ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agrotes-trofima
Φώτο: Shutterstock

Η αύξηση των τιμών στα γεωργικά προϊόντα πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα

Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η κατάσταση των αγορών όπως διαμορφώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και το ζήτημα των αυξήσεων στις τιμές των σιτηρών.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος. Με καθοριστικές παρεμβάσεις, ο Έλληνας υφυπουργός εξέφρασε τις θέσεις της χώρας μας γύρω από τα κεντρικά ζητήματα που απασχόλησαν τους Ευρωπαΐους Υπουργούς. Το συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 17 και 18 Οκτωβρίου υπό την Προεδρία του υπουργού Γεωργίας της Τσεχίας, Zdeněk Nekula.

Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η κατάσταση των αγορών όπως διαμορφώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και το ζήτημα των αυξήσεων στις τιμές των σιτηρών και των λιπασμάτων που αυτή προκάλεσε. Παρά το μερικό άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών, τα θετικά αποτελέσματα των διαδρόμων αλληλεγγύης και τη συνακόλουθη μερική μείωση των τιμών στα δημητριακά το καλοκαίρι, οι υπουργοί Γεωργίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το ύψος των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία στο μέλλον.

Με το ζήτημα των τιμών αλλά και των ροών αγροτικών προϊόντων και εφοδίων από την Ουκρανία να είναι το κύριο θέμα, ο Έλληνας υφυπουργός τόνισε την σημασία κοινών Ευρωπαϊκών πολιτικών για την αντιμετώπισή του. Παράλληλα, χαρακτήρισε την Ουκρανία «Σημαντικό προμηθευτή πρώτων υλών και αγροτικών προϊόντων διεθνώς. Όλα τα κράτη-μέλη έχουμε δεσμευτεί σε δράσεις αλληλεγγύης προς την χώρα, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της αγροτικής της παραγωγής και να επανέλθει η ομαλότητα των εμπορικών ροών».

Επίσης, ο Γ. Στύλιος δήλωσε πως: «Όλες οι χώρες που μετείχαμε στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας αναγνωρίσαμε πως η αύξηση των τιμών στα γεωργικά προϊόντα αλλά και στα εφόδια πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα και με κοινές κεντρικές Ευρωπαϊκές ενέργειες. Παράλληλα, ο αρμόδιος επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει μια επιπλέον ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση του ζητήματος των τιμών στα λιπάσματα, πέρα από τις δικές μας εθνικές δράσεις για την αντιμετώπιση του κόστους. Γνωρίζω τα θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς μας. Μοιράστηκα τις αγωνίες τους με τους άλλους υπουργούς της ΕΕ. Εργαζόμαστε από κοινού για την εύρεση λύσεων. Είμαστε δίπλα στους αγρότες μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδρούν οι γαλακτοβιομηχανίες στο νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σύνδεσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) το νομοσχέδιο του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης είναι προς την λάθος κατεύθυνση και αποδεικνύει ότι το υπουργείο δεν έχει ιδέα για το πως γίνονται οι έλεγχοι στην αγορά.
athinaiki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξαν οι αιτήσεις των αγροτών για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης ύψους 250 εκατ. ευρώ

Για την γρήγορη αξιολόγηση τους, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε τη διεύρυνση του μητρώου αξιολογητών ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση αυξάνεται σημαντικά και η αμοιβή ανά αξιολογούμενο φάκελο.
Georgantas, Ypourgeio Psifiakis Politikis, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργαντάς: Στόχος της δεύτερης τετραετίας μας, η κατάρτιση των Ελλήνων αγροτών

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στάθηκε στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η κατάρτιση των γεωργών και των κτηνοτρόφων σημειώνοντας ότι σύντομα θα παρουσιαστεί το νέο πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών, ύψους 80 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει η διαδικασία απονομής ειδικών σημάτων σε επισκέψιμα τυροκομεία

«Το στοίχημα της ένταξης του αγροδιατροφικού τομέα στο ελληνικό τουριστικό προϊόν οφείλει να κερδηθεί καθώς σε αυτήν κρύβονται σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές», δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού, Σ. Ζαχαράκη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΑΑΤ: Λύση για την ένταξη νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων στις αποζημιώσεις ζωοτροφών

«Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει πως στηρίζει τους παραγωγούς με πράξεις και με συνέπεια απέναντι στις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος.
Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» από Κομισιόν για ελληνικές ενισχύσεις 60 εκατ. στους αγρότες

Η ενίσχυση που δεν θα ξεπερνά τα 250.000 ευρώ θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για τις πρόσθετες δαπάνες που προέκυψαν ιδίως λόγω της αύξησης της τιμής των λιπασμάτων και να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες.