ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πώς θα ανεβεί η Ελλάδα στο τρένο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

Εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην τεχνολογική εξέλιξη μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια προτείνει ο ΣΕΒ. «Το μέλλον δεν είναι μακριά», υπογραμμίζει ο Θ. Φέσσας.

Τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για να μη χάσει η χώρα το τρένο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης προτείνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη, γρήγορης προσαρμογής στην τεχνολογική εξέλιξη μέσα στην επόμενη δεκαετία, για να επιτευχθεί με βιώσιμο τρόπο η οικονομική μεγέθυνση.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, αναφέρθηκε σήμερα, μιλώντας ενόψει του συνεδρίου για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, στις 19 Δεκεμβρίου, στις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η εξέλιξη της τεχνολογίας, καλώντας Πολιτεία και Ακαδημαϊκή κοινότητα να συνεννοηθούν και να συνασπισθούν με τους φορείς της επιχειρηματικότητας στη χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής.

Στοιχεία μελέτης του ΣΕΒ, που παρουσιάσθηκαν σήμερα, δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι ουραγός των ευρωπαϊκών χωρών, σε ό,τι αφορά τη μετάβαση στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, καθώς η χώρα βρίσκεται σε πολύ χαμηλές θέσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση προηγμένων συστημάτων, τις ψηφιακές δεξιότητες, την ψηφιοποίηση υπηρεσιών προς πολίτες,  και τη διασύνδεση μητρώων δημοσίου. Επιπλέον, στη συντριπτική πλειονότητά τους (ποσοστά άνω του 90%) δηλώνουν ότι θεωρούν ως στρατηγικής σημασίας τις επενδύσεις σε Τεχνολογία Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), αλλά και ότι δεν έχουν στρατηγική για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

sev

Όπως εξήγησε ο  κ. Φέσσας, με τον όρο «4η Βιομηχανική Επανάσταση», «εννοούμε τη συνύπαρξη του ανθρώπου και μηχανής σε ένα φυσικό, ψηφιακό και βιολογικό κόσμο, ο οποίος δεν έχει πλέον ευκρινή όρια. Η διάδραση ανθρώπου και μηχανής που γίνεται με το internet of things, την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική κλπ, θα επηρεάσει όλους μας στον τρόπο που ζούμε, στον τρόπο που εργαζόμαστε, στον τρόπο που επικοινωνούμε με τους άλλους».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα αυτής της ψηφιακής επανάστασης, ο κ. Φέσσας υπογράμμισε ότι είναι πολύ ορατά στις προηγμένες κοινωνίες. «Επιχειρήσεις, δημόσια διοίκηση και εκπαίδευση πρέπει να προσαρμοστούν άμεσα στις απαιτήσεις της νέας εποχής, ούτως ώστε μια οικονομική ανάκαμψη στη χώρα μας, που ελπίζουμε ότι θα έρθει μετά από τόσα χρόνια ύφεσης, να μπορέσει να είναι βιώσιμη και στο απώτερο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το χρονικό ορίζοντα της προσαρμογής, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. «Το απώτερο μέλλον δεν είναι μακριά, ουσιαστικά αφορά τα επόμενα 3, 4, έως 10 χρόνια», τόνισε. «Πρέπει όλοι να δώσουμε τη μάχη να αναβαθμιστεί η χώρα μας τεχνολογικά, η παιδεία μας να επενδύσει στις ψηφιακές δεξιότητες και η δημόσια διοίκηση να προσαρμοστεί στις προκλήσεις της νέας εποχής», πρόσθεσε.

Άντεξε στην κρίση η βιομηχανία με επενδύσεις

Σε ό,τι αφορά τη θέση της βιομηχανίας σήμερα, ο κ. Φέσσας υπογράμμισε ότι: «παρά την κρίση και τα προβλήματα, διαθέτει πολλές δυναμικές, παραγωγικές επιχειρήσεις, με υψηλή παραγωγικότητα, ισχυρή εξωστρέφεια και σημαντική καινοτομία, που δίνουν σταθερές και καλά αμειβόμενες δουλειές.

Είναι η ελληνική βιομηχανία που άντεξε,  επενδύοντας πάνω από €30 δισ. μέσα στην κρίση, και που σήμερα συνεισφέρουν το 20% των θέσεων απασχόλησης, πληρώνουν το 40% των εταιρικών φόρων και αποτελούν την εξαγωγική αιχμή της χώρας με 40% των εξαγωγών συνολικά. Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό ο παραγωγικός αυτός ιστός να στηριχθεί με αναπτυξιακό σχεδιασμό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός κόσμου, που αλλάζει εκ βάθρων».

