ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:27:58 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εμβάσματα και μεγάλες συναλλαγές ακινήτων στο στόχαστρο ελέγχων της ΑΑΔΕ

Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν υποθέσεις που παραγράφονται ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις οδηγίες Πιτσιλή. Πώς θα λειτουργήσει το point system για να βαθμολογηθούν οι φάκελοι, ποια είναι τα κριτήρια κινδύνου.

Οδηγίες για «ξεκαθάρισμα» και εφαρμογή point system στον έλεγχο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων από τα έξι νέα ελεγκτικά κέντρα (ΕΛΚΕ) δίνει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, ζητώντας τη σύσταση τριμελών επιτροπών που θα καταγράψουν και θα αξιολογήσουν τα πληροφοριακά δελτία για τις υφιστάμενες και τις νέες υποθέσεις

Σύμφωνα με την απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, τα δελτία από καταγγελίες και ελέγχους που δεν ολοκληρώθηκαν και δεν συντάχθηκε έκθεση ελέγχου θα βαθμολογηθούν ανάλογα με το φορολογικό ενδιαφέρον και θα συνταχθεί λίστα με τις υποθέσεις που θα βρεθούν στο στόχαστρο με βάση βαθμολογική κλίμακα όπου το 0 αφορά υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον, το 1 απλού η μικρού ενδιαφέροντος, το 2 υποθέσεις με σημαντικό ενδιαφέρον και το 3 σηματοδοτεί άμεση και ταχεία επέμβαση από το ελεγκτικό μηχανισμό.  

Η γενική κατεύθυνση είναι να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους, εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ της περιόδου 2016-2021 και μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αξίας.

Ειδικότερα στο επίκεντρο θα βρεθούν:

  • η συμμόρφωση των φορολογούμενων και ο εντοπισμός εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί
  • η βεβαίωση φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων με βάση τις πράξεις που εκδίδονται από το ΕΛ.ΚΕ., στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων του αρμόδιου ΚΕ.Β.ΕΙΣ.
  • φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια :

α) η αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.

β) η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.

γ) τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.

δ) απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

  • σε υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, οι οποίες εξειδικεύονται με αποφάσεις της Α.Α.Δ.Ε.
  • στον επανέλεγχο ή ο έλεγχο σε φορολογικές υποθέσεις που ενώ έχουν ελεγχθεί και περαιωθεί, έχουν προκύψει νέα συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών.

Επίσης τα ελεγκτικά κέντρα θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε φορολογουμένους που ασκούν δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, τη τήρηση των βιβλίων και την έκδοση των φορολογικών παραστατικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες «ραβασάκια» φόρων - προστίμων: Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο

Οι «λυπητερές» αφορούν υποθέσεις με αδήλωτα αναδρομικά, απόκρυψη εισοδήματος από επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών και μη απόδοση ή κλοπή ΦΠΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει η αυτόματη συμπλήρωση δηλώσεων ΦΠΑ με στοιχεία από το myData

Περισσότεροι από 1,2 εκατ. επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα ωφεληθούν με ταχύτερες επιστροφές φόρων. Συγκράτηση της φοροδιαφυγής με φουσκωμένες δαπάνες. Έρχεται και η υλοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς γλιτώνουν επιχειρήσεις το «πέναλτι» για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση που χαλαρώνει το κριτήριο διατήρησης προσωπικού, ώστε να μειωθεί ο αριθμός επιχειρήσεων που θα επιστρέψουν ολόκληρη και εντόκως την κρατική ενίσχυση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα και λουκέτα από 1ης Δεκεμβρίου για τη σύνδεση των ταμειακών

Τελειώνει η περίοδος των προειδοποιητικών μηνυμάτων και αρχίζει από την επόμενη εβδομάδα η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις επιχειρήσεις που δεν θα διαβιβάζουν στη Φορολογική Διοίκηση τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς αποδεικτικό από τράπεζα όλες οι δωρεές χρηματικών ποσών

Η ΑΑΔΕ θα αντλεί ηλεκτρονικά τα στοιχεία για χρηματικές δωρεές από τις τράπεζες. Καθιερώνεται από την 1η Ιανουαρίου η υποχρεωτική υποβολή των δηλώσεων φόρου δωρεάς και γονικής παροχής κινητών ή χρημάτων.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλοπληρωτές οι Έλληνες στην εφορία με πρώτες τις επιχειρήσεις

Κοντά στο 90% το ποσοστό εισπραξιμότητας φόρων από τις επιχειρήσεις, ενώ προβληματίζει το χαμηλό ποσοστό για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς σχεδόν το ένα τέταρτο των φόρων δεν εξοφλήθηκαν στην ώρα τους.