ΓΔ: 2025.46 1.13% Τζίρος: 297.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: Shutterstock

Κοντά στα 200 ευρώ το φυσικό αέριο, σε νέο υψηλό οι τιμές του ρεύματος

Σε νέο υψηλό κινείται η τιμή χονδρικής του ρεύματος για αύριο, καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου «φλερτάρουν» με τα 200 ευρώ, μετά τις ανακοινώσεις της Gazprom για μείωση των ροών προς την Ευρώπη.

Σε νέο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου οδήγησαν οι ανακοινώσεις της Gazprom για εκ νέου περιορισμό των ροών προς τη Γερμανία. Η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου αερίου πλησίασε τα 200 ευρώ νωρίτερα σήμερα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει λόγο για πολιτικά υποκινούμενες οι μειώσεις ροών. 

Ειδικότερα, έως και σχεδόν τα 198 ευρώ έφθασε νωρίτερα η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου αερίου TTF ενώ αυτή την ώρα η τιμή διαμορφώνεται στα 194,4 ευρώ με αύξηση που ξεπερνάει το 10%. Το νέο ράλι των τιμών ήλθε ως συνέχεια της χθεσινής μεγάλης ανόδου κατά 10% και μετά τις ανακοινώσεις για διακοπή της λειτουργίας μίας ακόμα τουρμπίνας στον αγωγό Nord Stream 1 προς τη Γερμανία και για μείωση κατά 50% στις ήδη μειωμένες προμήθειες φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγωγός λειτουργούσε πριν ακόμη αρχίσει η συντήρηση στο 40% της δυναμικότητας και από αύριο θα λειτουργεί στο 20%, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Gazprom.

Την ίδια ώρα και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζουν να βρίσκονται στα ύψη. Είναι ενδεικτικό ότι για αύριο η τιμή χονδρικής στην Ελλάδα βρίσκεται στα 473 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας άνοδο 4,68%. Πάνω από τα 500 ευρώ οι τιμές για αύριο σε Ιταλία και Γαλλία, που φθάνουν στα 526 και 529 ευρώ αντίστοιχα.

Πίεση από τη Ρωσία για μείωση των κυρώσεων από την ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι το νέο πλήγμα στην προσφορά έρχεται σε μια στιγμή υψηλής έντασης καθώς η Ρωσία και η Δύση ανταλλάσσουν οικονομικές κυρώσεις ως απάντηση στις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καταφεύγει σε ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο λέει ότι η διακοπή του φυσικού αερίου προκλήθηκε από ζητήματα συντήρησης και τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων.

Η μείωση στις παραδόσεις της στην Ευρώπη αυτήν την εβδομάδα είναι πολιτικά υποκινούμενη, σημείωσε σήμερα η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον, αμφισβητώντας τη δήλωση της εταιρείας ότι περιέκοψε την παροχή επειδή χρειαζόταν να σταματήσει τη λειτουργία τουρμπίνας. «Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τεχνικός λόγος για να το κάνει αυτό. Αυτό είναι ένα πολιτικά υποκινούμενο βήμα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι 'αυτό. Και ακριβώς γι'αυτόν τον λόγο η προληπτική μείωση της ζήτησής μας για φυσικό αέριο είναι μια σοφή στρατηγική», δήλωσε η Σίμσον, προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ κατηγόρησε χθες τον Ρώσο πρόεδρο για «διπροσωπία» και ότι παίζει «παιγνίδι», μετά τη μείωση της ποσότητας του αερίου που προμηθεύει η Μόσχα στο Βερολίνο μέσω της αγωγού Nord Stream 1 με την επίκληση τεχνικού προβλήματος με επισκευασμένη τουρμπίνα που βρίσκεται στη γερμανική επικράτεια. «Δεν υπάρχουν τεχνικοί λόγοι για τη μείωση των παραδόσεων», είπε ο κ. Χάμπεκ στο Γερμανικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «η τουρμπίνα είναι έτοιμη για παράδοση στη Ρωσία».

Πρόσθεσε πως τα έγγραφα για την εξαγωγή της από τη Siemens Energy έχουν ολοκληρωθεί, αλλά η Μόσχα αρνείται να δώσει τα απαιτούμενα έγγραφα για την εισαγωγή της. Η Ζίμενς διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να μεταφέρει το ανταλλακτικό στη Ρωσία αμέσως μόλις λάβει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η Ρωσία «παραβιάζει συμβατικές της υποχρεώσεις και κατηγορεί άλλους» γι’ αυτό, επέμεινε ο κ. Χάμπεκ. «Ο Πούτιν παίζει διπρόσωπο παιγνίδι. Προσπαθεί να αποδυναμώσει την μεγάλη υποστήριξη προς την Ουκρανία και να διχάσει την κοινωνία μας. Για να το επιτύχει αυτό, προκαλεί αβεβαιότητα και αυξάνει τις τιμές. Το αντιμετωπίζουμε με ενότητα και επικεντρωμένες ενέργειες. Λαμβάνουμε προφυλάξεις για να βγάλουμε τον χειμώνα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα: Δεν αποδίδουν οι κυρώσεις ΕΕ, αντιπαραγωγικές οι αμερικανικές

Το ρωσικό ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ πλήττουν κυρίως την ίδια την Ένωση, ενώ οι ευρωπαϊκές ελίτ δεν παραδέχονται την αναποτελεσματικότητά τους. Παράλληλα, χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις εμπόδιο στην ειρήνη στην Ουκρανία.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ενέκρινε 19ο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας με απαγόρευση LNG

Η ΕΕ ενέκρινε το 19ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει σταδιακή απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού LNG. Η Δανία δήλωσε ότι το πακέτο στοχεύει στις βασικές ροές εσόδων της Ρωσίας με νέα μέτρα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και ΕΕ ανακοινώνουν νέες κυρώσεις σε ρωσικούς υδρογονάνθρακες

Ο Τραμπ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Πούτιν, δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες δεν οδηγούν πουθενά. Επέβαλε νέες βαριές κυρώσεις στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, ενώ η ΕΕ προχωρά σε ακόμη σκληρότερα μέτρα κατά των ρωσικών υδρογονανθράκων.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ συμφώνησε σε νέες αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η ΕΕ συμφώνησε σε αυστηρότερες κυρώσεις κατά των ρωσικών υδρογονανθράκων, με πλήρη διακοπή εισαγωγών LNG και μέτρα για τα δεξαμενόπλοια-φαντάσματα της Μόσχας, στο νέο πακέτο μέτρων κατά της χρηματοδότησης του πολέμου.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Στο τραπέζι της ΕΕ η πλήρης απαγόρευση ρωσικού αερίου

Η ΕΕ εισέρχεται στην τελική φάση απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού αερίου και πετρελαίου. Οι υπουργοί Ενέργειας συνεδριάζουν για να υιοθετήσουν το μέτρο μετά το «πράσινο φως» του Ευρωκοινοβουλίου και πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.