ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Λαγκάρντ: Χρειάζεται αύξηση στα επιτόκια ακόμη και αν πέσουμε σε ύφεση

Κλίμα υπέρ της αύξησης επιτοκίων κατά 0,75% τον Δεκέμβριο διαμορφώνεται στην κεντρική τράπεζα. Τα «γεράκια» πιέζουν για αυστηρή νομισματική πολιτική, ακόμη και αν υπάρχουν πολιτικές πιέσεις στην αντίθετη κατεύθυνση.

Δυσοίωνα μηνύματα για τις αγορές αλλά και τις επιχειρήσεις στέλνουν τόσο η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και μία πλειάδα κεντρικών τραπεζιτών, μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν, καθώς μάλιστα η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να προσαρμόζεται και στις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

Όπως όλα δείχνουν, τα επονομαζόμενα και «γεράκια» της ΕΚΤ κερδίζουν συνεχώς έδαφος και οδηγούν σε μια νέα μεγάλη αύξηση, κατά 0,75% τον Δεκέμβριο, βοηθούμενα φυσικά και από την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ο οποίος ενισχύθηκε εκ νέου τον Οκτώβριο στο 10,7% και ως εκ τούτου προσφέρει χώρο στην τράπεζα να εφαρμόσει πιο σφιχτή νομισματική πολιτική. 

Όπως τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όντως η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να διολισθήσει σε ύφεση, λόγω και της νομισματικής πολιτικής, αλλά εξαιτίας αυτής της πορείας δεν πρόκειται να τιθασευτεί ο πληθωρισμός. «Η οικονομία μπορεί να διολισθήσει σε ύφεση αλλά αυτό δεν φτάνει για να περιοριστεί ο πληθωρισμός», τόνισε η κα Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ εξετάζει και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Fed. 

«Πρέπει να προσέχουμε ο ένας τον άλλον και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις, όπως νομίζω ότι κάτι ανάλογο πράττει και η Fed», σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «ο καθένας από εμάς, όπως και η ΕΚΤ, έχει την αντίστοιχη εντολή του, και ενώ πρέπει να συνυπολογίσουμε στοιχεία όπως οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed και άλλα στοιχεία διεθνούς χαρακτήρα που θα μας βοηθήσουν να καθορίσουμε την καλύτερη νομισματική πολιτική, δεν είμαστε ίδιοι και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια διάγνωση των οικονομιών μας». 

Πιο επιθετικός από την Λαγκάρντ ήταν – μάλλον αναμενόμενο καθώς μπορεί να θεωρηθεί και ως ο επικεφαλής των «γερακιών» - ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γιόακιμ Νάγκελ, ο οποίος εκτίμησε ότι θα αυξηθούν οι πολιτικές πιέσεις προς την ΕΚΤ για να διακόψει τις αυξήσεις, αλλά η τράπεζα δεν θα πρέπει να υποκύψει σε αυτές. 

«Η πολιτική πίεση μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου όσο βρισκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων. Όμως θα πρέπει να απέχουμε από περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων». Αν και αναγνώρισε την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις, είπε ότι η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι και ότι δεν θα έκανε εικασίες για το πού θα καταλήξει, ενώ τόνισε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και ότι ο ίδιος δεν αναμένει μία «σκληρή προσγείωση» για την οικονομία έως το τέλος του 2022.

Ο πληθωρισμός που είναι «πολύ υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα», ακόμη και όταν οφείλεται σε παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς, η ΕΚΤ είναι αναγκασμένη να του «επιτεθεί» προκειμένου να μην χάσει την αξιοπιστία της, σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.  «Η πολιτική που καθορίζουμε δεν έχει ως στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού αύριο ή τον επόμενο μήνα», σημείωσε και προσέθεσε ότι «ο στόχος είναι να ελέγξουμε τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα. Αυτό προβλέπει η εντολή της ΕΚΤ». 

Ο κ. Σεντένο επεσήμανε  ότι άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στον πληθωρισμό περιλαμβάνουν τη ζήτηση, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν μεγάλες αποταμιεύσεις της εποχής της πανδημίας και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι όταν ο πληθωρισμός φθάσει σε κορύφωση, και οι προσδοκίες είναι ότι αυτό μπορεί να συμβεί το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, θα αποκτηθεί ένας πολύ σημαντικός βαθμός προβλεψιμότητας σχετικά με τη νομισματική πολιτική», τόνισε.

Απόλυτα δικαιολογημένη θεωρεί μία περαιτέρω «προσαρμογή» στην πολιτική της ΕΚΤ, ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Σημείωσε, όμως, ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας, τις επιπτώσεις των παγκόσμιων νομισματικών διαχύσεων και τις αναδυόμενες απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ας προσέξουμε λοιπόν το βήμα στην προσαρμογή της νομισματικής μας πολιτικής, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σταθερά μέσα από τους τρέχοντες κραδασμούς και να επαναφέρουμε την οικονομία στη σταθερότητα των τιμών και τη σταθερή ανάπτυξη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Προσγειώνει» η Λαγκάρντ τις προσδοκίες των αγορών για τα επιτόκια

Δεν συζητήθηκε μείωση σήμερα στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, δεν είναι ακόμη η ώρα να κατεβούν οι άμυνες, υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ η αγορά προεξοφλούσε μείωση κατά 1,5% το 2024, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για όσο είναι απαραίτητο

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι ο βασικός στόχος της κεντρικής τράπεζας παραμένει η μείωση του πληθωρισμού και ως εκ τούτου αυτός είναι και ο βασικός πυλώνας στον οποίο στηρίζεται η πολιτική της.