ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada
Φωτο: Shutterstock

Πηγή ανησυχίας το έλλειμμα στο ισοζύγιο: Γιατί αυξάνεται για τρίτο χρόνο

Αύξηση του ελλείμματος κατά 72% στο οκτάμηνο του 2022. Πανδημία, ενεργειακή κρίση αλλά και τα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας αποτελούν τις αιτίες για τη διατήρηση του εξωτερικού ελλείμματος σε υψηλό επίπεδο, τονίζει η Eurobank.

Δώδεκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των τεράστιων «δίδυμων ελλειμμάτων», στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που είχαν εκτιναχθεί σε διψήφια ποσοστά του ΑΕΠ, προβληματισμό δημιουργεί η αύξηση για τρίτη συνεχή χρονιά στο έλλειμμα του ισοζυγίου, το οποίο διευρύνθηκε κατά 72% στο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους, αντανακλώντας συγκυριακές πιέσεις αλλά και δομικές αδυναμίες της οικονομίας.

Πανδημία, ενεργειακή κρίση αλλά και τα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας αποτελούν τις αιτίες για τη διατήρηση του εξωτερικού ελλείμματος σε υψηλό επίπεδο για τρίτο διαδοχικό έτος, όπως επισημαίνει η Eurobank στην τακτική εβδομαδιαία ανάλυσή της «7 Ημέρες Οικονομία».

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ), δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στις εισπράξεις και τις πληρωμές από τις συναλλαγές των φορέων της ελληνικής οικονομίας με φορείς του εξωτερικού, ενισχύθηκε στα €10,0 δισεκ. το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 από €5,8 δισεκ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα τέσσερα ισοζύγια που απαρτίζουν το ΙΤΣ μεταβλήθηκαν ως ακολούθως:

  1. το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κατά €8,7 δισεκ. (55,6%),
  2. το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε κατά €6,3 δισεκ. (78,5%),
  3. το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε κατά €0,8 δισεκ. και
  4. το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων συρρικνώθηκε κατά €1,0 δισεκ (βλέπε Σχήμα 1).

 

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, το έλλειμμα του ΙΤΣ στην Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει υψηλό για τρίτο διαδοχικό έτος το 2022. Από 1,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2019 (€2,7 δισεκ.) διευρύνθηκε στο 6,6% το 2020 (€11,0 δισεκ.), στο 6,8% το 2021 (€12,3 δισεκ.), ενώ στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022 διαμορφώθηκε στα €10,0 δισεκ. Η εν λόγω ενίσχυση οφείλεται στις επιδράσεις των διαταραχών της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης σε συνδυασμό με τα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας.

Πανδημία

Το 2020 μια από τις άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 ήταν η μεγάλη συρρίκνωση των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 43,6%, κυρίως λόγω των απωλειών των τουριστικών εσόδων. Παράλληλα, τα μέτρα στήριξης των ασκούντων την οικονομική πολιτική (ισχυρή δημοσιονομική επέκταση) συγκράτησαν την πτώση της εγχώριας ζήτησης στο 4,4% με αποτέλεσμα η μείωση των εισαγωγών, συνιστώσα που συναρτάται θετικά με το εγχώριο εισόδημα, να είναι κατά πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη των εξαγωγών (διεύρυνση του εξωτερικού ελλείμματος). 

Ενεργειακή Κρίση

Η άνοδος των τιμών των ενεργειακών προϊόντων (ήτοι αγαθών με χαμηλή ελαστικότητα ζήτησης) και η υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας στις εισαγωγές ενέργειας οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση των εισαγωγών υπερκαλύπτοντας την ενίσχυση των εξαγωγών (διεύρυνση του εξωτερικού ελλείμματος).

Δομικά χαρακτηριστικά

Η Ελλάδα είναι μια μικρή ανοιχτή οικονομία (small open economy). Ναι μεν η ανταγωνιστικότητα της σε όρους τιμών και μοναδιαίου κόστους εργασίας έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τα τέλη της δεκαετίας του 2000, ωστόσο υπάρχουν υστερήσεις, οπότε και μελλοντικές προκλήσεις, στο πεδίο της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας (π.χ. φορολογία, δικαιοσύνη κ.α.). Εντός αυτού του πλαισίου, η ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας προερχόμενη από την εγχώρια ζήτηση συνοδεύεται από διεύρυνση του εξωτερικού ελλείμματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς μειώθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο, γιατί η βελτίωση είναι προσωρινή

Οι εισπράξεις από επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα και από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι εξαγωγές καυσίμων πρόσφεραν «ανάσες» στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τονίζει η Eurobank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή η ανάπτυξη αλλά προβληματίζει το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο

Η ελληνική οικονομία παρέμεινε σε ισχυρή ανοδική τροχιά το 2022, υπερβαίνοντας σε όρους πραγματικού ΑΕΠ τα προ πανδημίας επίπεδα κατά 4,5%. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα συνοδεύτηκε από υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν διψήφιο έλλειμμα ισοζυγίου το 2022, παρά το άλμα εσόδων από τουρισμό

Στο 9% του ΑΕΠ εκτιμά η Eurobank ότι θα αυξηθεί για το 2022 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος ήταν σχεδόν διπλάσια από την αύξηση του πλεονάσματος στις υπηρεσίες.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα 78% του ελλείμματος στο ισοζύγιο παρά την άνοδο του τουρισμού

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η Eurobank, οι αυξημένες τιμές των εισαγωγών και η ισχυρή καταναλωτική δαπάνη μετά την πανδημία αύξησαν το έλλειμμα του ισοζυγίου, παρά το διευρυμένο κατά 67% πλεόνασμα στο ισοζύγιο των υπηρεσιών.
Ρόδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίβαρο τα τουριστικά έσοδα για την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος

Ο τουρισμός ανακάμπτει δυναμικά, στηρίζοντας τη ζήτηση και την εγχώρια παραγωγή. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις προσδοκάται να ανασχέσουν σε έναν βαθμό τη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, όπως τονίζει η Eurobank.