ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Georgantas, Ypourgeio Psifiakis Politikis, Kivernisi
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Γ. Γεωργαντάς: Αναζητούνται εναλλακτικές αγορές για τα ελληνικά μήλα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε πως οι ελληνικές εξαγωγές μήλων έχουν μειωθεί λόγω των περιορισμών στην Αίγυπτο και με την βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών καταβάλλονται προσπάθειες για ανεύρεση εναλλακτικών αγορώμ.

Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει για τους παραγωγούς μήλου από το «κλείσιμο» της αγοράς της Αιγύπτου, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, και του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη.

Ο υπουργός ανέφερε πως οι οικονομικοί περιορισμοί που έχουν υποβληθεί στην Αίγυπτο, που παραδοσιακά αγόραζε μεγάλες ποσότητες, έχουν ως συνέπεια αυτή την στιγμή, οι εξαγωγές αυτές να μην γίνονται στον ίδιο ρυθμό που γινόντουσαν. Με την βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών καταβάλλονται προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα, όπως επίσης και για εξεύρεση εναλλακτικών αγορών, παρ' όλο που όπως είναι κατανοητό, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να γίνει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς.

Ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε πάντως, ότι τελικά η απώλεια του εισοδήματος για τους παραγωγούς μήλου θα είναι η μικρότερη δυνατή. Παράλληλα, πρόσθεσε, «εμείς είμαστε εδώ, και σε συνεννόηση το επόμενο διάστημα με τους ίδιους τους μηλοπαραγωγούς, θα δούμε και τι άλλο περαιτέρω μπορούμε να κάνουμε για να καλυφθούν οι όποιες απώλειες εισοδήματος που θα έχουν». Σημείωσε ότι υπάρχει μεν το πρόγραμμα του De Minimis, που παρέχει την δυνατότητα στο υπουργείο για παρεμβάσεις, αλλά και αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι απεριόριστο. Επισήμανε πως η κρίση στην αγορά της Αιγύπτου έχει δημιουργηθεί εξ αιτίας οικονομικών κυρώσεων και όχι γιατί υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση, κάτι που θα έδινε τις δυνατότητες που παρέχει το σχετικό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Πάντως, διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα θα έρθει - όπως το έκανε και σε τόσες άλλες περιπτώσεις - και θα στηρίξει πραγματικά τον πρωτογενή τομέα, όπως οφείλει να το κάνει σε μια δύσκολη περίοδο».

Επίσης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, σχετικά με τις ζημίες των παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι «η κυβέρνηση για την αναπλήρωση των απωλειών εισοδήματος από τις αγροζημίες που γίνονται πολύ συχνά λόγω των κλιματικών αλλαγών, δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον της τα τρία τελευταία χρόνια, και όχι μόνο με τα ποσά αποζημίωσης του ΕΛΓΑ».

Ο υπουργός σημείωσε πως σε πρόσφατη συνάντηση που είχε επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου στην Αλεξάνδρεια, με παραγωγούς από την Ημαθία και την Πέλλα, συμφωνήθηκε και αποφασίστηκε: Να ολοκληρωθεί η μελέτη του ΕΛΓΑ για τον προσδιορισμό της ζημίας ανά περιοχή, τις εκτάσεις και τα είδη που έχουν υποστεί ζημία. Παράλληλα, το υπουργείο έχει αρχίσει να εξετάζει την δυνατότητα αποζημίωσης για τις ποσότητες των περίπου 36.000 τόνων που κάναμε εξαγωγή στην Ουκρανία και των 6.000 τόνων προς την Λευκορωσία, καθώς στην ΕΕ έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αποζημιώσεων εξ αιτίας της αδυναμίας εξαγωγής στις δύο αυτές χώρες. Επίσης, θα υπάρξει μια καταγραφή των ποσοτήτων οι οποίες υπάρχουν στα ψυγεία των εταιρειών και μπορεί μάλλον να γίνει κομποστοποίησή τους - και εκεί θα υπάρξει μια αποζημίωση. Παράλληλα θα εξεταστεί μέσα από το De Minimis, τι ποσό είναι αυτό που θα πρέπει να καταβληθεί για να αναπληρωθεί η απώλεια του εισοδήματος των αγροτών, και όπως δεσμεύτηκε, αυτή η καταβολή θα ολοκληρωθεί μέσα στο διάστημα των επόμενων λίγων μηνών.

Ειδικότερα για τους παραγωγούς του συμπύρηνου ροδάκινου, ο υπουργός υπενθύμισε ότι το 2021 δόθηκαν από το πρόγραμμα De Minimis 10.500.000 ευρώ και το 2022 το ποσό των 8.500.000 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές για να μπει τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις κρέατος

Μπαίνουν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες που στοχεύουν στην προστασία της ελληνικής παραγωγής κρέατος, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη. Αυστηρές συνέπειες για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποστολή στην Ασία για 12 Έλληνες παραγωγούς τροφίμων και ποτών

Μεγάλες ευκαιρίες για ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν μερίδια αγοράς σε μια  «πίτα» που σταθερά διευρύνεται. Πάνω από 400 συναντήσεις με τοπικές επιχειρήσεις σε Τόκιο, Σεούλ, Πεκίνο και Χονγκ Κονγκ.