ΓΔ: 791.42 -0.88% Τζίρος: 65.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Akinita, Real Estate
Φωτό: Unsplash

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Πέντε συν μία ενστάσεις από τράπεζες και μεσίτες

Σύσκεψη στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με στελέχη της αγοράς για το στεγαστικό πρόγραμμα για νέους. Ποιους προβληματισμούς εξέφρασαν τα στελέχη της αγοράς για τους όρους και τη διαδικασία του προγράμματος.

Με πολλές προσδοκίες και ακόμη περισσότερες επιφυλάξεις υποδέχθηκαν τα μέτρα του προγράμματος κοινωνικής στέγασης, «Σπίτι μου» στελέχη των τραπεζών και του real estate με τα οποία συνομίλησε το Business Daily.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Δ.ΥΠ.Α. Σπύρος Πρωτοψάλτης συναντήθηκε χθες, Δευτέρα με στελέχη των τραπεζών προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα η σύσταση ομάδων εργασίας που θα εξειδικεύσουν τα μέτρα με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στη συνάντηση, το πρόγραμμα αναμένεται να «δοκιμάσει τα νερά» της αγοράς προκειμένου να αποδειχθεί στην πράξη κατά πόσο ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς. Εάν έχει επιτυχία και η ζήτηση υπερβαίνει τα όρια του προγράμματος, δεν αποκλείεται να διευρυνθεί η δημόσια δαπάνη, εκτιμούν οι ίδιες πηγές

Ο προβληματισμός των ειδικών στους οποίους απευθύνθηκε το BD εστιάζεται στα ακόλουθα σημεία:

  1. Χαμηλά εισοδήματα: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όσοι εμπίπτουν στα (διευρυμένα) κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για τον άγαμο). Παρ’ όλα αυτά, είναι αμφίβολο κατά πόσο οι ομάδες αυτές -δεδομένου και του νεαρού της ηλικίας- θα είναι bankable, δηλαδή εάν θα πληρούν το κριτήριο του 40% (ποσοστό μηνιαίας δόσης επί μηνιαίου εισοδήματος). Εάν, για παράδειγμα, κάποιος ενδιαφερόμενος πληρώνει δάνειο αυτοκινήτου 200 ευρώ, δύσκολα να μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Οι τράπεζες πρότειναν το όριο να αυξηθεί στα 50.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος, ωστόσο η εισήγησή τους δεν έγινε δεκτή.
  2. Παλαιότητα: Τα ακίνητα με έτος κατασκευής έως το 2007 θεωρείται άδικο μέτρο για την ελληνική περιφέρεια, καθώς μπορεί τα νεότερα ακίνητα στα αστικά κέντρα να είναι απαγορευτικά, αλλά στις περιφερειακές πόλεις υπάρχει διαθεσιμότητα νεότερων ακινήτων με εμπορική τιμή έως 150.000 ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα.
  3. Ηλικιακό όριο: Τα 39 έτη θεωρούνται επίσης άδικο και αυστηρό όριο, δεδομένης της 10ετούς οικονομικής κρίσης που κράτησε «πίσω» τη γενιά των σημερινών 40άρηδων. Η εκτίμηση των στελεχών είναι πως το όριο αυτό θα πρέπει να διευρυνθεί.
  4. Κλειστά σπίτια: Για τα διαμερίσματα που είναι κλειστά παρέχεται επιδότηση 10.000 ευρώ προκειμένου να ανακαινιστούν και να διατεθούν προς μακροχρόνια μίσθωση τουλάχιστον τριών ετών. Πέραν του ύψους της επιδότησης που θεωρείται μικρό για τα δεδομένα της ανακαίνισης παλαιών διαμερισμάτων (το κόστος ανέρχεται σε 450 ευρώ/τμ σύμφωνα με τους ειδικούς), το ερώτημα που τίθεται είναι τι εγγυήσεις θα ζητήσει η Πολιτεία όσον αφορά στο ύψος του μισθώματος -κάτι που μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται.
  5. Διαθεσιμότητα: Επαγγελματίες του real estate εξηγούν ότι η διαθεσιμότητα επιλέξιμων διαμερισμάτων (έως 120 τ.μ., κατασκευή πριν το 2007) είναι σχεδόν μηδενική στα ανατολικά, τα βόρεια και τα νότια προάστια της Αθήνας. Ακίνητα με το συγκεκριμένο προφίλ υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας (περιοχές όπως Πλ. Βικτωρίας, Άγιος Παντελεήμονας, Κυψέλη, Πατήσια, Πλ. Αττικής κ.α.), ωστόσο στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι πολύ παλαιά (κατασκευή πριν το 1980). Διαθεσιμότητα υπάρχει, επίσης, στον Πειραιά (Κέντρο, Ταμπούρια, Παλιά Κοκκινιά) και στα Δυτικά Προάστια (Αχαρνές, Αιγάλεω, Περιστέρι) σε αναλογία 3/10.

