ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trofima, Super Market, laxanika, lahanika
Φωτο: Unsplash

Οι νέες αγορές εκτός ΕΕ που ανοίγονται για τα ελληνικά τρόφιμα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λ. Αυγενάκης σημείωσε πως υλοποιείται ένα δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών.

«'Ανοιγμα» νέων αγορών για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα αλλά και κατανόηση των θέσεων της χώρας μας έχει ως στόχο η «αγροτική διπλωματία», στην οποία έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τους τελευταίους μήνες ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης έχει πραγματοποιήσει περί τα 25 ταξίδια σε χώρες του εξωτερικού, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των οποίων επιδιώκεται η ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας διεθνώς στον τομέα της αγροδιατροφής αλλά και η «σφυρηλάτηση» ισχυρών σχέσεων, εντός της ΕΕ, για την προώθηση των θέσεων της χώρας μας στο εσωτερικό της Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του καλέσματος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας και Αλιείας Γιάνους Βόιτσεσχόφσκι αλλά και άλλων Ευρωπαίων ομολόγων του ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία. Αυτό βοήθησε σημαντικά στην προσπάθεια που ανέλαβε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα και με αφορμή τις δυσλειτουργίες στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ο αρμόδιος υπουργός ανάπτυξε και πρωτοβουλία για να συνεδριάσει η Ομάδα των Μεσογειακών χωρών «EUMED9» και για ζητήματα Γεωργίας και Αλιείας.

«Με συντονισμένες κινήσεις - πάντα με τη στήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- υλοποιούμε ένα δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες εντός και εκτός ΕΕ, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και το άνοιγμα νέων αγορών για τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα της Ελληνικής γης» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής μας είναι εμφανή καθώς υπήρξε ευρεία η αποδοχή που είχαν εντός της ΕΕ οι αλλαγές και οι βελτιώσεις που πρότεινε η χώρα μας για την ΚΑΠ, αρκετές εκ των οποίων εγκρίθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο» και πρόσθεσε «παράλληλα συνεχίζουμε σταθερά την πολιτική της ανάπτυξης διμερών σχέσεων με τρίτες χώρες, προωθώντας σειρά μνημονίων συνεργασίας που θα δώσουν σημαντική ώθηση στην ελληνική αγροτική παραγωγή».

Επαφές του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και εκτός ΕΕ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι συνεργασίες που αναπτύσσει ο ΥπΑΑΤ με τρίτες χώρες και ιδιαίτερα με την Κίνα, την Ινδία και το Ουζμπεκιστάν. Πρόκειται για τρία κράτη με τα οποία υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης των σχέσεων με τη χώρα μας στον τομέα της αγροδιατροφής, αν αναλογιστεί κανείς ότι το άθροισμα του πληθυσμού των τριών κρατών αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του πληθυσμού του πλανήτη.

Στη πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο ο κ. Αυγενάκης διαπίστωσε ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές σε φρούτα και αλιεύματα, αλλά και σε ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα και προώθησε την άρση υφιστάμενων τελωνειακών εμποδίων.

Στις 3 Ιουνίου θα έχει και πάλι επαφή με κινεζική αντιπροσωπεία που θα βρεθεί στην Αθήνα με επικεφαλής τον αρμόδιο υφυπουργό Εμπορίου, ενώ προωθείται η περαιτέρω συνεργασία με την Κίνα και σε επιστημονικό - ερευνητικό επίπεδο στον τομέα της γεωργίας μέσω του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ.

Αντίστοιχες επαφές είχε και στο ταξίδι του στην Ινδία, όπου επιθυμία της τοπικής κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να καταστεί η πύλη εισόδου προς την Ε.Ε. για την ίδια, μέσω εγκαταστάσεων που θα δημιουργήσει σε ένα από τα λιμάνια της χώρας μας. Σημειώνεται ότι τόσο με την Κίνα όσο και με την Ινδία προγραμματίζονται συναντήσεις και σε επίπεδο επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.

Στο Ουζμπεκιστάν, όπως διαπιστώθηκαν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας και για το λόγο αυτό υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η Ελλάδα αποφασίσθηκε να μετάσχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο Βάμβακος τον προσεχή Οκτώβριο.

Στο πλαίσιο των διεθνών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το ΥΠΑΑΤ προετοιμάζεται η οργάνωση του Συνεδρίου του Διεθνούς Οργανισμού Κρασιού για το 2025 στην Ελλάδα. Τέλος, «άνοιγμα» έχει γίνει και ως προς τα αραβικά κράτη, με το σημαντικότερο εξ αυτών να εντοπίζεται με το Κατάρ, με το οποίο όπως έχει γίνει γνωστό αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Georgantas, Ypourgeio Psifiakis Politikis, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Γεωργαντάς: Αναζητούνται εναλλακτικές αγορές για τα ελληνικά μήλα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε πως οι ελληνικές εξαγωγές μήλων έχουν μειωθεί λόγω των περιορισμών στην Αίγυπτο και με την βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών καταβάλλονται προσπάθειες για ανεύρεση εναλλακτικών αγορώμ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λ. Αυγενάκης: Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι για ελληνοποιησεις κρεάτων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως οι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει από 18 Ιανουαρίου έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα. Ικανοποίηση για τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές για να μπει τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις κρέατος

Μπαίνουν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες που στοχεύουν στην προστασία της ελληνικής παραγωγής κρέατος, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη. Αυστηρές συνέπειες για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.