ΓΔ: 907.06 -1.15% Τζίρος: 41.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Σταϊκούρας: Απόλυτα κοστολογημένα τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπ. Οικονομικών αναφέρθηκε στα τρία βασικά δεδομένα που θα «μετρήσουν» για τις κινήσεις της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό.

Τρία είναι τα βασικά δεδομένα από τα οποία θα εξαρτηθούν οι παροχές που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. 

Το πρώτο είναι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα «κινείται υψηλότερα από τις εκτιμήσεις και είναι από τους υψηλότερους, εάν όχι ο υψηλότερος στην Ευρώπη». Το άλλο στοιχείο αφορά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, «που είναι ικανοποιητική, καθώς οι πολίτες έσπευσαν να πληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους», που είναι μειωμένες κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018, σημειώνοντας ότι περισσότεροι από τους μισούς δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής, έχουν ήδη επιστρέψει εφάπαξ τα χρήματα που έπρεπε στο Δημόσιο. Το τρίτο δεδομένο είναι τα στοιχεία από την πορεία του τουρισμού. «Αυτά τα τρία στοιχεία θα συνεκτιμηθούν για να δούμε τα περιθώρια στο δ’ τρίμηνο του 2022 και όλο το 2023. Θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και θα πρέπει να δούμε που θα διατεθεί», τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «έχουμε μια σελίδα από πολλά και διαφορετικά μέτρα. Υπάρχουν πολλά μέτρα στο τραπέζι, τα έχουμε κοστολογήσει όλα, τα έχουμε ιεραρχήσει και ανάλογα με τα περιθώρια που υπάρχουν θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα θα γίνουν στην ΔΕΘ και όχι αργότερα, αφού τα μέτρα θα πρέπει να περιγράφονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατατίθεται στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου».

Ερωτηθείς για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως πηγαίνει πολύ καλά, καθώς «είμαστε στις πρώτες 4 χώρες, με μεγάλες και γενναίες εκταμιεύσεις. Μέσα στον Σεπτέμβρη θα κάνουμε αίτηση για δεύτερη εκταμίευση, θα είμαστε η πρώτη χώρα που το κάνει», ενώ για την ακρίβεια, τόνισε ότι «ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι ορατός στο πορτοφόλι των καταναλωτών. Ο πληθωρισμός θα είναι παγκοσμίως υψηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις και θα παραμείνει υψηλός περισσότερο από τις εκτιμήσεις».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια σειρά από στοιχεία που αποδεικνύουν τη βελτίωση της εθνικής οικονομίας, αλλά και της κατάστασης των νοικοκυριών, λέγοντας ότι «οι ξένες άμεσες επενδύσεις, που σημαίνει νέες θέσεις απασχόλησης, έχουν φτάσει ήδη τον Αύγουστο, στο 86% όλου του 2021, που σημαίνει ότι συνεχίζονται οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Υπάρχει νέο εισόδημα σε νοικοκυριά, λόγω και της μείωσης της ανεργίας και της εύρεσης δουλειάς από άνεργους. Υπάρχει αυξημένο εισόδημα και λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού. Ο τουρισμός μέχρι τον Ιούνιο έχει φτάσει σε έσοδα το 95% όλου του 2021. Αφήνω τα μέτρα που τα βιώνουν όλοι, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μη παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που θολώνει από τον υψηλό πληθωρισμό, κυρίως λόγω του ενεργειακού κόστους, όμως όχι μόνο λόγω του ενεργειακού κόστους».

Σε ό, τι αφορά τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, είπε πως «καλύπτουμε και θα καλύψουμε το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης του ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το μήνα που έρχεται φαίνεται πως το κόστος είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σε όλη την Ευρώπη. Η επιδότηση θα είναι διπλάσια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Από αυτήν την επιδότηση, ένα πολύ σημαντικότερο ποσό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, θα προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τον προηγούμενο μήνα, από τα 1,2 δισ. ευρώ που διατέθηκαν, από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν τα 250 εκατ. ευρώ, τα άλλα ήταν από τους παρόχους ενέργειας και το Ταμείο Πράσινης Μετάβασης».

«Ο κρατικός προϋπολογισμός στηρίζει και θα στηρίζει και όσο χρειαστεί την ενίσχυση που χρειάζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με τον μηχανισμό που κάναμε, η επιδότηση δεν έρχεται από τους φόρους των πολιτών, αλλά από την φορολόγηση των κερδών των παρόχων. Έχουμε βάλει ένα όριο πάνω από το οποίο οι πάροχοι αποδίδουν πίσω τα επιπλέον κέρδη τους και πέραν αυτού υπάρχει φορολόγηση με ποσοστό 90% των υπερκερδών. Είμαστε μία από τις δύο χώρες που έχουν θεσπίσει φόρο υπερκερδών, δε τέτοιος συντελεστής, 90%, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο», προσέθεσε.

«Η ελληνική πολιτεία δίνει φέτος 8,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πληθωρισμού. Είναι ως ποσοστό του ΑΕΠ το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί στην Ευρώπη. Αυτή είναι γενναία βοήθεια για να περιοριστούν σημαντικά οι αρνητικές συνέπειες, ποτέ δεν έχουμε πει ότι μπορούμε να καλύψουμε όλες τις συνέπειες», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι «εάν τυχόν οι τιμές του ηλεκτρικού παραμείνουν υψηλές ή γίνουν υψηλότερες το επόμενο διάστημα, η οικονομία θα πρέπει να ενισχύσει αναλόγως τους πολίτες».

«Χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση και δυστυχώς επί του παρόντος, παρά την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, αυτή δεν έχει υπάρξει», κατέληξε ο υπ. Οικονομικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: Δύο πακέτα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την κυβέρνηση

Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν σε καθημερινή βάση και τη διακύμανση των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό, προκειμένου να διαπιστώσουν το ακριβές ύψος του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Στους πολίτες ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από Σεπτέμβριο

«Ό,τι ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, θα περιλαμβάνει και το 2023, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης», σημείωσε ο υπ. Οικονομικών.
Christos Staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Έχει περιθώρια ανάπτυξης η ιδιωτικής ασφάλιση στην Ελλάδα

Ο υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων πως «οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι επαγγελματίες του κλάδου καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τις πολλαπλές κρίσεις».