ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αύριο η τροπολογία για το πλαφόν στα πάγια του ηλεκτρικού ρεύματος

Τέλος στις μεγάλες διαφοροποιήσεις στον καθορισμό των πάγιων χρεώσεων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά το «χάος» που δημιουργήθηκε στην αγορά με την ανακοίνωση των τιμολογίων του Αυγούστου.

Με σχετική τροπολογία που θα θέτει πλαφόν στην αγορά για τα πάγια του ηλεκτρικού ρεύματος επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να πετύχει το στοίχημα, ωστόσο, της ενιαίας χρέωσης στα τιμολόγια, μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτός απροόπτου, αύριο θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή ώστε να γίνει ξεκάθαρη η εικόνα των τιμών καθώς οι εταιρείες «θόλωσαν» την εικόνα, κυρίως με τις διαφοροποιήσεις στα πάγια.

Όπως έγραφε το Βusinessdaily νωρίτερα, οι προμηθευτές ανακοίνωσαν τις τιμές χρέωσης για τον Αύγουστο, ενώ από εδώ και κάτω οι ανακοινώσεις αυτές, σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό, θα πρέπει να γίνονται στις 20 του μήνα.  Με το «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι πάροχοι ανακοίνωσαν πολύ υψηλές τιμές, πέριξ των 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Όμως, η τελική τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης μετά από τις επιδοτήσεις για τον Αύγουστο που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι οποίες θα ξεπεράσουν το 1,1 δισ., έναντι 700 εκατ. τον Ιούλιο.

Έτσι, από τις τιμές που έχουν ανακοινώσει οι προμηθευτές, ο καταναλωτής θα πρέπει να υπολογίζει την τελική χρέωση αφαιρώντας το ποσό της επιδότησης, που θα είναι 0,337 ευρώ για τον Αύγουστο. Αν, για παράδειγμα, η ενιαία χρέωση είναι 0,50 ευρώ/κιλοβατώρα, με την αφαίρεση της επιδότησης η τιμή πέφτει στα 0,163 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν το φθινόπωρο και την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης.

Οι συγκρίσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον καταναλωτή. Παρότι καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν έχει να συγκρίνει μόνο την ενιαία χρέωση, αλλά και τα διαφορετικά πάγια που μπορεί να είναι κλιμακούμενα ανάλογα με την κατανάλωση.

Εφευρέθηκε και... αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής

Επιπλέον, όμως, και η ενιαία χρέωση δεν είναι «φιξαρισμένη» σε όλες τις περιπτώσεις, αφού αρκετοί πάροχοι έχουν εισαγάγει μια καινοτομία στα τιμολόγιά τους, μια έκπτωση που θα μπορούσε να περιγραφεί σαν αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής. Ορισμένοι προμηθευτές, για να περιορίσουν το ρίσκο να αυξηθεί η τιμή χονδρικής τον Αύγουστο περισσότερο από όσο υπολογίζουν και να υποστούν ζημιές, έχουν ορίσει μια «τσιμπημένη» βασική χρέωση και προσφέρουν μια σημαντική έκπτωση στους καταναλωτές εκ των υστέρων, εάν η τιμή χονδρικής του Αυγούστου διαμορφωθεί κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο.

Για παράδειγμα, η ενιαία χρέωση μπορεί να ορίζεται στα 0,60 ευρώ/κιλοβατώρα, αλλά να προσφέρεται μια έκπτωση 20% στην περίπτωση όπου η τιμή χονδρικής του Αυγούστου διαμορφωθεί χαμηλότερα από τα 370 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κατά κανόνα, οι προμηθευτές ορίζουν μια πολύ υψηλή τιμή - στόχο για την τιμή χονδρικής, κάτι που σημαίνει ότι ο καταναλωτής κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει την έκπτωση, εκτός εάν ξεπεράσει η τιμή χονδρικής κάθε ρεκόρ. Με αυτή τη δόμηση των τιμολογίων, πάντως, όχι μόνο δεν υπάρχει αρκετή σαφήνεια για να πάρει αποφάσεις ο καταναλωτής, αλλά η σχέση με τον προμηθευτή ρεύματος μετατρέπεται σε ένα είδος στοιχήματος σε προθεσμιακό συμβόλαιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται συμβόλαια διάρκειας 6 μηνών για τα τιμολόγια ρεύματος

Σύμφωνα με απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι προμηθευτές θα μπορούν να προσφέρουν μεικτά προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και συμβόλαια τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ενέργειας: Πιθανή αλλαγή στον κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας

Πηγές της Ρυθμιστικής Αρχής ανέφεραν, σε διαφορετικό μήκος κύματος, ότι ο Κώδικας πρέπει να ερμηνεύεται υπό το πρίσμα της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και της σωστής ενημέρωσης του καταναλωτή.