ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agrotes-trofima
Φώτο: Shutterstock

Η αύξηση των τιμών στα γεωργικά προϊόντα πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα

Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η κατάσταση των αγορών όπως διαμορφώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και το ζήτημα των αυξήσεων στις τιμές των σιτηρών.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος. Με καθοριστικές παρεμβάσεις, ο Έλληνας υφυπουργός εξέφρασε τις θέσεις της χώρας μας γύρω από τα κεντρικά ζητήματα που απασχόλησαν τους Ευρωπαΐους Υπουργούς. Το συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 17 και 18 Οκτωβρίου υπό την Προεδρία του υπουργού Γεωργίας της Τσεχίας, Zdeněk Nekula.

Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η κατάσταση των αγορών όπως διαμορφώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και το ζήτημα των αυξήσεων στις τιμές των σιτηρών και των λιπασμάτων που αυτή προκάλεσε. Παρά το μερικό άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών, τα θετικά αποτελέσματα των διαδρόμων αλληλεγγύης και τη συνακόλουθη μερική μείωση των τιμών στα δημητριακά το καλοκαίρι, οι υπουργοί Γεωργίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το ύψος των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία στο μέλλον.

Με το ζήτημα των τιμών αλλά και των ροών αγροτικών προϊόντων και εφοδίων από την Ουκρανία να είναι το κύριο θέμα, ο Έλληνας υφυπουργός τόνισε την σημασία κοινών Ευρωπαϊκών πολιτικών για την αντιμετώπισή του. Παράλληλα, χαρακτήρισε την Ουκρανία «Σημαντικό προμηθευτή πρώτων υλών και αγροτικών προϊόντων διεθνώς. Όλα τα κράτη-μέλη έχουμε δεσμευτεί σε δράσεις αλληλεγγύης προς την χώρα, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της αγροτικής της παραγωγής και να επανέλθει η ομαλότητα των εμπορικών ροών».

Επίσης, ο Γ. Στύλιος δήλωσε πως: «Όλες οι χώρες που μετείχαμε στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας αναγνωρίσαμε πως η αύξηση των τιμών στα γεωργικά προϊόντα αλλά και στα εφόδια πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα και με κοινές κεντρικές Ευρωπαϊκές ενέργειες. Παράλληλα, ο αρμόδιος επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει μια επιπλέον ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση του ζητήματος των τιμών στα λιπάσματα, πέρα από τις δικές μας εθνικές δράσεις για την αντιμετώπιση του κόστους. Γνωρίζω τα θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς μας. Μοιράστηκα τις αγωνίες τους με τους άλλους υπουργούς της ΕΕ. Εργαζόμαστε από κοινού για την εύρεση λύσεων. Είμαστε δίπλα στους αγρότες μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Μέσα στο καλοκαίρι ο νέος κανονισμός για τον ΕΛΓΑ

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα πως στέκεται δίπλα στους ανθρώπους του κλάδου, αντιμετωπίζοντας δομικά ζητήματα που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυγενάκης: Βρισκόμαστε δίπλα στους αγρότες με συνέπεια και σταθερότητα

«Η κάλπη των ευρωεκλογών δεν είναι μια χαλαρή κάλπη, είναι μια κάλπη η οποία εκ των πραγμάτων θα προσδιορίσει την στάση και την συμπεριφορά ολόκληρης της Ευρώπης απέναντι στους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.
Trofima, Super Market, laxanika, lahanika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι νέες αγορές εκτός ΕΕ που ανοίγονται για τα ελληνικά τρόφιμα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λ. Αυγενάκης σημείωσε πως υλοποιείται ένα δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λ. Αυγενάκης: Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι για ελληνοποιησεις κρεάτων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως οι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει από 18 Ιανουαρίου έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα. Ικανοποίηση για τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.