ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
Φωτο: Shutterstock

Ρεύμα: Τρίτη ακριβότερη η Ελλάδα με στάθμιση του εισοδήματος

Αρνητικές πρωτιές συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη καταγράφει η Ελλάδα αναφορικά με το κόστος που καταβάλουν οι Έλληνες καταναλωτές αναλογικά με τα εισοδήματά τους για το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και τις διακοπές ρεύματος λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.

Στις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται η Ελλάδα στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αναλογικά με τα εισοδήματα των πολιτών της ενώ, παράλληλα, «χτύπησε» και αρνητική πρωτιά στις διακοπές ρεύματος λόγω υψηλών οφειλών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του ACER, του Συνδέσμου των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ, η χώρα μας κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρώπη στο κόστους του ρεύματος για τα νοικοκυριά αναλογικά με την αγοραστική τους δύναμη. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μετά την Πορτογαλία και τη Νορβηγία στο κόστος της λιανικής συνυπολογιζόμενων των  επιδοτήσεων, των τελών και των φόρων. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία η τάση των τιμών ήταν ανοδική όχι μόνο από την έναρξη της κρίσης αλλά ήδη από το 2020.

Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός πως, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έχει καταβάλει τις υψηλότερες επιδοτήσεις σε όρους ΑΕΠ (που ξεπερνούν το 3,5%). Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Ελλάδα έχει επίσης την τέταρτη υψηλότερη θέση στην άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης από το 2014 έως και το 2020 και την 3η θέση σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο.

Εξίσου αποθαρρυντικό είναι το αποτέλεσμα πως η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις διακοπές ηλεκτρικών συνδέσεων λόγω οφειλών το 2021 ενώ και το 2020 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ευάλωτων νοικοκυριών ξεπερνούσαν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι ενδεικτικό ότι όταν ο μέσος όρος βρισκόταν στο 14,6% στην Ελλάδα ξεπερνούσε το 50%.  Επιπρόσθετα, το 2020 η Ελλάδα βρέθηκε στην 3η θέση μετά τη Βουλγαρία και την Κύπρο στην ικανότητα των πολιτών να θερμαίνουν τις κατοικίες τους.

ΥΠΕΝ: Πρώτη η Ελλάδα στην ελάφρυνση των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές 

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η έρευνα του ACER δείχνει ότι η χώρα μας είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη στην ελάφρυνση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Επίσης, σύμφωνα με τη Eurostat και το HEPI (Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών Ενέργειας) επιβεβαιώνουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει σε προσιτά επίπεδα τις τιμές ενέργειας εν μέσω πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, έχει φέρει αποτελέσματα.

Όπως σημειώνουν αναφορικά με τη συζήτηση για το «σταθμισμένο κόστος για τον ηλεκτρισμό» (δηλ. ποσοστό δαπανών για την ενέργεια σε σχέση με το εισόδημα), που αφορά στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, πηγές του ΥΠΕΝ επισημαίνουν ότι σε αυτά εμπλέκονται παράγοντες όπως το ύψος του κατώτατου μισθού, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της οικονομίας, η μείωση της ανεργίας κλπ. Όπως λένε, στο επίπεδο αυτό έχουν σημειωθεί μεγάλες βελτιώσεις κατά την τελευταία τριετία, ωστόσο πρόκειται για εξελίξεις που χρειάζονται κι άλλο χρόνο, προκειμένου να αποτυπωθούν στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και να επηρεάσουν το σταθμισμένο κόστος για τον ηλεκτρισμό.

Ενδεικτικά, λένε, είναι τρία ακόμα στοιχεία:

  • Πρώτον, ότι η χώρα με το μεγαλύτερο σταθμισμένο κόστος για τον ηλεκτρισμό (Νορβηγία) έχει μια ανεπτυγμένη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, από την οποία αναμένει κέρδη- ρεκόρ για το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη δεν είναι ανάλογη των τελικών τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής.
  • Δεύτερον, η Πορτογαλία έχει τα τελευταία επτά χρόνια σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία, όμως, δεν έχει καταφέρει να μεταβάλλει τη δομή της πορτογαλικής οικονομίας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αυξήσει την αγοραστική δύναμη των Πορτογάλων.
  • Και τρίτον, ότι μέσα στις επτά πρώτες ευρωπαϊκές χώρες ως προς τις δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος αναλογικά προς το εισόδημα των πολιτών τους, οι τέσσερις έχουν υποστεί την περιπέτεια των μνημονίων τα περασμένα χρόνια (Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία), δηλαδή πρόκειται για οικονομίες που υφίστανται δομικούς μετασχηματισμούς αυτή την περίοδο. Για αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να κρατήσει σε προσιτές τιμές τις δαπάνες των καταναλωτών για την ενέργεια, και σε αυτό είμαστε στις πρώτες θέσεις σε όλη την Ευρώπη.

Ακολουθεί πίνακας που δείχνει ότι η τιμή λιανικής στην Ελλάδα (χώρες με κυμαινόμενα τιμολόγια) είναι η δεύτερη φθηνότερη στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο 2022. 

υπεν
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται συμβόλαια διάρκειας 6 μηνών για τα τιμολόγια ρεύματος

Σύμφωνα με απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι προμηθευτές θα μπορούν να προσφέρουν μεικτά προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και συμβόλαια τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ενέργειας: Πιθανή αλλαγή στον κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας

Πηγές της Ρυθμιστικής Αρχής ανέφεραν, σε διαφορετικό μήκος κύματος, ότι ο Κώδικας πρέπει να ερμηνεύεται υπό το πρίσμα της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και της σωστής ενημέρωσης του καταναλωτή.
Theodoros Kylakakis, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Πώς θα διαλέξουν τιμολόγιο ρεύματος οι καταναλωτές

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως μέχρι πρότινος υπήρχαν 130 διαφορετικά τιμολόγια που δεν τα παρακολουθούσε ο καταναλωτής, ενώ υπογράμμισε πως έχει αρχίσει και λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ενέργειας: Αισιοδοξία για την πορεία των τιμών του ρεύματος

Ανώτατες πηγές του υπουργείου δήλωναν ότι δεν προκύπτει ανάγκη επαναφοράς των οριζόντιων επιδοτήσεων όμως είναι πάντοτε διαθέσιμα τα εργαλεία που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο έξαρσης της ενεργειακής κρίσης.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκρινίσεις για τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα εφαρμοστούν το 2024

Απαντήσεις σε 35 ερωτήματα που αφορούν τα νέα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου και τα προγράμματα για τη μείωση του κόστους του ρεύματος έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.