ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Πώς θα «τσιμπήσει» η εφορία όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία για ακίνητα

Το φθινόπωρο αρχίζουν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για να βρεθούν διαφορές ανάμεσα στις δηλώσεις που έχουν γίνει στην εφορία και στις καταχωρήσεις στο Κτηματολόγιο. Πρόσθετος ΕΝΦΙΑ και άλλες επιβαρύνσεις περιμένουν τους παραβάτες.

Ένα από τα πιο ισχυρά ελεγκτικά της «όπλα» ενεργοποιεί το φθινόπωρο η ΑΑΔΕ, καθώς ολοκληρώνεται η διασύνδεση του Κτηματολογίου με τη βάση δεδομένων της εφορίας, που θα επιτρέψει να αρχίσουν μαζικές διασταυρώσεις των στοιχείων για την ακίνητη περιουσία, με στόχο τον εντοπισμό φορολογούμενων που υποβάλλουν πλασματικές δηλώσεις Ε9, ώστε να αποφύγουν την πληρωμή φόρων ή να καταβάλλουν λιγότερα ποσά από αυτά που αναλογούν στην πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας, ή ακόμη και να εισπράξουν παράνομα επιδόματα.

Με την άντληση στοιχείων από τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο, οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να τα αντιπαραβάλλουν με το Ε9 αλλά και με το Ε1 για να διαπιστώνουν αν φορολογούμενοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα που έχουν στη κατοχή τους και αν τα χαρακτηριστικά τους όπως η επιφάνεια, το είδος, χρήση, η θέση, το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας και άλλα ανταποκρίνονται σε εκείνα που είναι καταγεγραμμένα στις κτηματολογικές υπηρεσίες.

Υπάρχουν ενδείξεις για ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν αποκρύψει από την εφορία την πραγματική τους ακίνητη περιουσία ή τα εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κλπ) για να αποφύγουν την πληρωμή ΕΝΦΙΑ ή να καταβάλουν μικρότερο ποσό, να ξεφύγουν από τα τεκμήρια διαβίωσης όταν το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο από τις πραγματικές τεκμαρτές δαπάνες και να γλυτώσουν από κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία.

Οι φορολογούμενοι που θα εντοπισθούν μετά τη διασταύρωση να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή να τα έχουν δηλώσει λανθασμένα θα βρεθούν αντιμέτωποι με:

  • Επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
  • Πρόσθετο φόρο, ο οποίος υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.

Σε όσους εντοπιστούν διαφορές, θα σταλούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα τους καταλογίζεται ο επιπλέον ΕΝΦΙΑ για όλα τα έτη, στα οποία η ακίνητη περιουσία που είχαν στην κατοχή τους ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που είχαν δηλώσει στο Ε9. Επίσης, θα διασταυρωθούν οι τεκμαρτές τους δαπάνες των προηγουμένων δέκα ετών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν υψηλότερες των εισοδημάτων που δήλωναν και όφειλαν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.

Προβλέπονται, επίσης, η επιβολή τόκων για εκπρόθεσμη καταβολή ΕΝΦΙΑ αλλά και βαριά πρόστιμα συνεπεία της υποβολής ανακριβών δηλώσεων φορολογίας ακινήτων. Αυστηρές κυρώσεις θα υπάρξουν και για τις περιπτώσεις φορολογούμενων που έχουν σημαντικού ύψους ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και έχουν αποκρύψει ακίνητα για να τα γλιτώσουν από τις κατασχέσεις. Ο εντοπισμός τους θα έχει συνέπεια την άμεση κατάσχεση και τον πλειστηριασμό τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέου τύπου διασταυρώσεις για πλασματικές δηλώσεις Ε9

Στην τελική ευθεία η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο. Θα ελέγχεται η ακρίβεια των δηλώσεων ακινήτων και θα εντοπίζονται όσοι κρύβουν στοιχεία για την περιουσία τους για να αποφεύγουν φόρους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς βεβαίωση ΤΑΠ και με ηλεκτρονική ενημερότητα

Την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας. Φέτος αναμένεται από την ΑΑΔΕ και η ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας. Πάνω από 100.000 ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις το 2021.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς επίσκεψη στην εφορία από σήμερα οι γονικές παροχές και δωρεές

Αρχίζει η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μέσα από την πλατφόρμα myProperty και θα γίνει υποχρεωτική από την επόμενη Δευτέρα. Πώς θα υπολογίζεται ο φόρος. Σε ποιες περιπτώσεις διατηρείται η υποχρέωση έντυπης δήλωσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος χρόνου για τέσσερις υποχρεώσεις των φορολογούμενων στην εφορία

Εκπνέει η προθεσμία σήμερα για την τρίτη δόση φόρου εισοδήματος, την αναβίωση 100 - 120 δόσεων, τις δηλώσεις COVID των ιδιοκτητών ακινήτων και την υποβολή δικαιολογητικών για την επιδότηση δαπανών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δηλώσεις COVID από ιδιοκτήτες ακινήτων: Θα ανοίξει πάλι η πλατφόρμα

Χιλιάδες εκμισθωτές ακινήτων δεν έχουν αποζημιωθεί για τα κουρεμένα ενοίκια του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ενώ σε αναμονή για την αποζημίωση βρίσκονται πολλοί ιδιοκτήτες για ειωμένα ενοίκια από τον Μάρτιο.