ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
Φωτο: Shutterstock

Ώριμα επενδυτικά σχέδια 3,7 δισ. από ΜμΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως σημειώνεται στην έρευνα που διεξήγαγε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης βοηθούν, μέσα σε ένα αχαρτογράφητο περιβάλλον, να διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς ήδη είναι ώριμα επενδυτικά σχέδια ύψους 3,7 δισ. ευρώ όπως τονίζεται σε έρευνα της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και αυξημένου ενεργειακού κόστους (αύξηση χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού κατά 260% το τελευταίο 12μηνο), το ενδιαφέρον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για συμμετοχή σε δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης διατηρείται υγιές, καλύπτοντας σχεδόν ½ του τομέα.

Το ποσοστό αυτό εμφανίζει σχετική σταθερότητα έναντι του προηγούμενου εξαμήνου, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση των μεσαίων επιχειρήσεων που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης (+4% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο), η οποία αντισταθμίζει την μείωση στην κινητοποίηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων (-9% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο), οι οποίες έχουν λιγότερες άμυνες απέναντι στις πρόσφατες προκλήσεις.

Στην έρευνα που διεξήγαγε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, αναφέρεται ότι οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης βοηθούν, μέσα σε ένα αχαρτογράφητο περιβάλλον, να διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ειδικότερα, βάσει της έρευνας της ΕΤΕ, οι επιχειρήσεις που σκοπεύουν να προχωρήσουν σε έστω μια επένδυση την ερχόμενη πενταετία αντιστοιχούν στο 86% του τομέα ΜμΕ (ποσοστό κατά 10% υψηλότερο συγκριτικά με τις ΜμΕ που προχώρησαν σε επενδύσεις την προηγούμενη πενταετία). Η κρισιμότητα του Ταμείου αναδεικνύεται από το γεγονός ότι περίπου το 1/5 των επιχειρήσεων που σκοπεύουν να επενδύσουν (15% του τομέα) έλαβαν αυτή την απόφαση ακριβώς επειδή οι πόροι του Ταμείου καθιστούν τις επενδύσεις αυτές εφικτές, ενώ ένα επιπλέον 32% του τομέα διευκολύνεται από το ενδεχόμενο να ενταχθεί στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης (ενώ θα επεδίωκε να επενδύσει και χωρίς την ύπαρξή του).

Πέραν από το ποσοστό του τομέα που κινητοποιούν, οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης διευκολύνουν τον σχεδιασμό συγκριτικά μεγαλύτερων επενδύσεων. Έτσι οι ΜμΕ που δηλώνουν πως οι επενδύσεις τους θα συνδυαστούν με δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, σχεδιάζουν κατά μ.ο. 3% υψηλότερες επενδύσεις (ως ποσοστό του κύκλου εργασιών τους). Εξετάζοντας τα σχετικά μεγέθη επενδύσεων ανά μέγεθος επιχειρήσεων, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις ωφελούνται ιδιαίτερα καθώς μέσω των δράσεων του Ταμείου σχεδιάζουν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις κατά μ.ο. 8% μεγαλύτερες από τις επενδύσεις που δεν θα ενταχθούν σε δράσεις του Ταμείου (έναντι 2% για τις μεσαίες και καμία διαφορά για τις μικρές επιχειρήσεις).

 

Εστιάζοντας στα επενδυτικά σχέδια των ΜμΕ, το ¼ των επιχειρήσεων που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το Ταμείο ανάκαμψης δηλώνει πως έχει πλέον ώριμα επενδυτικά πλάνα (από 1% το προηγούμενο εξάμηνο), εκτιμώμενης αξίας 3,7 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τα υπόλοιπα σχέδια (με τις συνολικές επενδύσεις να εκτιμάται ότι θα μπορούσαν δυνητικά να προσεγγίσουν τα 14 δις), το 1/5 του τομέα βρίσκεται σε στάδιο κατάρτισης των επενδυτικών του πλάνων (έναντι 17% το προηγούμενο εξάμηνο), ενώ το υπόλοιπο 55% του τομέα βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο (αξιολογώντας τις εναλλακτικές του), αυξάνοντας την αβεβαιότητα υλοποίησης των συγκεκριμένων σχεδίων. Με την πλειοψηφία του τομέα να έχει επενδυτικά σχέδια σε αρχικό ακόμη στάδιο, πρέπει να τονιστεί η ανάγκη επιτάχυνσης κατάρτισης και έγκρισης των επενδύσεων, αφού στον περιορισμένο χρονικό ορίζοντα των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης (ως το 2026) πλέον προστίθεται και ο κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ, που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων χρηματοδότησης και άρα στο κόστος των επενδύσεων.

Όσον αφορά τις επιμέρους κατηγορίες επιλέξιμων επενδυτικών σχεδίων, θετικά ξεχωρίζουν οι επενδύσεις καινοτομίας με το ¼ των επενδυτικών σχεδίων να είναι ώριμα (έναντι 20% κατά μέσο όρο στις λοιπές κατηγορίες). Αντίθετα, σχετική υστέρηση (15% ώριμα σχέδια) παρουσιάζουν οι πράσινες επενδύσεις, οι οποίες είναι και αυξημένης κρισιμότητας στην τρέχουσα συγκυρία. Εν μέρει αυτό οφείλεται σε αυξημένη πολυπλοκότητα των πράσινων επενδύσεων (π.χ. διαθεσιμότητα υποδομών δικτύου για εγκατάσταση net metering), ενώ παράλληλα το αυξημένο κόστος κατασκευών (+12% έναντι του 2021) δρα ανασταλτικά στη δημιουργία νέων πράσινων εγκαταστάσεων.

Εξετάζοντας συνολικά την πορεία εκταμιεύσεων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης (συμπεριλαμβάνοντας μεγάλες επιχειρήσεις), έχουν υποβληθεί ως τώρα 107 επενδυτικά σχέδια, το 12% των οποίων έχει συμβασιοποιηθεί (συνολικού προϋπολογισμού €1 δις). Επιπλέον είναι ενθαρρυντικό τόσο το γεγονός πως σημαντικό μέρος των σχεδίων (48%) υπεβλήθη την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, παρά την διάχυτη αβεβαιότητα, ενώ το μέσο ύψος των επενδυτικών σχεδίων μειώθηκε από €46 εκ. τον Ιούνιο σε €37 εκ. τον Αύγουστο, καταδεικνύοντας πως μετά τις μεγάλες επιχειρήσεις, έχουν πράγματι αρχίσει να υποβάλλονται σχέδια από μικρότερες επιχειρήσεις

Διαβάστε εδώ τη μελέτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μυλωνάς: Μεγάλη η στήριξη της Εθνικής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ τόνισε τα πολύ σημαντικά βήματα προόδου που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σημείωσε ότι η τράπεζα έχει ενισχύσει το συμβουλευτικό της ρόλο με εξειδικευμένα στελέχη.
Mikromesaies Epixeiriseis, MmE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρή αύξηση πωλήσεων αναμένουν οι ΜμΕ την επόμενη 3ετία

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των ΜμΕ συνεχίζει να κινείται με θετικό ρυθμό, με παράγοντα που στηρίζει την αισιοδοξία να είναι η διαρκής αύξηση των επενδύσεων.
Mikromesaies Epixeiriseis, MmE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντέχουν παρά τις πιέσεις λόγω κρίσης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης εμπιστοσύνης στο β' εξάμηνο του περασμένου έτους, αλλά οι ΜμΕ εμφανίζονται αισιόδοξες για το επόμενο διάστημα τόσο για την κερδοφορία τους όσο και σε επίπεδο επενδυτικής επέκτασης.