ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
Φωτο: Shutterstock

Ανάρπαστα τα στεγαστικά δάνεια, έρχονται αυξήσεις των επιτοκίων

Με ρυθμό 40% «τρέχουν» οι εκταμιεύσεις στεγαστικών και οι περισσότεροι προτιμούν να «κλειδώνουν» σταθερά επιτόκια, τα οποία όμως προβλέπεται να αυξηθούν σημαντικά. Κινητικότητα στα καταναλωτικά, «παγωμένα» τα δάνεια αυτοκινήτου.

Με αμείωτους ρυθμούς αυξάνονται και φέτος οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων, παρά τις επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια της ΕΚΤ, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του πρώτου οκταμήνου του 2022.

«Τα στεγαστικά δάνεια συνολικά στον κλάδο αυξήθηκαν με ρυθμούς άνω του 40% το διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος, παρά το γεγονός ότι ήδη από την άνοιξη οι τράπεζες έχουν ενσωματώσει στις νέες δανειακές συμβάσεις αύξηση επιτοκίων έως και 40 μονάδες βάσης», εξηγεί στο BusinessDaily πηγή με γνώση του θέματος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, ότι και φέτος η ζήτηση στράφηκε συντριπτικά στα δάνεια σταθερού επιτοκίου, τα οποία αντιστοιχούν στο 80-85% του συνόλου των εκταμιεύσεων. «Πάνω από το 50% της παραγωγής αφορά σε στεγαστικά δάνεια με μεγάλη διάρκεια σταθερού επιτοκίου. Το 60% των δανείων αυτών έχουν σταθερό επιτόκιο για ολόκληρη ή σχεδόν ολόκληρη τη διάρκειά τους, δηλαδή 20-30 έτη», αναφέρει η ίδια πηγή.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι μετά και την πρόσφατη αύξηση του Euribor κατά 75 μονάδες βάσης, το κόστος εκταμίευσης δανείων σταθερού επιτοκίου έχει γίνει μη βιώσιμο για τις τράπεζες -οι οποίες ετοιμάζονται για δεύτερο κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια προκειμένου να αντιστρέψουν την παραπάνω τάση.

Πάντως, παρά την εντυπωσιακή αύξηση στη ζήτηση στεγαστικών -τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις προϋποθέτουν ίδια συμμετοχή τουλάχιστον κατά 20-30%- η αγορά real estate μονοπωλείται από συναλλαγές με μετρητά. «Το 85% των αγοραπωλησιών κατοικιών γίνεται με μετρητά -χωρίς καθόλου δανειοδότηση», αναφέρει το ίδιο στέλεχος.

«Έκρηξη» και στα καταναλωτικά

Με θεαματικούς ρυθμούς αυξήθηκαν και οι εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων, γεγονός πάντως που δεν σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, διαβεβαιώνουν τραπεζικές πηγές. «Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε όλες τις τράπεζες να προωθούν εκ νέου την εκταμίευση καταναλωτικών δανείων και, μάλιστα, μέσα από online κανάλια που καθιστούν τη διαδικασία της εκταμίευσης ζήτημα λεπτών», αναφέρουν.

Μια εξήγηση είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι οι πιστωτικές κάρτες έχουν κορεστεί με αγορές και πληρωμές οφειλών προς το Δημόσιο, γεγονός που αφήνει ανοιχτό τον δρόμο για τα καταναλωτικά, τα οποία πάντως κάθε άλλο παρά φθηνή λύση χρηματοδότησης είναι. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μέσο επιτόκιο στα καταναλωτικά έως 5.000 ευρώ κυμαίνεται στα 12,5% κατά μέσο όρο -με διαφοροποιήσεις αναλόγως του προφίλ του οφειλέτη.

Πτώση στα δάνεια αυτοκινήτου

«Θύμα» της σοβαρής διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην αυτοκινητοβιομηχανία έχουν πέσει τα δάνεια αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου διαστήματος, καταγράφεται πτώση 10% στις εκταμιεύσεις -τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023 σύμφωνα με πηγές του κλάδου.

Τονίζεται ότι, πλέον, ο χρόνος παράδοσης των νέων οχημάτων υπερβαίνει -κατά πολύ- το έτος, ενώ οι εισαγωγείς αυτοκινήτων δεν είναι σε θέση καν να τιμολογήσουν τα νέα μοντέλα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, Trapezes, Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει το σχέδιο των τραπεζών για στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών

Στήριξη σε 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες σχεδιάζουν να προτείνουν οι τράπεζες στο υπουργείο Οικονομικών, για δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα προσφέρει επιδοτήσεις για νέο πρόγραμμα τύπου «Γέφυρα».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στεγαστικά: Έως και +30% η μηνιαία δόση από τις αυξήσεις επιτοκίων

Ασυνήθιστα απότομη η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, ωστόσο παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα από τη δεκαετία του 2000. Στο +15% μέχρι στιγμής η δόση, ακολουθούν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων. Πόσο θα επιβαρυνθούν οι δανειολήπτες στεγαστικών.
Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Πέντε συν μία ενστάσεις από τράπεζες και μεσίτες

Σύσκεψη στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με στελέχη της αγοράς για το στεγαστικό πρόγραμμα για νέους. Ποιους προβληματισμούς εξέφρασαν τα στελέχη της αγοράς για τους όρους και τη διαδικασία του προγράμματος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σχέδιο για να γίνουν «πράσινα» χιλιάδες «κόκκινα» στεγαστικά

Χρηματοδότηση για το «κούρεμα» ενυπόθηκων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων. Λύση στο αδιέξοδο με τα δάνεια που έχουν ως ενέχυρο ακίνητα με αξία μικρότερη από το ύψος της οφειλής. Τι είναι το Discounted Payoff Financing.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κέρδη και οι ζημιές των τραπεζών από τις αυξήσεις στα επιτόκια

Μπόνους κερδοφορίας θα λάβουν οι τράπεζες από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, καθώς τα περισσότερα δάνεια έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο. Όμως, θα αυξηθούν και τα κόστη για τις δικές τους εκδόσεις ομολόγων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βασιλεύουν τα μετρητά στα ακίνητα και δίνουν ώθηση στο ράλι τιμών

Με ρευστότητα από καταθέσεις ή και από... τα στρώματα χρηματοδοτούν οι Έλληνες τις αγορές κατοικιών και οι τιμές συνεχίζουν να τρέχουν με διψήφιο ποσοστό αύξησης, παρά τη μείωση των τραπεζικών δανείων.