ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:38:15 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι επιχειρήσεις βλέπουν... φως: Κατακόρυφη αύξηση αισιοδοξίας

Αύξηση έως 46% στο ποσοστό των βιομηχανιών που «βλέπουν» λύσεις σε μεγάλα προβλήματα της οικονομίας μέσα στην επόμενη τριετία, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος.

Άνεμος αισιοδοξίας πνέει στους επιχειρηματικούς κύκλους, καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι προσδοκούν λύσεις σε βασικά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξή τους, όπως η υψηλή φορολογία, η παροχή κινήτρων για επενδύσεις, η ρευστότητα στην οικονομία κ.α.

Η αλλαγή αυτή, που συνάδει με την εκτίναξη του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος σε υψηλά δεκαετίας από το καλοκαίρι, καταγράφεται στην τελευταία έρευνα γνώμης, που διενήργησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) μεταξύ των επιχειρήσεων μελών του, για την αποτύπωση των προσδοκιών της μεταποίησης για την ανάπτυξη την επόμενη τριετία. Στην έρευνα συμμετείχαν 123 μεταποιητικές επιχειρήσεις απ’ όλους τους κλάδους της βιομηχανίας με έδρα σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Με το 46% των βιομηχανιών να «βλέπουν» λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας μέσα στην επόμενη τριετία, η αλλαγή του κλίματος στην οικονομία αποτυπώνεται περαιτέρω και από τις απαντήσεις των επιχειρήσεων σε σχέση με τη βελτίωση συγκεκριμένων παραγόντων κατά το τελευταίο εξάμηνο της λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα, κατά το τελευταίο εξάμηνο:

Στην ερώτηση αναφορικά με τις προσδοκίες των επιχειρήσεων για τα επόμενα τρία χρόνια σε σχέση με σειρά παραγόντων από την εσωτερική της λειτουργία, οι επιχειρήσεις του δείγματος απαντούν ως εξής:

Αναφορικά με τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής από τώρα και για τα επόμενα τρία χρόνια για την έμπρακτη ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας, οι επιχειρήσεις μέλη του ΣΒΕ έκαναν τις δικές τους προτάσεις και θεωρούν ότι θα πρέπει να είναι οι ακόλουθες κατά σειρά προτεραιότητας:

Λαμβάνοντας υπόψη, προφανώς, τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις απαντούν σχεδόν καθολικά (99%) ότι περιμένουν βελτίωση την επόμενη τριετία στο θέμα των φορολογικών συντελεστών, έναντι ποσοστού μόλις 61% στο τέλος του 2018 (μεταβολή 38%). Αντίστοιχα, πολύ υψηλά ποσοστά βελτίωσης, μεταξύ 33% και 46%, καταγράφονται στις απαντήσεις ου αφορούν την παροχή κινήτρων για επενδύσεις, τη ρευστότητα στην οικονομία, το εργασιακό περιβάλλον, τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και τη λειτουργία της αγοράς.

Αντίθετα, αρκετά μικρότερη είναι η βελτίωση των προσδοκιών (13% - 23%) για τη λύση προβλημάτων που φαίνονται δυσκολότερα και απαιτούν βαθιές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, όπως είναι το περιβάλλον παραγωγής καινοτομίας, η λειτουργίας της Δικαιοσύνης και οι υποδομές:

Οι απαντήσεις των επιχειρήσεων στην έρευνα του ΣΒΕ

«Όχι παρεκκλίσεις στις μεταρρυθμίσεις»

Εξάλλου, βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι η απαίτηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων για την απαρέγκλιτη εφαρμογή τολμηρού μεταρρυθμιστικού προγράμματος από τη νέα κυβέρνηση, με σκοπό την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, τη βελτίωση του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων και τη διευκόλυνση υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης δήλωσε:

«Οι προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας από την υλοποίηση του προγράμματος της νέας κυβέρνησης για την επαναφορά της πατρίδας μας στις ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να παρεκκλίνει. Ευελπιστούμε στη μετεξέλιξή της χώρας μας σε σύγχρονο κράτος, αντάξιο των προσδοκιών που έχει το υγιές κομμάτι της κοινωνίας της. Η επιχειρηματική κοινότητα, καταθέτοντας τεκμηριωμένες ρεαλιστικές θέσεις και προτάσεις για την ανάπτυξη συνολικά, θα σταθεί υποστηρικτής στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, η οποία όμως έχει και την τελική ευθύνη να λάβει τις σωστές αποφάσεις και να τις υλοποιήσει με ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα».

Ο δεκάλογος των επιχειρήσεων

Η έρευνα γνώμης ολοκληρώθηκε με την παροχή από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, αναφορικά με τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν απ’ την κυβέρνηση από τώρα και στο εξής για την ανάταξη της οικονομίας και την πρόοδο της χώρας.

Αυτές, κατά σειρά προτεραιότητας, είναι:

  1. Απαρέγκλιτη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης για τη βελτίωση του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων σε όλα τα επίπεδα.

  2. Εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος και μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και πολίτες.

  3. Περαιτέρω ρύθμιση της αγοράς εργασίας, με πρώτη προτεραιότητα τη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

  4. Παροχή επενδυτικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών για την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων

  5. Βελτίωση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και θεσμοθέτηση ευνοϊκότερων όρων απ’ τους σημερινούς, για την παροχή ρευστότητας και την υλοποίηση επενδύσεων.

  6. Παροχή κινήτρων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, ούτως ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης.

  7. Ρύθμιση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων δανείων» το οποίο αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμού και ευθεία απειλή για τη βιωσιμότητα των συνεπών επιχειρήσεων.

  8. Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση προ-τελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών, για τη διευκόλυνση της εξαγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

  9. Μείωση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία.

  10. Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα και ειδικά εκείνων που έχουν μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών με τις επιχειρήσεις στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης τους και στην αξιοποίηση τεχνολογικών λύσεων που διευκολύνει τη συναλλαγή τους με επιχειρήσεις και πολίτες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου η υποβολή δηλώσεων εισοδήματος

Δέσμευση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή για τον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση των φόρων υπογραμμίζει ο υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κούρσα επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων, ποιοι είναι οι έξι ισχυροί παίκτες

Η Αττική μπορεί να μετατραπεί σε δεύτερη Μασσαλία και να αποτελέσει ακόμα μια σημαντική ψηφιακή πύλη διασύνδεσης της δυτ. Ευρώπης με Αφρική και Ασία. Ποιες εταιρείες πρωτοστατούν στις επενδύσεις.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεύρυνση πακέτου ελαφρύνσεων το 2022, σχέδιο δωρεάν στέγασης νέων ζευγαριών

Επέκταση αναστολής εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 σε μισθωτούς του δημόσιου και συνταξιούχους. Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023.