Το Βιομηχανικό Συνέδριο

Στο Βιομηχανικό Συνέδριο της 16ης Δεκεμβρίου, θα παρουσιαστούν βέλτιστες πρακτικές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και θα αναζητηθεί ο ενδεδειγμένος οδικός χάρτης, τα κρίσιμα ορόσημα, και οι κύριες ανάγκες για τη μετάβαση της βιομηχανίας στη νέα ψηφιακή εποχή.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος, μίλησε για την πρωτοβουλία διαρκείας του ΣΕΒ προκειμένου να ανοίξει και στην Ελλάδα ο δημόσιος διάλογος, την ώρα που ο διεθνής ανταγωνισμός πετυχαίνει σημαντικά οφέλη από τις σύγχρονες, ψηφιακές τεχνολογίες, και που το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα βασίζεται στο επίπεδο της ψηφιακής ετοιμότητας, στις δεξιότητες και στο ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, τόνισε, πως «παρά τις συνεχείς επενδύσεις σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), η χώρα παρουσιάζει χαμηλό βαθμό προετοιμασίας.  Οι τεχνολογίες που ενσωματώνουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν συμβαδίζουν ακόμα με τις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Οι σύνθετες προκλήσεις του τεχνολογικού μετασχηματισμού της βιομηχανίας αντιμετωπίζονται σε 19 χώρες της ΕΕ-28 με ολοκληρωμένες στρατηγικές και συνδυασμό δυνάμεων της βιομηχανίας, του δημοσίου τομέα και των ερευνητικών ιδρυμάτων. Ανάλογη προσέγγιση πρέπει να έχει και η Ελλάδα».

Μήνυμα του Τιμ Σκάνλον

Σε μήνυμά του, ο κ. Τιμ Σκάνλον (Tim Scanlon), Group Vice President Customer Experience and Innovation, του σουηδικού ομίλου ABB και εκ των κεντρικών ομιλητών στο Βιομηχανικό Συνέδριο, σημείωσε ότι:

  • «Πλησιάζοντας την 4η βιομηχανική επανάσταση, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις και νέες ευκαιρίες. Σήμερα, διασυνδεμένες τεχνολογίες παράγουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων με πολυπλοκότητα που ξεπερνάει τις ανθρώπινες δυνατότητες. Η ψηφιακή τους ενδυνάμωση είναι το πρώτο βήμα προς το εργοστάσιο του μέλλοντος. Το Έξυπνο, ψηφιακό, Εργοστάσιο επιτρέπει την κατανόηση, την ανάλυση των στοιχείων και αντίληψη για καλύτερες αποφάσεις μέσα από το συνδυασμό ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης (και άλλων εργαλείων όπως data analytics, modelling, cloud and mixed reality). Η επιτυχία του ψηφιακού άλματος της Ελλάδας προς τη Βιομηχανία 4.0 περνάει από μια ευρεία ψηφιακή στρατηγική, με προσεκτικά βήματα ως προς τη διαχείριση και με αξιοποίηση κάθε εμπειρίας. Πρέπει να βρει τους σωστούς συνέταιρους και να δημιουργήσει το ανθρώπινο δυναμικό με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες ώστε να προχωρήσει στον 21ο αιώνα».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπτυξιακό «μπόνους» 16 δισ. ευρώ με το σχέδιο «Βιομηχανία 4.0»

Εντυπωσιακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,7 μονάδες θα φέρει, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ένα εθνικό σχέδιο προσαρμογής στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Θα απαιτηθεί χρηματοδότηση 4 δισ. ευρώ από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Commission_Clean_Transition
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζει η Κομισιόν τη λύση του Green Pool για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Την ελληνική πρόταση για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες επανέφερε ο Ευ. Μυτιληναίος στη συνάντηση διαλόγου της Κομισιόν με τους εκπροσώπους του τομέα για την πράσινη μετάβαση.
viomixania
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Μειονέκτημα το υψηλό κόστος για την ελληνική βιομηχανία

Το κόστος της ενέργειας, το μη μισθολογικό κόστος και η - ευρωπαϊκή και ελληνική - γραφειοκρατία περιγράφηκαν στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου ως οι κύριοι ανασταλτικοί παράγοντες για την περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης η βιομηχανία σε έναν κόσμο που αλλάζει

Στην εκδήλωση του ΣΕΒ, «Σχέδιο και Τομές για το μέλλον των δυνατοτήτων μας», συζητούνται σειρά ζητημάτων από το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και την τεχνολογία μέχρι την ενεργειακή κρίση και τις προκλήσεις των επόμενων ετών για τη βιομηχανία.