ΓΔ: 1453.71 -0.09% Τζίρος: 5.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:51:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ράλι για το φυσικό αέριο, διακόπτει τις προμήθειες μέσω Nord Stream η Ρωσία

Ο αγωγός, σύμφωνα με την Gazprom, θα κλείσει για 3 ημέρες στις 31/8 για προγραμματισμένη συντήρηση. «Πολιτικά παιχνίδια της Μόσχας», απαντούν οι Ευρωπαίοι. Ξεπέρασε τα 292 ευρώ η τιμή στην αγορά της Ολλανδίας.

Απτόητη συνεχίζει την ανοδική της πορεία η τιμή του φυσικού αερίου, φθάνοντας σήμερα στην αγορά της Ολλανδίας έως και τα 292,9 ευρώ, λόγω και νέων προβλημάτων στις προμήθειες από τη Ρωσία. 

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι ο βασικός αγωγός Nord Stream θα σταματήσει για τριήμερη συντήρηση στις 31 Αυγούστου, ενισχύοντας, εκ νέου τις ανησυχίες, ότι όταν επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία θα μεταφέρει μειωμένες ποσότητες.  Η Ευρώπη βρίσκεται υπ’ ατμόν αναφορικά με τον συγκεκριμένο αγωγό εδώ και αρκετές εβδομάδες,  με τις ροές να επανέρχονται μόνο σε πολύ χαμηλά επίπεδα μετά τη διακοπή των εργασιών τον περασμένο μήνα.  

Αποτέλεσμα το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για το φυσικό αέριο να εκτοξευθεί υψηλότερα από τα 292 ευρώ, ενώ στις 13:00 ώρα Ελλάδος ενισχύονταν 14,50% στα 280 ευρώ. 

Η Γερμανία προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες και επανέλαβε την έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας. «Έχουμε μπροστά μας έναν πολύ κρίσιμο χειμώνα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF στο Μόντρεαλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Καναδά με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. «Πρέπει να περιμένουμε από τον Πούτιν να μειώσει περαιτέρω το φυσικό αέριο».

Η ημερήσια πορεία για το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας

 

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ρωσικών προμηθειών, καθώς το Κρεμλίνο αντιδρά για τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αναζητά εναλλακτικές λύσεις, αλλά είναι απίθανο να μπορέσει να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές. 

Την Παρασκευή, η Gazprom δήλωσε ότι απαιτούνται εργασίες στη μόνη λειτουργούσα τουρμπίνα που μπορεί να αντλήσει αέριο, ενώ ο αγωγός λειτουργεί σε δυναμικότητα μόνο 20% εδώ και εβδομάδες και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επιμένουν ότι οι περιορισμοί έχουν πολιτικά κίνητρα. Η ρωσική Gazprom δήλωσε ότι ο όγκος θα επιστρέψει σε αυτό το επίπεδο μετά την τελευταία διακοπή λειτουργίας. 

«Είτε το σκεπτικό είναι αληθινό είτε όχι, το αποτέλεσμα οδηγεί σε μια ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου που σφίγγει περαιτέρω, και μια αγορά που αφήνεται να εξαρτάται από τις περικοπές της ζήτησης για να βρει ισορροπία», δήλωσε ο Biraj Borkhataria, αναλυτής της RBC Capital Markets. «Η αγορά μπορεί να αγνοήσει τα σχόλια της Gazprom και να αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο ο αγωγός να μην επιστρέψει σε λειτουργία ή τουλάχιστον να καθυστερήσει για οποιονδήποτε λόγο».

Την ίδια ώρα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, αυξήθηκε έως και 13% στο ρεκόρ των 630 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι Γερμανοί ηγέτες δήλωσαν ότι η χώρα μπορεί να δυσκολευτεί να αντικαταστήσει τις φθίνουσες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η κυβέρνηση στοχεύει σε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 20%. 

Με το σταγονόμετρο οι προμήθειες από τη Ρωσία

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία από την ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Μειώνει τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό η τράπεζα, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος στο 2,3% από 2,7% προηγούμενη πρόβλεψη και θα πέσει από τον στόχο του 2% το 2026. «Ασθενής» ανάπτυξη 0,6% για το 2024 στην ευρωζώνη.
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλόκο από την ΕΕ στα τάνκερ που σπάνε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Θα αποκλείονται πλήρως από τα ευρωπαϊκά λιμάνια όσα τάνκερ μεταφορτώνουν ρωσικά πετρέλαιο από άλλα πλοία για να σπάσουν το εμπάργκο στην Ευρώπη ή για να το διακινήσουν σε τρίτες χώρες σε τιμή άνω των 60 δολ.. το βαρέλι.