ΓΔ: 1196.74 -1.04% Τζίρος: 25.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:51:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αμοιβή 1.500 - 2.000 ευρώ σε όσους εντοπίζουν πλαστές αποδείξεις

Ενεργοποιείται η εφαρμογή που θα επιτρέπει σε καταναλωτές να σκανάρουν αποδείξεις λιανικής και να τις στέλνουν στην ΑΑΔΕ για να εντοπίζονται οι πλαστές. Πώς θα λειτουργεί και τι θα κερδίζουν οι καταναλωτές που θα γίνουν... ελεγκτές.

Εντός της εβδομάδας η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί τη νέα εφαρμογή apodixis στα κινητά τηλέφωνα με την οποία όλοι οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να «σκανάρουν» την εγκυρότητα της απόδειξης που λαμβάνουν για τις συναλλαγές τους και μάλιστα σε περίπτωση που εντοπίσουν ότι δεν είναι γνήσια και ειδοποιήσουν τις φορολογικές αρχές θα επιβραβεύονται με μπόνους που μπορεί να φθάνει τα 2.000 ευρώ.

Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, ο έλεγχος των αποδείξεων με το κινητό θα γίνεται με απλές και γρήγορες κινήσεις, σκανάροντας το QR code που βρίσκεται σε αυτή. Στη συνέχεια, τα δεδομένα θα αποστέλλονται στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι αυθεντική ο φορολογούμενος που κατήγγειλε την παράβαση μετά τη βεβαίωση του προστίμου από τις ελεγκτικές αρχές θα λαμβάνει ποσό που μπορεί να φθάνει έως και 10 φορές της αξίας της απόδειξης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ανώτατο όριο θα οριστεί στα 1.500 - 2.000 ευρώ. Οι προϋποθέσεις, ο ακριβής τρόπος υπολογισμού του ύψους του μπόνους και η διαδικασία καταβολής του θα καθοριστεί με διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Η εφαρμογή θα διανεμηθεί από τα Ηλεκτρονικά Καταστήματα Google Play (Android) και App Store (iOS) και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα είναι:

- Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.

- Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των Φ.Η.Μ.

- Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.

- Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.

- Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της Α.Α.Δ.Ε.

- Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.

Μέσω της εφαρμογής αυτής η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι το μέτρο θα συμβάλλει στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς και στην προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών παρέχοντας τους τη δυνατότητα να γνωρίζουν την εγκυρότητα και τη νομιμότητα της συναλλαγής τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν διαπιστώνεται η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) καθώς και η έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων από 2 έως 12 μήνες, ενώ παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 15% επί του τζίρου της επιχείρησης το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με διπλογραφικά.   

Στο μεταξύ μέχρι το τέλος του έτους η ΑΑΔΕ θα δημιουργήσει ειδική πλατφόρμα όπου οι πολίτες θα μπορούν με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους να καταγγέλλουν επώνυμα η ανώνυμα φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικός φάκελος για όλους: Τι αλλάζει με το νέο σύστημα TAXIS

Έργο προϋπολογισμού 132 εκατ. ευρώ ο εκσυγχρονισμός του TAXIS. Θα υπάρχει πλήρης καταγραφή του εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ των φορολογούμενων με τη δημιουργία ψηφιακού φακέλου για όλους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στις πληρωμές με μετρητά σε γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς

Υποχρεωτική η πληρωμή μέσω POS σε επαγγελματίες με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής. Άμεσα η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Όλα τα μέτρα για την φοροδιαφυγή που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανώνυμες καταγγελίες για φοροδιαφυγή θα δίνονται σε νέα πλατφόρμα

Πώς θα λειτουργούν τα δύο νέα γραφεία που θα αξιοποιούν καταγγελίες για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και «μαύρο χρήμα». Εύκολη υποβολή στοιχείων από πολίτες σε νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Pota-Lathraia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δορυφόροι για την πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά

Με συστήματα GPS Trackers η ΑΑΔΕ θα καταγράφει τα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων και τα εμπορευματοκιβώτια με στόχο τον περιορισμό του λαθρεμπορίου που «κοστίζει» εκατομμύρια στα κρατικά ταμεία.