ΓΔ: 2014.06 -2.02% Τζίρος: 156.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:41:38
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
Φωτο: Shutterstock

Οι λογαριασμοί «τρώνε» τα εισοδήματα, οι Έλληνες κόβουν τις δαπάνες

Το αυξημένο ενεργειακό κόστος περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και ακυρώνει μεγάλες αγορές για τα ελληνικά νοικοκυριά, σύμφωνα με την τελευταία εξαμηνιαία έρευνα του ΣΕΛΠΕ

Έντονη είναι η επίδραση του ενεργειακού κόστους στην αγορά, με έναν στους δύο καταναλωτές να μειώνουν δαπάνες προκειμένου να καλύψουν το αυξημένο κόστος των καυσίμων και σχεδόν οκτώ στους δέκα να χαρακτηρίζουν το τρέχον διάστημα ακατάλληλο για μεγάλες αγορές για το νοικοκυριό, συμπαρασύροντας έτσι σε έντονα πτωτική τροχιά τις προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο και τον αντίστοιχο δείκτη καταναλωτικού κλίματος λιανικής. Τα παραπάνω προκύπτουν από την πρόσφατη έρευνα καταναλωτικών τάσεων που εκπόνησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), με την επιστημονική συνεργασία του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την περίοδο από 19 έως 21 Ιουνίου 2022, σε δείγμα 900 καταναλωτών από όλη την Ελλάδα.

Καταρχάς, οι καταναλωτές στην πλειονότητα τους κατατάσσουν την τρέχουσα περίοδο ως την χειρότερη της τελευταίας διετίας για σημαντικές αγορές για το σπίτι. Ως εκ τούτου, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος λιανικής διαμορφώθηκε στο -64 τον Ιούνιο του 2022, μειωμένος τόσο σε σχέση με τον μήνα βάσης, τον Οκτώβριο του 2019, όσο και με τον Ιούλιο του 2021 (-25). Η συγκεκριμένη εξέλιξη σχετίζεται τόσο με τις μέχρι σήμερα προσδοκίες των καταναλωτών για το προσεχές διάστημα, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί σε -73 τον Ιούνιο από -51 τον περασμένο Δεκέμβριο, όσο και με την τρέχουσα οικονομική κατάστασή τους, για την οποία ο σχετικός υποδείκτης υποχώρησε σε -78 από -67 τον περασμένο Ιανουάριο. Βασικοί λόγοι για την αρνητική τροχιά των εν λόγω δεικτών είναι το αυξημένο κόστος ενέργειας, οι πληθωριστικές πιέσεις αλλά και η αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αρνητικές είναι σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΛΠΕ και οι προσδοκίες για τις δαπάνες, με το 45% των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2022 οι δαπάνες για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας θα είναι αυξημένες. Κατ’ αναλογία, το 53% εκτιμά ότι οι δαπάνες για αγορές προϊόντων θα είναι μειωμένες κατά το ίδιο διάστημα, και μόλις το 17% εκφράζει αντίθετη άποψη. Το ίδιο ισχύει και για τις υπηρεσίες (εισιτήρια, εστίαση, κλπ) τις οποίες το 36% των ερωτηθέντων θα μειώσει και μόλις το 19% θα αυξήσει. Είναι  χαρακτηριστικό ότι οι δαπάνες για λογαριασμούς αποτελούν πλέον το 32% του εισοδήματος των καταναλωτών, από 25% που ήταν το περασμένο Δεκέμβριο, ενώ οι δαπάνες για αγορές προϊόντων έχουν μειωθεί σε 26% από 31% στο τέλος του 2021. Θετικότερη είναι πάντως η εικόνα ως προς την φορολογία, με το 59% των καταναλωτών να εκτιμά ότι θα μείνει αμετάβλητη, το 26% ότι θα αυξηθεί και το 15% ότι θα μειωθεί. Αμετάβλητες παραμένουν τέλος οι εκτιμήσεις των καταναλωτών και για τις λοιπές δαπάνες, όπως υπηρεσίες και ενοίκια, στο 15% περίπου ως ποσοστό του εισοδήματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατάστημα Alpha Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Ο πλούτος των νοικοκυριών ξεπέρασε το 1 τρισ. το 2025

Σύμφωνα με την Alpha Bank, ο πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών ξεπέρασε το 1 τρισ. ευρώ για πρώτη φορά από το 2011, με άνοδο σε χρηματοοικονομικά και μη χρηματοοικονομικά assets και αλλαγές στη σύνθεση του πλούτου.
Θερμοσίφωνας με θερμόμετρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 100.000 νοικοκυριά στο πρόγραμμα αλλαγής θέρμανσης

Δόθηκε στη δημοσιότητα ο οριστικός πίνακας δικαιούχων του προγράμματος «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» με πάνω από 100.000 πολίτες, μεταξύ των οποίων 5.000 ευάλωτοι, προωθώντας την ενεργειακή αναβάθμιση και μείωση κόστους.
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Η Ελλάδα θωρακίζει την ενεργειακή και γεωπολιτική της ασφάλεια

Ο Παύλος Μαρινάκης παρουσίασε τις ενεργειακές συμφωνίες του P-TEC Forum και τις νέες φορολογικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Φωτοβολταϊκά σε στέγη
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αυστραλία προσφέρει 3 ώρες δωρεάν ηλιακής ενέργειας καθημερινά

Από το 2026, η Αυστραλία θα παρέχει δωρεάν ηλιακή ενέργεια για τρεις ώρες καθημερινά στα νοικοκυριά, ακόμη και σε όσα δεν έχουν ηλιακούς συλλέκτες, ξεκινώντας από τη Νέα Νότια Ουαλία, Νότια Αυστραλία και Κουίνσλαντ.
Κτίριο ΔΕΗ Ιωαννίνων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΔΕΗ: Βράβευσε 443 παιδιά εργαζομένων για τις επιδόσεις τους στο σχολείο

Η ΔΕΗ βράβευσε 443 παιδιά εργαζομένων που διακρίθηκαν στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση, με εκδηλώσεις σε Αθήνα και Πτολεμαΐδα, με σύνθημα «Γίνε το μέλλον που ονειρεύεσαι».