ΓΔ: 876.7 0.14% Τζίρος: 7.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:30:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πώς θα κάνει η εφορία κατασχέσεις ακινήτων, λογαριασμών και μετοχών

Αρχίζει η ηλεκτρονική παρακολούθηση 4,7 εκατ. οφειλετών με το σύστημα "Eispraxis" που θα παίρνει στοιχεία από πολλές πηγές για την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση οφειλών, ώστε να εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα θα γίνεται στο εξής το... κυνήγι οφειλετών από την εφορία, με έμφαση στους μεγάλους οφειλέτες που έχουν οικονομικά μέσα, αλλά δεν πληρώνουν τις οφειλές τους. Η ΑΑΔΕ θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες του συστήματος "Eispraxis" για να εντοπίζει όσους έχουν απλήρωτα χρέη και να ενεργοποιεί με συνοπτικό τρόπο τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή πλειστηριασμούς ακινήτων και κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς ή ακόμη και κατασχέσεις μετοχών.

Ο αριθμός των οφειλετών έχει ανέλθει σε 4,7 εκατ. και το σύνολο των χρεών τους στο Δημόσιο ξεπερνά τα 113 δισ. Το "Eispraxis" ενεργοποιείται από τον Σεπτέμβριο και μέσω της online διασύνδεσης που προβλέπει σχετική εγκύκλιος Πιερρακάκη, οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, δηλαδή το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους, όπως το Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, το Χρηματιστήριο, η ΕΡΓΑΝΗ και το ΓΕΜΗ.

Για κάθε οφειλή θα υπάρχει ξεχωριστός ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Παράλληλα, θα εποπτεύονται όλοι όσοι εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής, όπως συν-υπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι κ.ά. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα ειδοποιείται με ηλεκτρονικά μηνύματα για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η φορολογική διοίκηση θα προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και άλλων κινητών περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και μετοχών, όπως και των ακίνητων όσων δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους παρά τη μεγάλη οικονομική επιφάνεια και τις συνεχείς οχλήσεις να κλείσουν την εκκρεμότητα, είτε με εφάπαξ εξόφληση των οφειλών είτε με ένταξή τους σε ρύθμιση τμηματικής αποπληρωμής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τους 4.744.758 οφειλέτες, οι 1.975.739 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, ενώ σε 1.364.368 οφειλέτες έχουν επιβληθεί ήδη αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών.

Ειδικότερα με το νέο πληροφοριακό σύστημα:

  • Θα υπάρξει άμεση παροχή κεντρικής πληροφορίας σε επίπεδο οφειλής (προφίλ οφειλέτη), συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα, όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της Ε.Ε. και πληροφορίες από τρίτους (όπως Κτηματολόγιο Α.Ε., ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.λπ.).
  • Θα ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (ονοματεπώνυμο οφειλέτη, ποσό οφειλής, χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.).
  • Θα υπάρξει πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή των ανοιχτών λογαριασμών μεταξύ της Εφορίας και των φορολογούμενων τόσο όσον αφορά τις πληρωμές φόρων όσο και για τις επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
  • Θα εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τα προτεινόμενα μέτρα.
  • Θα ενημερώνονται οι φορολογούμενοι μέσω επιστολής, e-mail, τηλεφώνου ή άλλου εναλλακτικού καναλιού επικοινωνίας για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεων και για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις και κοινοποιήσεις μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
  • Θα παρακολουθούνται η απόδοση των μέτρων είσπραξης και η διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπεύδουν να πληρώσουν τους φόρους νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Περισσότερες από τις μισές βεβαιωμένες οφειλές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έχουν εξοφληθεί τον Ιούλιο. Πάνω από 200.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες πλήρωσαν εφάπαξ την επιστρεπτέα. Κλειδί για την ερμηνεία του φαινομένου οι αυξημένες καταθέσεις.
Foroi, Forologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έσπασε... κοντέρ ο φόρος εισοδήματος: Αύξηση σχεδόν 30% στα εκκαθαριστικά

Σημαντική αύξηση των εισοδημάτων που δηλώνονται, μετά την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας το 2021. Πλησιάζουν τα 2 δισ. οι πρόσθετοι φόροι που βεβαιώθηκαν, ενώ μένουν να υποβληθούν άλλες 900.000 δηλώσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εμπλοκή στις φορολογικές δηλώσεις, ζητούν παράταση οι λογιστές

Μόλις 100 δηλώσεις Ε1 υποβλήθηκαν χθες, ενώ τις προηγούμενες ημέρες υποβάλλονταν περισσότερες από 100.000. Εντοπίζονται σφάλματα στα ποσά των παρακρατούμενων φόρων. Πίεση στο υπουργείο για παράταση.
Pitsilis, AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λουκέτα» από 48 ώρες έως τρία χρόνια από τους ελεγκτές της εφορίας

Ποιες οδηγίες δίνει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής στους ελεγκτές που θα «σαρώσουν» τους τουριστικούς προορισμούς σχετικά με την επιβολή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων.