ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ependyseis, anakampsi, funds
Φώτο: Shutterstock

Ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις 15,1 δισ. ευρώ σε πράσινη ανάπτυξη

Με στόχο την επιτάχυνση των επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ξεκλειδώνει 6,1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για επιχειρηματικές επενδύσεις και εταιρική έρευνα και ανάπτυξη. Πάνω από 4 δισ θα διατεθούν για κλιματική δράση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε νέα χρηματοδότηση ύψους 15,1 δισ. ευρώ για την επιτάχυνση των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα, την κλιματική δράση, τις βιώσιμες μεταφορές και την αστική ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

«Τα νέα έργα που συμφωνήθηκαν, τα οποία θα υλοποιηθούν από εταίρους μας που προωθούν την καινοτομία, θα βοηθήσουν στην καλύτερη προστασία των ευάλωτων κοινοτήτων στην Ευρώπη, την Αφρική και την Καραϊβική από τις επιπτώσεις του μεταβαλλόμενου κλίματος και θα επιτρέψουν μια δίκαιη μετάβαση σε περιοχές που επηρεάζονται έντονα από τις αλλαγές στην παραδοσιακή χρήση ενέργειας», δήλωσε ο Werner Hoyer, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Από τη νέα χρηματοδότηση που εγκρίθηκε, συνολικά 6,1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για επιχειρηματικές επενδύσεις και εταιρική έρευνα και ανάπτυξη. Επιπλέον 4,4 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την κλιματική δράση, την καθαρή ενέργεια και τους υδατικούς πόρους, 3,3 δισ. ευρώ για τις βιώσιμες μεταφορές και 1,3 δισ. ευρώ για την υγεία, την εκπαίδευση, την αστική ανάπτυξη και τη στέγαση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ υποστήριξε, επίσης, νέα στοχευμένη χρηματοδότηση προς τον ιδιωτικό τομέα για τη στήριξη βιώσιμων επιχειρηματικών επενδύσεων. Σε αυτή περιλαμβάνεται άμεση υποστήριξη για εταιρική έρευνα με στόχο την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών μπαταριών και συστημάτων οικιακής θέρμανσης. Ενέκρινε ακόμη, νέα χρηματοδότηση για τη βελτίωση της μεταφοράς ενέργειας, την αξιοποίηση της καθαρής ενέργειας και την προσαρμογή των τοπικών υποδομών ύδρευσης σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ εγκρίθηκε, επίσης, η χρηματοδότηση νέων συρμών μετρό στο Παρίσι και τη Σόφια και ένα νέο σχέδιο για την επιτάχυνση των επενδύσεων σε στόλους επαγγελματικών οχημάτων χαμηλών εκπομπών σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο υποστήριξε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της Δίκαιης Μετάβασης μέσω εκτεταμένων νέων επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΤΕπ θα διαθέσει 200 εκατ. για την αναβάθμιση των λιμανιών στα νησιά

Συμφωνία του υπουργείου Ναυτιλίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για χρηματοδότηση έργων στα νησιά στοχεύοντας στη βελτίωση των υποδομών και την παροχή τεχνικής υποστήριξης προς την ψηφιακή μετάβαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό πακέτο χρηματοδότησης 6,5 δισ. για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Μέσω του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και οι συστημικές τράπεζες θα υποστηρίξουν χρηματοδοτικά επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.
startups-Ellada-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσκληση σε επενδυτικά κεφάλαια από το ΕΒΕΑ για γυναικείες startup

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη- Εφραίμογλου έκανε ειδική αναφορά στην υποεκπροσώπηση των γυναικών στους τομείς της πληροφορικής καθώς φτάνουν μόλις το 18%. Οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΕΒΕΑ για την υποστήριξη των γυναικών.
masoutis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μασούτης: Επιτακτική η ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ σημείωσε πως χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα και παρεμβάσεις καθώς μπορεί να αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός αλλά οι πιέσεις στην αγορά και την κοινωνία παραμένουν ισχυρές.