ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Apostolos Vesyropoulos-Voyli
Φωτο: ΑΠΕ

Βεσυρόπουλος: Απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης

Ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε πως ήταν απαραίτητη η κωδικοποίηση της είσπραξης δημοσίων εσόδων καθώς οι διατάξεις είχαν υποστεί αλλεπάλληλες τροποποιήσεις στο περιεχόμενο τους.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Με το νομοσχέδιο επικαιροποιούνται και κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο, οι διατάξεις που διέπουν τη διοικητική διαδικασία για την είσπραξη, από κάθε αιτία, των δημοσίων εσόδων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ανέφερε ότι η κωδικοποίηση ήταν επιβεβλημένη, διότι όλο το προηγούμενο διάστημα, οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων είχαν υποστεί αλλεπάλληλες τροποποιήσεις στο περιεχόμενο τους, είτε ευθέως, είτε έμμεσα, κατά τρόπο μη συστηματικό και συχνά αποσπασματικό. «Πλέον έχουμε ένα νέο σύγχρονο, επικαιροποιημένο και αποτελεσματικό Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος αποτελείται από 85 άρθρα, κατανεμημένα σε 10 τμήματα» είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε, ότι στόχος αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας, είναι η αντιμετώπιση προβλημάτων και παθογενειών δεκαετιών, μέσω του εκσυγχρονισμού των κείμενων διατάξεων, χωρίς να θίγονται η διασφάλιση των εσόδων του κράτους και οι κανόνες δικαίου για τον ίδιο των φορολογούμενο. «Η φορολογική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος, «δεν περιορίζεται μόνο στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, αλλά προχωρά σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης και με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών».

Στο τέλος αυτής της πρώτης τετραετίας, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών, θα έχει ολοκληρωθεί η κωδικοποίηση του ΚΕΔΕ, του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, του ΦΠΑ και των λοιπών έμμεσων φορολογιών, της φορολογίας περιουσίας, της άμεσης φορολογίας και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί «ο ευρύτερος εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης». 

Οι διατάξεις του υφιστάμενου ΚΕΔΕ κατά τα τελευταία 48 έτη που ισχύει και εφαρμόζεται, έχουν υποστεί πολλαπλές, εκατοντάδες τροποποιήσεις στο περιεχόμενό τους, επισήμανε ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης. Υπογράμμισε επίσης, ότι η κωδικοποίηση συνιστά πρακτική καλής νομοθέτησης, που συντείνει στην πραγμάτωση της αρχής της ασφάλειας του δικαίου. Ο κ. Σπανάκης τάχθηκε υπέρ της κύρωσης του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να είναι αντίθετος στην κωδικοποίηση, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης. Επισήμανε ωστόσο, ότι δεν προϋπήρξε κανένας διάλογος, αν και θα μπορούσε αυτός ο διάλογος να έχει επιλύσει σοβαρά θέματα που εξακολουθούν να υφίστανται. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επιφύλαξη για την τελική στάση του κόμματός του στην ολομέλεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα

Μέχρι την εμφάνιση της τεχνικής αδυναμίας, στην εφαρμογή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων είχαν υποβληθεί 265.140 δηλώσεις, σχεδόν 3.000 περισσότερες από την αντίστοιχη προτελευταία ημέρα εμπρόθεσμης υποβολής για το 2020.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο, ισχυρό φορολογικό κίνητρο για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Διπλάσια έκπτωση για τις δαπάνες πράσινης οικονομίας, ενέργειας και ψηφιοποίησης παρέχει το υπουργείο Οικονομικών στις επιχειρήσεις για την τριετία 2023 - 2025. Τι προβλέπει σχετική προτεινόμενη διάταξη.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυνατότητα ρύθμισης σε 48 δόσεις στα αναδρομικά συνταξιούχων

Έτοιμη η διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και δίνει τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να ρυθμίζουν τον φόρο εισοδήματος και τα πρόστιμα που προκύπτουν από τροποποιητικές δηλώσεις σε έως και 48 δόσεις.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν νέες φορολοταρίες με έπαθλα από 1.000 έως 100.000 ευρώ

Για τη συμμετοχή σε κάθε μηνιαία κλήρωση, λαμβάνονται υπόψη οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή την λήψη υπηρεσιών, τον αμέσως προηγούμενο μήνα.