ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Στην τελική ευθεία η έρευνα για τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Κατά προτεραιότητα η εξέταση με ανάθεση σε αρμόδιο Εισηγητή. Η υπόθεση αφορά τις χρεώσεις στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών, επιτόπιοι έλεγχοι είχαν γίνει το 2019.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η έρευνα για τις πρακτικές των τραπεζών στην παροχή υπηρεσιών και τις χρεώσεις τους που έχει ξεκινήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού από το 2019, καθώς έχει προχωρήσει στην κατά προτεραιότητα εξέταση και ανάθεση σε αρμόδιο Εισηγητή της αυτεπάγγελτης έρευνας στο πλαίσιο της προστασίας του ανταγωνισμού.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 15 ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, όπως ισχύει, στην κατά προτεραιότητα εξέταση και ανάθεση σε αρμόδιο Εισηγητή της αυτεπάγγελτης έρευνας στην αγορά της παροχής τραπεζικών υπηρεσιών, και ειδικότερα στις επιμέρους αγορές της λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής, της έκδοσης και αποδοχής καρτών, καθώς και στις αγορές διατραπεζικών συστημάτων, υπηρεσιών πληρωμών και ηλεκτρονικών συναλλαγών προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν παράβαση των άρθρων 1 και 2 του Ν. 3959/2011, ως ισχύει, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Για το σκοπό της αυτεπάγγελτης έρευνας, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (ΓΔΑ) διεξήγαγε στις 7 Νοεμβρίου 2019 ευρείας έκτασης αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ανωτέρω αγορές. 

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού βάσει του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101/102 ΣΛΕΕ.  Τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού.  Τα άρθρα 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ απαγορεύουν την καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης. 

Η ανάθεση σε Εισηγητή συνεπάγεται την εκκίνηση των προθεσμιών των παρ. 4 και 5 του άρθρου 15 ν. 3959/2011, όπως ισχύει, και δεν προδικάζει το περιεχόμενο της εισήγησης ή/και της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η νόμιμη προθεσμία είναι ενδεικτική και ο χρόνος εξέτασης κάθε υπόθεσης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την πολυπλοκότητά της, τον όγκο του διοικητικού φακέλου, καθώς και τον αριθμό και το βαθμό συνεργασίας των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Να ενισχυθεί η χρήση τεχνολογικών μέσων για πληρωμές

Η ενίσχυση της χρήσης τεχνολογικών μέσω για την πραγματοποίηση των πληρωμών μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της υιοθέτησης μίας ξεκάθαρης και λιγότερο κατακερματισμένης νομοθεσίας προστασίας του καταναλωτή και μίας αποτελεσματικής θεσμικής προστασίας του.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αυτεπάγγελτη έρευνα η έφοδος στις τράπεζες

Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στις τράπεζες είναι προκαταρκτικό βήμα σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών, σημειώνει η Επιτροπή η οποία κάνει λόγο για καταγελίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία Γ. Στουρνάρα για την ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζεται αισιόδοξος σχετικά με την προοπτική ενίσχυσης της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζοντας πως οι τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους.