ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΔΕΘ: Αειφορία, κυκλική οικονομία και πράσινη ενέργεια θα χαρακτηρίζουν το μέλλον

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από τετρακόσια άτομα που εργάζονται σε προγράμματα καινοτομίας με μαθητές, που, όπως είπε, είναι ουσιαστικά οι άνθρωποι που θα δημιουργήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις του 2035

Η αειφορία, η κυκλική οικονομία και η πράσινη ενέργεια είναι οι βασικοί τομείς ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες του μέλλοντος, όπως αυτοί προέκυψαν από τα τέσσερα σενάρια στα οποία κατέληξε μελέτη που παρέδωσε η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού για τις πιθανές εικόνες του μέλλοντος στην Ελλάδα του 2035. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της ελληνικής Κυβέρνησης, στο αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ» του ΜOMus, ο συντονιστής της μελέτης, Δρ. Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, που είχε την ευθύνη της επιστημονικής της επίβλεψης και είναι επίσης Πρόεδρος του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης MOMus, σημείωσε, ότι εκτός από τους παραπάνω τρεις τομείς, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας και blockchain.

Τα τέσσερα σενάρια

Ειδικότερα επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από τετρακόσια άτομα που εργάζονται σε προγράμματα καινοτομίας με μαθητές, που, όπως είπε, είναι ουσιαστικά οι άνθρωποι που θα δημιουργήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις του 2035. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα τέσσερα σενάρια για τις πιθανές εικόνες του μέλλοντος στην Ελλάδα του 2035, το πρώτο φέρει την ονομασία «η αγκυροβολημένη κιβωτός» και αντιπροσωπεύει έναν κλειστό κόσμο που προβλέπει ισχυρή αειφορία και λιγότερη ανοιχτή οικονομία, με ενδεχόμενη μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση από ένα εισβολικό φυτοπαθογόνο και επιχειρηματικές προκλήσεις στους τομείς της αειφορίας, του ενεργειακού εφοδιασμού,της κυκλικής οικονομίας, των τροφίμων και της γεωργίας. Στο δεύτερο σενάριο, τον «κατάφυτο φάρο», ο κόσμος περιγράφεται απελευθερωμένος, ενώ η αειφορία και η αξία του περιβάλλοντος βρίσκονται πολύ υψηλά, μαζί με ένα αρκετά φιλελεύθερο πολιτικό σύστημα. Στο σενάριο περιγράφεται μια κλιματική κρίση που επηρεάζει και τη νότια Ευρώπη, γεγονός που δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό εφοδιασμό, την κυκλική οικονομία και τη βιοτεχνολογία. Στο τρίτο σενάριο, την «κλυδωνιζόμενη σχεδία» κυριαρχεί η ανοιχτή οικονομία, ωστόσο το περιβάλλον δεν αποτελεί προτεραιότητα και εκεί περιγράφεται μια νέα πανδημία με ευκαιρίες στους τομείς των φαρμακευτικών προϊόντων, της τεχνολογίας υγείας, της κυκλικής οικονομίας και των τεχνολογιών blockchain. To τέταρτο σενάριο, με την ονομασία «το ομιχλώδες οχυρό», προβλέπει μια Ελλάδα όπου η οικονομία λειτουργεί με όχι τόσο φιλελεύθερους τρόπους και το περιβάλλον υποφέρει. Σε αυτό προκύπτουν νέες ενεργειακές κρίσεις με επερχόμενες αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον και οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι ο τουρισμός, οι δημόσιες σχέσεις, οι τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας και blockchain και οι τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Παρεμβάσεις από τους Γ. Γεραπετρίτης, Γ. Τσακίρη και Χ. Δήμα

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, χαρακτήρισε μείζον επίτευγμα τη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, επισήμανε ότι η γραμματεία αυτή καλύπτει ένα έλλειμμα δημοκρατίας και σχολίασε ότι παράγει μακροπρόθεσμη πολιτική ώστε να υπηρετήσει τις μελλοντικές γενιές. Για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας σημείωσε ότι υπηρετεί το στόχο των εναλλακτικών σεναρίων του μέλλοντος και λειτουργεί συμπληρωματικά στην όποια πολιτική του σήμερα. Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, σημείωσε: «αυτή τη στιγμή η ΕΑΤΕ έχει υπό διαχείριση 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν αφαιρέσουμε τα δεσμευμένα, είμαστε περίπου στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σημαίνει ότι θα αναζητείται άλλο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, έτσι θα φτάνουμε στα τρία και αν πάνω σε αυτά βάζουμε και τον δανεισμό που επιτυγχάνουν οι επιχειρήσεις θα έλεγε κανείς χονδρικά ότι 10 δισεκατομμύρια ευρώ είναι για να ενισχύσουν εταιρείες τεχνολογίας, ταχύτατα αναπτυσσόμενες και εξωστρεφείς. Είναι μια σημαντική ενίσχυση στην ελληνική οικονομία». Στις προβλέψεις για το μέλλον αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα και την τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, επισημαίνοντας ότι το θέμα απασχολεί όλους. Μίλησε ειδικότερα για τον καθορισμό των κριτηρίων με βάση τα οποία μια επιχείρηση θεωρείται νεοφυής, τη θέσπιση κινήτρων για επενδυτικούς αγγέλους, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις υποδομές που δημιουργούνται και υπογράμμισε ότι στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι «οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι ταλαντούχοι επιχειρηματίες και οι επιστήμονες να νιώθουν τη βεβαιότητα ότι μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί από την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) Χάρης Λαμπρόπουλος γνωστοποίησε ότι τη μελέτη με τίτλο «Ελλάδα καινοτομία 2035 το σχέδιο για το μέλλον» εκπόνησε η επιστημονική ομάδα της ειδικής γραμματείας μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και της ομώνυμης έδρας Foresight της Unesco σε συνεργασία με το Δίκτυο Πράξη για λογαριασμό της ΕΑΤΕ. Σχολίασε ακόμη ότι το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας κατά γενική ομολογία έχει πάρει πλέον σάρκα και οστά, ωριμάζει, αποδίδει και αποκτά και διεθνή απήχηση. «Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την πατρίδα μας είναι η εξωστρέφεια της έρευνας που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που θα είναι και ο μαγνήτης που θα φέρει τα περισσότερα έξυπνα κεφάλαια στην πατρίδα μας» πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kremlis-symboylos-prwtypoyrgoy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γίωργος Κρεμλής: Η κυκλική οικονομία μπορεί να σώσει τον πλανήτη μας

Ο Επίτιμος Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και πρώην σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, για θέματα Περιβάλλοντος, Κλιματικής και Κυκλικής Οικονομίας, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις προκλήσεις και τους κινδύνους της εποχής.
Korkidis-EBEP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ φέρουν θετικό πρόσημο για κοινωνία και επιχειρήσεις

Όπως λέει «Το τρίπτυχο «συνέπεια - συνέχεια - σταθερότητα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις διασφαλίζεται με 21 νέα οικονομικά μέτρα, 12 αλλαγές και ένα πρόγραμμα στέγασης 6 σημείων, που συνολικά κοστολογούνται σε 5,5 δισ. ευρώ».