ΓΔ: 816.68 -0.30% Τζίρος: 45.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Χρ. Σταϊκούρας για Ρέγκλινγκ: Εδραίωσε τον ESM ως θεσμό της ευρωζώνης

Η προσφώνηση του υπουργού Οικονομικών απευθυνόμενος στον Εκτελεστικό Διευθυντή του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ κατά την Απονομή του Διεθνούς Βραβείου «Λόρδος Βύρων», για το έτος 2022.

Στις προσπάθειες του Κλάους Ρέγκλινγκ για τη διάσωση του ευρώ αλλά και για την εδραίωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ως θεσμό της ευρωζώνης, με διευρυμένες αρμοδιότητες και ρόλο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απευθυνόμενος στον Εκτελεστικό Διευθυντή του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ κατά την Απονομή του Διεθνούς Βραβείου «Λόρδος Βύρων», για το έτος 2022.

Επίσης ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως για την ελληνική κυβέρνηση, και τον ίδιον προσωπικά, «ο κ. Ρέγκλινγκ υπήρξε, τα τελευταία τρία χρόνια, ένας τακτικός συνομιλητής, που προσέγγιζε, καλόπιστα και δημιουργικά, κάθε ζήτημα προς συζήτηση. Η παραγωγική και αμοιβαία επωφελής συνεργασία μας λειτούργησε καταλυτικά για την πρόοδο της χώρας».

Η προσφώνηση του Χρ. Σταϊκούρα για τον Κλ. Ρέγκλινγκ

«Συγχαίρω θερμά την Ακαδημία Αθηνών και την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό για τη σημερινή, εξαίρετη τελετή.

Ευχαριστώ, επίσης, για την τιμή και το προνόμιο που μου παρέχουν να προσφωνήσω μια διακεκριμένη προσωπικότητα που, πέρα από τον μακροχρόνιο, καίριο ρόλο της στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού οικονομικού γίγνεσθαι, έχει συνεισφέρει καθοριστικά, από το 2010, στη λήψη ευρωπαϊκών αποφάσεων οι οποίες συνέβαλαν ώστε η Ελλάδα, παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς, να διαφυλάξει τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη και να ξεπεράσει την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Συνεισφορά για την οποία τιμάται σήμερα με το Διεθνές Βραβείο «Λόρδος Βύρων».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ESM κ. Klaus Regling αυτοπροσδιορίζεται ως «ισχυρός υποστηρικτής του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος».

Χαρακτηρισμό που έχει δικαιώσει πλήρως, τόσο ως «αρχιτέκτονας» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με την ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή Ευρωπαϊκών και Διεθνών Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και εν συνεχεία ως Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περίοδο 2001-2008, όσο και – πολύ περισσότερο – ως επικεφαλής του πρώτου μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης, του EFSF, από το 2010, καθώς και του διαδόχου σχήματος, του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του ESM, από το 2012.

Ανέλαβε τη μεγάλη ευθύνη να είναι ο πρώτος επικεφαλής του EFSF, και έπειτα του ESM.

Θεσμοί που δημιουργήθηκαν υπό έκτακτες και άκρως πιεστικές συνθήκες, όταν οι «φλόγες» της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους εξαπλώνονταν στην ευρωζώνη και οι Ευρωπαίοι κλήθηκαν να δώσουν ισχυρό, πειστικό σήμα στις διεθνείς αγορές ότι είναι αποφασισμένοι να δράσουν, για να υπερασπιστούν το κοινό νόμισμα.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που δοκιμάστηκε σκληρά από την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας.
Κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας επιτάθηκαν από σειρά άστοχων χειρισμών, τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή και διεθνή πλευρά, με αποτέλεσμα να τεθεί, σε κάποιες φάσεις, υπό αμφισβήτηση ακόμα και η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Στο ενδεχόμενο αυτό, ο κ. Regling είχε σταθερά αντιταχθεί, δημοσίως: «Το χειρότερο δυνατό σενάριο, αυτό της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, θα αποτελούσε την πιο ακριβή λύση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», είχε δηλώσει τον Μάιο του 2012.

Ενώ, τον Ιούνιο του 2015, εκείνη την ταραχώδη περίοδο, είχε τονίσει: «Θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η βοήθεια θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους.

Επιπλέον, δεν έχανε την ευκαιρία να επισημαίνει ότι «θέλουμε να αυξάνεται το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα, να είναι διασφαλισμένη η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να ενισχυθεί η απασχόληση», γιατί «ο ESM είναι ο μεγαλύτερος» – και με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, που συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα προσθέσω – «πιστωτής της Ελλάδας και είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας η χώρα να γίνει μια επιτυχημένη και ακμάζουσα οικονομία».

Σήμερα, λίγο προτού ολοκληρώσει τη θητεία του στον ESM, ο κ. Regling επικροτεί, με ικανοποίηση, την καλή πορεία και τις ευοίωνες προοπτικές της Ελλάδας, με πιο πρόσφατα – συλλογικά – επιτεύγματα την έξοδό της από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και την ισχυρή ανάπτυξη, παρά τις διαδοχικές και επάλληλες εξωγενείς κρίσεις.

Επιπλέον, μπορεί να υπερηφανευθεί ότι όχι μόνο έφερε επιτυχώς σε πέρας την αποστολή της διάσωσης του ευρώ, αλλά και εδραίωσε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ως θεσμό της ευρωζώνης, με διευρυμένες αρμοδιότητες και ρόλο.

Για την Ελληνική Κυβέρνηση, και για μένα προσωπικά, ο κ. Regling υπήρξε, τα τελευταία τρία χρόνια, ένας τακτικός συνομιλητής, που προσέγγιζε, καλόπιστα και δημιουργικά, κάθε ζήτημα προς συζήτηση.

Η παραγωγική και αμοιβαία επωφελής συνεργασία μας λειτούργησε καταλυτικά για την πρόοδο της χώρας.

Για όλα τα παραπάνω, τον ευχαριστώ θερμά και χαιρετίζω, με ικανοποίηση, τη σημερινή βράβευσή του».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESM, Eurozone
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Εφικτή η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα το 2023

Σύμφωνα με τον P. Fioretti επικεφαλής του ESM, το βασικό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα και το 2023, αν και υπάρχει και ένα δυσμενές σενάριο ήπιας ύφεσης, το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ και ισχυρό εργαλείο στήριξης

Κατά μισή μονάδα αυξάνονται τα τρία βασικά επιτόκια, προαναγγελία και για νέες αυξήσεις στο άμεσο μέλλον. Χωρίς προκαθορισμένα όρια η στήριξη των υπερχρεωμένων οικονομιών με νέο εργαλείο. Και το όνομα αυτού: TPI.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε η πληρωμή των 748 εκατ. ευρώ από τον ESM στην Ελλάδα

To «πράσινο φως» στο προτελευταίο «πακέτο» δόσεων της ενισχυμένης εποπτείας, άναψε ο ESM με τον επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ να δίνει τα εύσημα στην Ελλάδα για την μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει κατέγραψε εν μέσω πανδημίας.
Klaus Regling, ESM, Evrozoni, EU
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλ. Ρέγκλινγκ: Αξιοσημείωτη η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας

Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στην αξιοσημείωτη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ενώ μιλώντας για την Ευρωζώνη σημείωσε πως τα λάθη που έγιναν δεν πρέπει να επαναληφθούν.