Σχετικά με την υποβολή αιτήσεων, αβεβαιότητα επικρατεί μεταξύ των τραπεζών για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί όσον αφορά στην υποβολή των αιτήσεων. Ανάλογα προγράμματα για ιδιώτες και επιχειρήσεις υλοποιούνται μέχρι σήμερα με ειδικές πλατφόρμες της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που συμπράττει τεχνικά με τα τραπεζικά ιδρύματα. Το πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης, όμως, θα υλοποιηθεί από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α), δηλαδή τον πρώην ΟΑΕΔ, γεγονός που σημαίνει μια εντελώς νέα διαδικασία υλοποίησης.

Διευκρινίζουν, πάντως, οι ίδιες πηγές ότι πολλές παράμετροι του προγράμματος παραμένουν ανοιχτές. Αυτές θα προσδιοριστούν από τις εξειδικευμένες ομάδες εργασίας, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους έως το τέλος του έτους –«στοίχημα καθόλου εύκολο», όπως λένε αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάρπαστα τα στεγαστικά δάνεια, έρχονται αυξήσεις των επιτοκίων

Με ρυθμό 40% «τρέχουν» οι εκταμιεύσεις στεγαστικών και οι περισσότεροι προτιμούν να «κλειδώνουν» σταθερά επιτόκια, τα οποία όμως προβλέπεται να αυξηθούν σημαντικά. Κινητικότητα στα καταναλωτικά, «παγωμένα» τα δάνεια αυτοκινήτου.
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενοίκια: Πώς φτάσαμε στη «φούσκα», πότε θα δούμε «αποθέρμανση»

Βαριά κληρονομιά στρεβλώσεων από την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Δραματική μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης από το 84% στο 73%. Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τη διαμόρφωση των ενοικίων το επόμενο διάστημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σχέδιο για να γίνουν «πράσινα» χιλιάδες «κόκκινα» στεγαστικά

Χρηματοδότηση για το «κούρεμα» ενυπόθηκων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων. Λύση στο αδιέξοδο με τα δάνεια που έχουν ως ενέχυρο ακίνητα με αξία μικρότερη από το ύψος της οφειλής. Τι είναι το Discounted Payoff Financing.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά προσιτής κατοικίας με δάνειο: Σπίτια στην Αττική έως 160.000 ευρώ

«Ζεσταίνεται» το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας με δάνειο από νοικοκυριά μέσου εισοδήματος που αναζητούν σπίτια αξίας έως 160.000 ευρώ. Σε ποιες περιοχές είναι διαθέσιμες κατοικίες αυτής της κατηγορίας τιμής. Αναλυτικοί πίνακες.
Στεγαστικά Δάνεια, Ακίνητα, Τράπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδος ενός μισθού τον χρόνο από την αγορά κατοικίας με δάνειο

Ιστορικά χαμηλά επιτόκια στα δάνεια και «διόρθωση» στις τιμές των κατοικιών κατά τη διάρκεια της κρίσης δημιουργούν εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για αγορά σπιτιού με δάνειο. Πώς ένα νοικοκυριό μπορεί να εξοικονομήσει σχεδόν 1.000 ευρώ τον χρόνο.