ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πώς μειώθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο, γιατί η βελτίωση είναι προσωρινή

Οι εισπράξεις από επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα και από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι εξαγωγές καυσίμων πρόσφεραν «ανάσες» στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τονίζει η Eurobank.

Μεγάλη βελτίωση καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο στο ισοζύγιο πληρωμών, καθώς το έλλειμμα μειώθηκε κατά 3,1 δισ. ευρώ. Όμως, το πιθανότερο είναι ότι αυτή η καλή επίδοση θα είναι προσωρινή.

Τις αιτίες που οδήγησαν στον περιορισμό του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο α' τρίμηνο του έτους, εξετάζει η Eurobank, στην τακτική εβδομαδιαία ανάλυσή της «7 Ημέρες Οικονομία», σημειώνοντας, όμως, ότι το εξωτερικό έλλειμμα τη διετία 2023 - 24 θα παραμείνει υψηλό, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει στο report της η τράπεζα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε έλλειμμα €3,9 δισεκ. το πρώτο τρίμηνο 2023, μειωμένο κατά €3,1 δισεκ. (44,8%) σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Η εν λόγω βελτίωση προήλθε από τα ισοζύγια των αγαθών και των δευτερογενών εισοδημάτων.  

Το μεν πρώτο ενισχύθηκε κατά €1,8 δισεκ., αντανακλώντας την πολύ υψηλότερη άνοδο των εξαγωγών καυσίμων και αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων από την αντίστοιχη των εισαγωγών, το δε δεύτερο αυξήθηκε κατά €2,0 δισεκ., αντανακλώντας τις εισπράξεις της γενικής κυβέρνησης: 1ον, από την τελευταία δόση του ESM στο πλαίσιο της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA/SMP) και 2ον, από πόρους προερχόμενους από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Παρά ταύτα, η προαναφερθείσα αύξηση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων δύναται να αποδειχτεί προσωρινή, καθότι τους επόμενους μήνες η σύγκριση θα γίνεται με μήνες του 2022 στους οποίους πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες εκταμιεύσεις ANFA/SMP και πόρων του ΤΑΑ (σκέλος επιχορηγήσεων).

 

Οι εξαγωγές (εισπράξεις) αγαθών και υπηρεσιών ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά €2,5 δισεκ. (13,6%) σε τρέχουσες τιμές το πρώτο τρίμηνο 2023, από €3,9 δισεκ. (19,3%) το τέταρτο τρίμηνο 2022. Οι κατηγορίες των καυσίμων και των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων είχαν την υψηλότερη συμμετοχή στην αύξηση του συνόλου των εξαγωγών, ενώ ακολούθησαν οι ταξιδιωτικές και οι λοιπές υπηρεσίες. Αναλυτικά, οι εξαγωγές καυσίμων ενισχύθηκαν κατά €1,0 δισεκ. (30,8%), των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά €1,0 δισεκ. (12,1%), των ταξιδιωτικών υπηρεσιών κατά €0,3 δισεκ. (63,8%) και των λοιπών υπηρεσιών κατά €0,3 δισεκ. (22,4%). 

Σε ό,τι αφορά την πλευρά της χρέωσης των εξωτερικών συναλλαγών της ελληνικής οικονομίας, οι εισαγωγές (πληρωμές) αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά €0,8 δισεκ. (2,8%) το πρώτο τρίμηνο 2023, από €6,3 δισεκ. (24,2%) το τέταρτο τρίμηνο 2022. Η εν λόγω επιβράδυνση, αρκετά εντονότερη από την αντίστοιχη των εξαγωγών, προήλθε κυρίως από τον τομέα των αγαθών, με τον ετήσιο ρυθμό ανόδου των εισαγωγών καυσίμων να μειώνεται στα €0,1 δισεκ. (2,1%) το πρώτο τρίμηνο 2023, από €3,3 δισεκ. (59,7%) το τέταρτο τρίμηνο 2022, και τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης των εισαγωγών αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία να μειώνεται στα €0,1 δισεκ. (0,7%) το πρώτο τρίμηνο 2023, από €1,3 δισεκ. (9,2%) το τέταρτο τρίμηνο 2022.

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών βελτιώθηκε σε ετήσια βάση κατά €1,8 δισεκ. (21,7%) το πρώτο τρίμηνο 2023, από χειροτέρευση €2,5 δισεκ. (40,2%) το τέταρτο τρίμηνο 2022. Αποδεικνύεται ότι η ετήσια μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο 2023 (16,8% από αύξηση 14,6% το τέταρτο τρίμηνο 2022) επηρέασε εντονότερα τις εισαγωγές από ό,τι τις εξαγωγές καυσίμων. Το εν λόγω αποτέλεσμα, μέσω της συνιστώσας των καθαρών εξαγωγών στην ταυτότητα του ΑΕΠ, αναμένεται να έχει θετική συνεισφορά στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του πρώτου τρίμηνου 2023 (ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Ιουνίου 2023).

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η υψηλή μείωση του ρυθμού ανόδου των εισαγωγών, όχι μόνο των καυσίμων αλλά και των αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία, δύναται να συνοδευτεί από ισχυρή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της εγχώριας ζήτησης (κατανάλωση + επενδύσεις παγίων + μεταβολή αποθεμάτων).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή η ανάπτυξη αλλά προβληματίζει το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο

Η ελληνική οικονομία παρέμεινε σε ισχυρή ανοδική τροχιά το 2022, υπερβαίνοντας σε όρους πραγματικού ΑΕΠ τα προ πανδημίας επίπεδα κατά 4,5%. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα συνοδεύτηκε από υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν διψήφιο έλλειμμα ισοζυγίου το 2022, παρά το άλμα εσόδων από τουρισμό

Στο 9% του ΑΕΠ εκτιμά η Eurobank ότι θα αυξηθεί για το 2022 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος ήταν σχεδόν διπλάσια από την αύξηση του πλεονάσματος στις υπηρεσίες.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα 78% του ελλείμματος στο ισοζύγιο παρά την άνοδο του τουρισμού

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η Eurobank, οι αυξημένες τιμές των εισαγωγών και η ισχυρή καταναλωτική δαπάνη μετά την πανδημία αύξησαν το έλλειμμα του ισοζυγίου, παρά το διευρυμένο κατά 67% πλεόνασμα στο ισοζύγιο των υπηρεσιών.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πηγή ανησυχίας το έλλειμμα στο ισοζύγιο: Γιατί αυξάνεται για τρίτο χρόνο

Αύξηση του ελλείμματος κατά 72% στο οκτάμηνο του 2022. Πανδημία, ενεργειακή κρίση αλλά και τα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας αποτελούν τις αιτίες για τη διατήρηση του εξωτερικού ελλείμματος σε υψηλό επίπεδο, τονίζει η Eurobank.
Ρόδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίβαρο τα τουριστικά έσοδα για την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος

Ο τουρισμός ανακάμπτει δυναμικά, στηρίζοντας τη ζήτηση και την εγχώρια παραγωγή. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις προσδοκάται να ανασχέσουν σε έναν βαθμό τη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, όπως τονίζει η Eurobank.