ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΣΕΚΠΥ

ΣΕΚΠΥ: Υπεγράφησαν 20 συμβάσεις ελληνικών και γαλλικών αμυντικών εταιρειών

Με τις ελληνικές αμυντικές εταιρείες συμβάσεις υπέγραψαν οι γαλλικές Naval Group, Thales και MBDA, για πολλά τμήματα υποκατασκευαστικού έργου των νέων ελληνικών φρεγατών Belharra.

Μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας η διοργάνωση για πρώτη φορά Εθνικού Ελληνικού Περιπτέρου στη διεθνή έκθεση EURONAVAL στο Παρίσι.

Με την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ ελληνικών εταιρειών με τις γαλλικές NAVAL Group, THALES και MBDA για πολλά τμήματα υποκατασκευαστικού έργου των νέων ελληνικών φρεγατών Belharra χαρακτηρίστηκαν τα εγκαίνια του Ελληνικού περιπτέρου (Hellenic pavilion) στην μεγαλύτερη παγκοσμίως Αμυντική Έκθεση για ζητήματα Πολεμικού Ναυτικού την EURONAVAL 2022, που ξεκίνησε τη Τρίτη 18 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 Οκτωβρίου στο Παρίσι.

Το Ελληνικό Περίπτερο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), ενώ συμμετείχαν 12 ελληνικές εταιρείες. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές εταιρείες εμφανίζονται ως μια ενιαία δύναμη στη σημαντική αυτή έκθεση η οποία είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τα εγκαίνια έγιναν την Τρίτη 18 Οκτωβρίου από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Χαρδαλιά ο οποίος έκοψε τη μπλε κορδέλα κάτω από τα χειροκροτήματα αισιοδοξίας παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στη Γαλλία κ. Δημήτρη Ζεβελάκη, του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο Γεώργιο Αλεξανδράκη, του εκτελεστικού μέλους του ΔΣ του Enterprise Greece Κας Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ κ Α. Αλεξόπουλου αλλά και πολλών Γάλλων αξιωματούχων.

Στους σύντομους χαιρετισμούς του τόσο ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Αναστάσιος Ροζολής όσο και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς και το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του Enterprise Greece Κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου μαζί με τον Louis le Pivain Αντιπρόεδρος του γαλλικού συνδέσμου GICAN αναφέρθηκαν στη μεγάλη σημασία της συνεργασίας που υπάρχει τα τελευταία χρόνια μεταξύ των γαλλικών και ελληνικών εταιρειών που έφεραν και τη σημερινή σημαντική ημέρα με τις υπογραφές των συμβάσεων.

Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν ανάμεσα στις ελληνικές και τις γαλλικές εταιρείες.

Yπεγράφησαν δώδεκα συμβάσεις μεταξύ ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού και τους γαλλικούς Ομίλους NAVAL GROUP, τον οποίο εκπροσώπησε η Διευθύντρια Προμηθειών κ. Αν Κιγιόν (Anne Quillon), THALES τον οποίο εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος κ. Ερβέ Νταμάν (Hervé Dammann) και MBDA τον οποίο εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ερίκ Μπερανζέ (Éric Béranger).

Ειδικότερα, η NAVAL υπέγραψε για την Πλατφόρμα των πλοίων με τα: Ναυπηγεία Σαλαμίς και MEVACO και για το Σύστημα Μάχης με τις: AKMON, MAREL (μέσω THEMYS, του κατασκευαστή πρωτότυπου εξοπλισμού της Naval Group) και SIMON TECHNOLOGIES (μέσω THEMYS).

Επιπλέον, η NAVAL υπέγραψε τρεις συμφωνίες-πλαίσιο με τις MILTECH, PRISMA, SCYTALIS και IDE INTRACOM ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές συμβάσεις και μακροπρόθεσμες συνεργασίες.

Μέχρι στιγμής, η NAVAL Group έχει υπογράψει συνολικά 20 συμβάσεις με δεκαπέντε ελληνικές εταιρείες από την έναρξη του προγράμματος FDI HN τον Μάρτιο του 2022.

Να σημειωθεί ότι, όλες οι ελληνικές εταιρείες που έχουν επιλεγεί, θα ενσωματωθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group και θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε άλλα προγράμματα και μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητές τους καθώς και το πιθανό οικονομικό τους όφελος και προβολή στην παγκόσμια ναυτική αγορά.

Η επίσης γαλλική THALES υπέγραψε συμβάσεις με τις εταιρείες AKMON, SSMART και SSA ενώ ακόμα μια γαλλική εταιρεία που εμπλέκεται στη κατασκευή των φρεγατών η MBDA υπέγραψε σε πρώτη φάση με την MILTECH και το Πανεπιστήμιο Πάτρας και αναμένεται συνέχεια με περισσότερες ελληνικές εταιρείες.

Ορισμένες, δε, από τις συμβάσεις που υπογράφηκαν δεν σχετίζονται μόνο με το πρόγραμμα FDI. Για παράδειγμα, η σύμβαση με τη VIKING NORSAFE HELLAS που θα παράγει RHIB (Rigid-Hulled Inflatable Boats) τόσο για τις ελληνικές FDI αλλά και για άλλα προγράμματα εξαγωγών της Naval Group. 

Ενδεικτικό της χθεσινής ημέρας και της σημασίας του Ελληνικού Περιπτέρου αποτελεί το γεγονός ότι το επισκέφτηκε το απόγευμα και ο ίδιος ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu το οποίο τον υποδέχτηκε η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ΥΦΕΘΑ με τον οποίο είχαν μικρή αλλά θερμή συζήτηση.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν όμως και η σημερινή ήμερα Τετάρτη 19 Οκτωβρίου καθώς το πρωί διοργανώθηκε Forum με θέμα την Ελληνογαλλική ναυτική συνεργασία από τον ΣΕΚΠΥ και τον αντίστοιχο Γαλλικό σύνδεσμο GICAN με την υποστήριξη του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου.  

Η κοινή και εντυπωσιακή εμφάνιση των ελληνικών εταιριών, ανέδειξε τη μεγάλη σημασία που έχει για την προβολή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία όπου ήδη υλοποιείται το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Belharra, Fregates, Gallia, France
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία κάνει αισθητή την παρουσία της στο εξωτερικό

Μετά την ιδιαίτερα σημαντική παρουσία των ελληνικών εταιρειών στην έκθεση AUSA στην Ουάσιγκτον, η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία διοργανώνει Ελληνικού Περιπτέρου στη διεθνή έκθεση EURONAVAL στο Παρίσι.