζει» το ποσό κατά 7.500 ευρώ στα 42.500 ευρώ ενώ η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 521 ευρώ.
  • Οφειλή 70.000 ευρώ με την έκπτωση για εφάπαξ αποπληρωμή, μειώνεται κατά 10.500 ευρώ στα 59.500 ευρώ ενώ η μηναία δόση διαμορφώνεται στα 729 ευρώ
  • Για οφειλή 80.000 ευρώ το κέρδος από την έκπτωση είναι 12.000 ευρώ, με το τελικό ποσό του χρέους να πέφτει στα 68.000 ευρώ ενώ η μηναία δόση είναι 833 ευρώ
  • Για οφειλή ύψους 90.000 ευρώ η έκπτωση περιορίζει το ποσό κατά 13.500 ευρώ στα 76.500 ευρώ με τη μηνιαία δόση στα 938 ευρώ.
  • Οφειλή 100.000 ευρώ με την εφάπαξ εξόφληση μειώνεται κατά 15.000 ευρώ στα 85.000 ευρώ και η μηναία δόση ανέρχεται σε 1.042 ευρώ  

Επισημαίνεται ότι με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής δε συμψηφίζονται με επιστροφές φόρων, δεν εμποδίζουν τη χορήγηση φορολογική ενημερότητας και δεν αναγράφονται στη βεβαίωση οφειλής, παρά μόνον αν ζητηθεί από τον οφειλέτη, στην αίτηση για τη χορήγησή της.

Σημειώνεται ότι οφειλή και για τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής βεβαιώθηκε συνολικά σε 605.530 ΑΦΜ. Την περασμένη Πέμπτη αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια  για 559.753 Α.Φ.Μ., ενώ 2.406 Α.Φ.Μ. απαλλάσσονται από την υποχρέωση επιστροφής του επιστρεπτέου ποσού ως πυρόπληκτοι. Για τους υπόλοιπους 43.371 Α.Φ.Μ., «τρέχει» ακόμη ο επανέλεγχος των στοιχείων τους και η βεβαίωση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Το τελικό ποσό της οφειλής είναι «κουρεμένο» από 50% έως 75% σε σχέση με το αρχικό ύψος του κρατικού δανείου με κριτήρια την πτώση του τζίρου και το χρόνο έναρξης της δραστηριότητας. Από τα 8,3 δις. ευρώ που δόθηκαν συνολικά από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής θα επιστραφούν περίπου 3 δις. ευρώ, δηλαδή διαγράφονται 5,3 δις. ευρώ.

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ διενεργεί ελέγχους για τον εντοπισμό επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έλαβαν ενισχύσεις αλλά δεν τήρησαν τους όρους η εισέπραξαν υψηλότερα ποσά από αυτά που δικαιούνταν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη εντοπισθεί κομπίνες από επαγγελματίες και επιχειρήσεις με πλασματικούς τζίρους και μη τήρηση της ρήτρας για την απασχόληση και η ΑΑΔΕ αποστέλλει εκκαθαριστικά με τα οποία τους ενημερώνει ότι τέθηκαν εκτός της ενίσχυσης και ότι πρέπει άμεσα να επιστρέψουν στο κράτος ολόκληρο το ποσό και μάλιστα εντόκως όπως ορίζει ο νόμος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

plirwmes, xrimata, money, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ευκαιρία για τα δικαιολογητικά της επιστρεπτέας προκαταβολής

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν θα υποβάλουν το αργότερο αύριο τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα κληθούν να επιστρέψουν εφάπαξ και με τόκο ολόκληρη την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα στις επιχειρήσεις με παράταση για χρέη πανδημίας και Επιστρεπτέα

Ισχνό το ενδιαφέρον ως τώρα για τη ρύθμιση χρεών πανδημίας έως 72 δόσεις, καθυστερεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Αναμένεται η ανακοίνωση παρατάσεων.
clickaway-emporio-katastimata-magazia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα έχουν «κούρεμα» ενοικίων τον Μάιο

Πλήρη απαλλαγή θα έχουν οι επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, μεταφορές και όσες κλείνουν λόγω περιοριστικών μέτρων. Τέλος η έκπτωση 40% αν δεν υπάρχει διακοπή λειτουργίας.