ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
Πηγή: Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Στουρνάρας: Οι κίνδυνοι από τα crypto και η ανάγκη ρυθμιστικής παρέμβασης

Παρά τα ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε και σε μία σειρά κινδύνων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Την ανάγκη να υπάρξει βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτοστοιχεία αλλά και τη γενικότερη ψηφιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τόνισε, μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρας

Μιλώντας στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο Κεντρικών Τραπεζών Μεσογειακών Χωρών αναφορικά με τη ψηφιοποίηση της τραπεζικής χρηματοδότησης και αναφερόμενος τόσο στα οφέλη όσο και στους κινδύνους που περιλαμβάνει ο κ. Στουρνάρας, σημείωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η νομοθεσία είναι κατακερματισμένη, ενώ παράλληλα υπάρχουν και ρυθμιστικά κενά. 

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «για παράδειγμα, τα σταθερά κρυπτονομίσματα, τα οποία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία στο μέλλον, είναι δυνατόν να αποδειχθούν κάθε άλλο παρά «σταθερά», εφόσον δεν υπάρξει  κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση. Για να ξεπεράσουμε τις παραπάνω προκλήσεις, πρέπει να προσαρμόσουμε την εποπτική και ρυθμιστική μας προσέγγιση. Οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την πρόταση  Κανονισμού για την Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα του Χρηματοοικονομικού Τομέα (DORA) και Κανονισμού για τις Αγορές  Κρυπτοστοιχείων (MICA) είναι αντιπροσωπευτικά παραδείγματα μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου με στόχο την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και σε άλλες επικράτειες. Η εποπτεία των διασυνοριακών οντοτήτων θα απαιτήσει ενισχυμένη παρακολούθηση και συνεργασία σε διεθνές επίπεδο. Η διάθεση πόρων σε αυτή την προσπάθεια είναι ζωτικής σημασίας». 

Στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στα οφέλη που φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στο σύνολο της οικονομίας, σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων, μέσω αυτής της διαδικασίας: 

  • Οικονομικές διαδικασίες όπως οι αλυσίδες εφοδιασμού γίνονται πολύ περισσότερο αποδοτικές. 
  • Η ψηφιακή χρηματοδότηση μπορεί να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και την προσφορά καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
  • Τα οικοσυστήματα χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech) μπορούν να λειτουργήσουν ως εκκολαπτήρια για συνεργασία μεταξύ υφιστάμενων και νεοσύστατων επιχειρήσεων
  • Η απομακρυσμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες από οπουδήποτε έχει φθάσει σε πρωτοφανές επίπεδο
  • Η χαμηλότερη ανάγκη για φυσικές υποδομές μειώνει το λειτουργικό κόστος για τις χρηματοπιστωτικές οντότητες
  • Οι αναδυόμενες οικονομίες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την ψηφιακή χρηματοδότηση.
  • Τα σταθερά κρυπτονομίσματα (stablecoins), των οποίων η τιμή είναι συνδεδεμένη με ένα περιουσιακό στοιχείο αναφοράς (όπως το δολάριο ΗΠΑ), μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη. 
  • Ορισμένες κεντρικές τράπεζες διερευνούν το σχεδιασμό και την υλοποίηση ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας, (central bank digital currency – CBDC), προκειμένου να ενισχυθεί η νομισματική κυριαρχία και να αυξηθούν οι πληρωμές χονδρικής και λιανικής που πραγματοποιούνται  με χρήμα κεντρικής τράπεζας.

Μεταξύ των κινδύνων ένας από τους μεγαλύτερους είναι αυτός της κυβερνοασφάλειας, με τον διοικητή της ΤτΕ να τονίζει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB - ΕΣΣΚ) στην έκθεσή του “Mitigating systemic cyber risk” (2022) τόνισε εύστοχα ότι το τοπίο κινδύνων στον κυβερνοχώρο εξελίσσεται διαρκώς, οι επιθέσεις γίνονται όλο και πιο σύνθετες και οι πιθανοί στόχοι συχνά δεν περιορίζονται σε έναν μόνο τομέα ή σε μία μόνο χώρα. Επί του παρόντος, οι αρμόδιες αρχές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων του ΕΣΣΚ, του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) και του ΔΝΤ, διερευνούν την έννοια του «συστημικού κινδύνου στον κυβερνοχώρο» ως πιθανής απειλής για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η οικοδόμηση ανθεκτικότητας απέναντι σε κυβερνοαπειλές, η συνεργατική επίβλεψη και τα πλαίσια διαχείρισης κρίσεων αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για τις αρχές εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος παγκοσμίως».

Διαβάστε εδώ την ομιλία του κ. Στουρνάρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Δεν υπάρχουν επιπτώσεις από την SVB για τις ελληνικές τράπεζες

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν τράπεζες με το ίδιο μοντέλο λειτουργίας με την SVB, ενώ χαρακτήρισε ως αποτελεσματική την αντίδραση των αμερικανικών αρχών.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Προτρέπει για σύνεση στη διανομή μερισμάτων από τράπεζες

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι οι τράπεζες διαθέτουν σαφώς πιο βελτιωμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε σχέση με το παρελθόν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται υλοποίηση πρόσθετων ενεργειών ενίσχυσης των κεφαλαίων.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Σε «λογικές» αυξήσεις επιτοκίων θα προχωρήσει η ΕΚΤ

Είναι δύσκολη η αντιμετώπιση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, επειδή είναι πληθωρισμός κόστους, τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Προβλέπει ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να αυξάνουν και τα επιτόκια καταθέσεων.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρή αύξηση επιτοκίων το 2022

Ο διοικητής της ΤτΕ προέβλεψε ότι η χώρα δεν απειλείται από μια νέα κρίση χρέους υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποκτήσει η Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό την επενδυτική βαθμίδα. Δεν κινδυνεύει ο στόχος των τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Βλέπει ισχυρή ανάκαμψη αλλά και δύο πηγές κινδύνων

Οι οικονομίες επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα, πρόσκαιρη η αύξηση του πληθωρισμού, τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ. Προβληματίζουν τα νέα «κόκκινα» δάνεια και η μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους.