ΓΔ: 893.23 1.65% Τζίρος: 80.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
money, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Σπεύδουν να πληρώσουν τους φόρους νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Περισσότερες από τις μισές βεβαιωμένες οφειλές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έχουν εξοφληθεί τον Ιούλιο. Πάνω από 200.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες πλήρωσαν εφάπαξ την επιστρεπτέα. Κλειδί για την ερμηνεία του φαινομένου οι αυξημένες καταθέσεις.

Ακόμη και έμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν εκπλαγεί ευχάριστα από την προθυμία των φορολογούμενων να... πάνε ταμείο για την εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Παρά τις πιέσεις που ασκεί στο διαθέσιμο εισόδημα η έξαρση του πληθωρισμού, μέσα στον Ιούλιο είχαν πληρωθεί περισσότερες από τις μισές οφειλές για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ και επιτυγχάνεται ο στόχος για εισπράξεις 5 δισ. ευρώ.

Εκτός από τα φυσικά πρόσωπα, όμως, σημαντικά αποθέματα ρευστότητας φαίνεται ότι έχουν και οι επιχειρήσεις, χάρη στην καλή πορεία της οικονομίας, όπως δείχνει το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών έσπευσαν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή τους από την επιστρεπτέα προκαταβολή, προκειμένου να εκμεταλλευθούν την έκπτωση 15% που προσφέρεται σε αυτή την περίπτωση.

Έτσι, εφάπαξ πλήρωσαν μέσα στον Ιούλιο την επιστρεπτέα προκαταβολή 203.235 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ενισχύοντας τα κρατικά ταμεία με το ποσό των 750 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις κέρδισαν 130 εκατ. ευρώ από την έκπτωση του 15% για την εφάπαξ εξόφληση.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που κλήθηκαν να ερμηνεύσουν την ασυνήθιστη προθυμία των φορολογούμενων να πληρώσουν φόρους τόνιζαν ότι ο παράγοντας κλειδί είναι οι καταθέσεις, οι οποίες αυξήθηκαν θεαματικά στη διάρκεια της πανδημίας, χάρη και στα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, αλλά εξακολουθούν να αυξάνονται και φέτος, δίνοντας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξημένα περιθώρια πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί ο πληθωρισμός.

Τα πρώτα στοιχεία για τις εισπράξεις του Ιουλίου δείχνουν ότι:

  • Φόρος εισοδήματος Φυσικών Προσώπων: Έχουν βεβαιωθεί 2,258 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 1,046 δισ. ευρώ, δηλαδή το 46% του συνολικού ποσού.
  • Φόρος εισοδήματος Νομικών Προσώπων: Έχουν βεβαιωθεί 2,1 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 450 εκατ. ευρώ, ποσό που εναρμονίζεται με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών.
  • ΕΝΦΙΑ: Η βεβαίωση από τον ΕΝΦΙΑ φτάνει τα 2,269 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 52% του συνολικού ποσού.
  • Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έχουν βεβαιωθεί προς επιστροφή ποσά συνολικού ύψους 3,1 δισ. ευρώ από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και έχουν εισπραχθεί ήδη 730 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 24% του συνόλου. Αναλυτικότερα, 156.000 ΑΦΜ κατέβαλαν ποσά έως 500 ευρώ, ενώ 52.439 ΑΦΜ  κατέβαλαν ποσά από 500 – 1000 ευρώ. Από 35.822 ΑΦΜ πληρώθηκαν από 1.000 – 2.000 ευρώ. Από οκτώ ΑΦΜ που αντιστοιχούν σε μεγάλες επιχειρήσεις καταβλήθηκαν ποσά 200.000 -300.000 ευρώ.

Στα ύψη οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα 

Ενθαρρυντικά είναι, εξάλλου, όσον αφορά την προσπάθεια που γίνεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα στοιχεία για την αύξηση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα τον Ιούνιο, οι οποίες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% για τον Ιούνιο, ενώ η αξία τους το πρώτο εξάμηνο πλησίασε τα 30 δισ. ευρώ. Το 2021 το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών είχε ανέλθει σε 53 δισ. ευρώ από 44 δισ. ευρώ το 2020.             

Ειδικότερα η αύξηση τους από την αρχή του χρόνου σε ετήσια βάση ήταν: 17,6% τον Ιανουάριο, 30% τον Φεβρουάριο, 39% τον Μάρτιο, 32% τον Απρίλιο, 36,5% τον Μάιο και 36% τον Ιούνιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κάνει η εφορία κατασχέσεις ακινήτων, λογαριασμών και μετοχών

Αρχίζει η ηλεκτρονική παρακολούθηση 4,7 εκατ. οφειλετών με το σύστημα "Eispraxis" που θα παίρνει στοιχεία από πολλές πηγές για την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση οφειλών, ώστε να εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Foroi, Forologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έσπασε... κοντέρ ο φόρος εισοδήματος: Αύξηση σχεδόν 30% στα εκκαθαριστικά

Σημαντική αύξηση των εισοδημάτων που δηλώνονται, μετά την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας το 2021. Πλησιάζουν τα 2 δισ. οι πρόσθετοι φόροι που βεβαιώθηκαν, ενώ μένουν να υποβληθούν άλλες 900.000 δηλώσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εμπλοκή στις φορολογικές δηλώσεις, ζητούν παράταση οι λογιστές

Μόλις 100 δηλώσεις Ε1 υποβλήθηκαν χθες, ενώ τις προηγούμενες ημέρες υποβάλλονταν περισσότερες από 100.000. Εντοπίζονται σφάλματα στα ποσά των παρακρατούμενων φόρων. Πίεση στο υπουργείο για παράταση.