ΓΔ: 1393.57 0.91% Τζίρος: 64.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:43:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Foroi, Forologia
Φωτο: Shutterstock

Χωρίς επιπλέον φόρο το 65% των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί

Ήδη έχει υποβληθεί το 93% των φορολογικών δηλώσεων και απομένουν 470.000 δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μόλις το 34,63% των δηλώσεων είναι χρεωστικές και θα πρέπει να καταβληθεί επιπλέον φόρος.

Μόλις 470.000 δηλώσεις απομένουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για την εφετινή χρονιά με την σχετική προθεσμία να εκπνέει την ερχόμενη Τρίτη 30 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ ήδη έχουν υποβληθεί 5,93 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 93% των υπόχρεων. Η μεγάλη πλειοψηφία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί, το 65% δεν υπόκειται σε επιπλέον φόρο ενώ το υπόλοιπο 35% θα πρέπει μέχρι το τέλος Αυγούστου να πληρώσουν διπλή δόση τόσο για τον μήνα Ιούλιο όσο και για τον Αύγουστο. Η διπλή δόση αφορά ασφαλώς τους φορολογούμενους που υπέβαλλαν δήλωση τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι προχωρήσουν στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου που τους αναλογεί θα έχουν έκπτωση 3%. Επιπλέον όσοι πληρώσουν μέσω πιστωτικής κάρτας μπορούν να λάβουν την έκπτωση του 3% και να αποπληρώσουν την οφειλή προς την τράπεζας σε 6 ή 12 δόσεις.

Αναλυτικά σύμφωνα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 5,936 εκατομμύρια δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατ., εκ των οποίων:

  • Το 51,9% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.
  • Το 34,63% είναι χρεωστικές, με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 2,58 δισ. ευρώ ή 1.254 ευρώ κατά μέσον όρο. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τα τέλη Αυγούστου (διπλή δόση για όσους δεν έχουν υποβάλει ακόμα δήλωση) ή σε έως 8 μηνιαίες δόσεις.
  • Το 13,47% είναι πιστωτικές, με το ποσό της επιστροφής φόρου να φθάνει τα 333 εκατ. ευρώ ή 417 ευρώ κατά μέσον όρο για τον καθέναν.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 30 Αυγούστου που ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει δήλωση έχουν τη δυνατότητα τις επόμενες ημέρες να διορθώσουν τυχόν λάθη.

Μέχρι τις 30 Αυγούστου οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία της φορολογικής τους δήλωσης χωρίς κανένα χρηματικό πρόστιμο ή άλλες διοικητικές κυρώσεις καθώς η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αρχικών δηλώσεων ισχύει και για τις τροποποιητικές.

Έτσι μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3.

Αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στην εφορία περιέχει κάποιο λάθος ή παράλειψη για παράδειγμα δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 049-050 του Ε1 που αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις έχει την ευκαιρία να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση. Στις περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται να συμπληρώσει από την αρχή όλους τους κωδικούς της δήλωσης του αλλά θα τροποποιήσει ή θα συμπληρώσει μόνο τα σημεία εκείνα της αρχικής δήλωσης στα οποία υπάρχουν λάθη η παραλείψεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποιους θα καταλογίζεται φόρος πριν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας στην έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου. Πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής δήλωσης θα καταλογίζεται φόρος σε υπόπτους για φοροδιαφυγή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό παρακολούθηση όλα τα εμβάσματα: Στο στόχαστρο οι απάτες με ΦΠΑ

Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στις φορολογικές αρχές ανά τρίμηνο στοιχεία για τους αποστολείς και τους παραλήπτες εμβασμάτων. Στόχος οι απάτες ΦΠΑ τύπου καρουζέλ που κοστίζουν δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα μετρητά από... το στρώμα για την κάλυψη των τεκμηρίων

Μόνο κεφάλαια που είναι στις τράπεζες θα μπορούν να επικαλούνται οι φορολογούμενοι. Οι τρεις αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για πιο αυστηρά τεκμήρια και πόθεν έσχες.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοιχεία για καταθέσεις και επενδύσεις μαζεύει η ΑΑΔΕ για διασταυρώσεις

Ποια δεδομένα κοινοποιούν στην Εφορία τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες, θεραπευτήρια, εκπαιδευτήρια, εταιρείες ενέργειας, τηλεφωνίας και ύδρευσης.