ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:55:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
SEV, SEB, Papalexopoulos
O πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Πηγή: ΣΕΒ

Δ. Παπαλεξόπουλος: Σε καλύτερη μοίρα η Ελλάδα έναντι της Ευρώπης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ η ευρωπαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει υπαρξιακή πρόκληση εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα για πρώτη φορά είναι σε καλύτερη μοίρα για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες από ό,τι η Ευρώπη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ και του ομίλου ΤΙΤΑΝ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο που εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας, ενώ επισήμανε ότι η ενεργειακή κρίση δεν θα τελειώσει σύντομα.

Συντρέχουν πολλές προϋποθέσεις να πάμε σαφώς καλύτερα, ακόμη και αν η Ευρώπη αντιμετωπίσει ύφεση όπως φαίνεται ότι θα συμβεί, επισήμανε ο κ. Παπαλεξόπουλος, μιλώντας σήμερα στο CEO INITIATIVE FORUM 2022, και προέβλεψε ότι το πρόβλημα της ενέργειας θα διαρκέσει 5 χρόνια, «ίσως και παραπάνω» υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων προκειμένου να μην έχουμε ζημιές μακροπρόθεσμα.

Σημείωσε δε ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει υπαρξιακή πρόκληση εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους σε μια σειρά από κλάδους όπως η χημική βιομηχανία, ο χάλυβας, το τσιμέντο, η αυτοκινητοβιομηχανία. «Χάνουμε θέσεις εργασίας χωρίς περιβαλλοντικό όφελος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ περιέγραψε εξάλλου τρεις άξονες προτεραιότητας για τις επιχειρήσεις και την πολιτική:

  1. Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και είμαστε υποχρεωμένοι να την αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά. Οι εταιρείες δεν πρέπει να περιμένουν τα κράτη αλλά να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
  2. Η μακροχρόνια λύση είναι η πράσινη ενέργεια αλλά θα έχουμε μια μακροχρόνια μεταβατική περίοδο που θα είναι δύσκολη και επώδυνη, θα απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις και θα πλήξει τους πιο αδύναμους.
  3. Η Ευρώπη καλώς έχει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές καθώς αντιπροσωπεύει το 7-8% των παγκόσμιων εκπομπών. Δεν πρέπει να θεωρείται αυτοσκοπός η επιτυχία της Ευρώπης παρά μόνο αν εντάσσεται σε παγκόσμια πρόοδο. Η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει προσκολλημμένη δογματικά σε μια πολιτική που χαράχτηκε με άλλα δεδομένα.

«Η επικείμενη ύφεση και η πολιτική αστάθεια θέτει άλλη μια δύσκολη προτεραιότητα. Η γεωπολιτική αστάθεια καθιστά ακόμα πιο δύσκολη οποιαδήποτε συνεννόηση σε παγκόσμιο επίπεδο στην παρούσα φάση», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

SEV, SEB, Papalexopoulos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμα κινδύνου από βιομηχανία για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης

Οι βιομηχανικές οργανώσεις σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, επισημαίνουν ότι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα που έχει πετύχει η βιομηχανία.
papalexopoulos-seb
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε προτάσεις από ΣΕΒ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

Όπως ανέφερε η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ στον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, η επιβολή τέλους 10 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα επιβάρυνε σημαντικά τις επιχειρήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Στα 840 εκατ. ευρώ οι επιδοτήσεις για το ρεύμα τον Ιανουάριο

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ επισημαίνει ότι η εξάρτηση της οικονομίας από τις τιμές των καυσίμων είναι ένας διαρκής κίνδυνος που θα παραμείνει και το 2023 με προσθήκη στην εξίσωση την τιμή του πετρελαίου που κυμαίνεται ήδη πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.
viomixania
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πληγή» το ακριβό ρεύμα για τις βιομηχανίες, ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα

Με καθυστέρηση και τρόπο που δεν ικανοποιεί τη βιομηχανία, προωθεί ο Κώστας Σκρέκας τις διμερείς συμβάσεις για αγορά ρεύματος από παραγωγούς ΑΠΕ με διμερείς συμβάσεις, που θα μείωναν την επιβάρυνση από τις χρηματιστηριακές τιμές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Οι ενεργειακές προκλήσεις ανησυχούν τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος τους ΣΕΒ επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας και τόνισε ότι η ιστορικών διαστάσεων ενεργειακή κρίση αλλάζει τις ισορροπίες και το σχεδιασμό όλων των επιχειρήσεων.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κόβεται το φυσικό αέριο στις βιομηχανίες σε περίπτωση ανάγκης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο απόφασης της ΡΑΕ για τη σειρά διακοπής της τροφοδοσίας των βιομηχανικών καταναλωτών με φυσικό αέριο. Ποιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις χαρακτηρίζονται υψηλότερης σπουδαιότητας.