ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moody's-economy
Φωτο: Shutterstock

Moody’s: Τι σημαίνει η αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών

Το αξιόχρεο των ομολόγων (senior unsecured debt) που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες αναβαθμίστηκε στην ίδια κατηγορία με αυτή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για την Eurobank, την Alpha και την Εθνική και μία βαθμίδα χαμηλότερα για την Πειραιώς.

Oι αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης ακολουθούν συνήθως τις αναβαθμίσεις της χώρας. Την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο, ο Moody's προχώρησε στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών κατά 1-2 βαθμίδες, ενώ είχε διατηρήσει αμετάβλητο τον Σεπτέμβριο το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου. Ο Moody's αξιολόγησε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες - της Eurobank, της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας - μία βαθμίδα υψηλότερα από ό,τι αξιολογεί το αξιόχρεο των ελληνικών ομολόγων (Βa2 έναντι Ba3). Στο ίδιο επίπεδο με τα ελληνικά ομόλογα αξιολόγησε το αξιόχρεο των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς.

Το αξιόχρεο των ομολόγων (senior unsecured debt) που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες αναβαθμίστηκε από τον Moody's στην ίδια κατηγορία με αυτή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για την Eurobank, την Alpha και την Εθνική και μία βαθμίδα χαμηλότερα για την Πειραιώς. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεο των τραπεζών, αναφέροντας ως λόγους τόσο τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους - χάρη στη μείωση των κόκκινων δανείων - και της κερδοφορίας τους όσο και τη διαρθρωτική βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της ελληνικής οικονομίας που έχει ενισχύσει την ανθεκτικότητά της στην αντιμετώπιση διαφόρων σοκ.

Ο οίκος δεν θεωρεί πλέον το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας ως αδύναμο, αλλά το κατατάσσει σε μία μεσαία κατηγορία και θεωρεί ότι οι τράπεζες θα μπορούν να ανακτήσουν υψηλές εξασφαλίσεις σε περίπτωση που χρειασθούν εξυγίανση, με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρότερος κίνδυνος για τις καταθέσεις και άλλα στοιχεία του παθητικού τους. «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώσει τα σχέδια ριζικού μετασχηματισμού τους, που αποσκοπούν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφια ποσοστά και στο να ενισχύσουν την κερδοφορία τους τους επόμενους 12-18 μήνες», δήλωσε. Το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, με περισσότερες καταθέσεις πελατών και ανανεωμένη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αυξήθηκε σε περίπου 50,9 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2022 από 8,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019. Ωστόσο, αυτή η χρηματοδότηση της ΕΚΤ θα μειωθεί σταδιακά το 2023-2024, σημειώνει ο οίκος.

Ο Moody's είναι ο μόνος από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που δεν αναβάθμισε το αξιόχρεο των ελληνικών ομολόγων την τελευταία διετία, αν και έχει αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει υπάρξει. Στην τελευταία αξιολόγηση των τραπεζών αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 5,3% φέτος έναντι 2,2% της οικονομίας της Ευρωζώνης, ενώ και για το 2023 προβλέπει έναν ρυθμό ανάπτυξης 1,8% που θα είναι και πάλι σημαντικά υψηλότερος από της Ευρωζώνης. «Η θεσμική ισχύς της Ελλάδας ενσωματώνει την αξιολόγησή μας για τη δημοσιονομική, νομισματική και την αποτελεσματικότητα της μακροοικονομικής πολιτικής, καθώς τα δημοσιονομικά της χώρας έχουν τεθεί σε πολύ πιο στέρεες βάσεις κατά την τελευταία πενταετία», ανέφερε ο οίκος. Σημαντικά εμπόδια για τη διατηρήσιμη ισχυρή ανάπτυξη παραμένουν τα διαρθρωτικά χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης και επενδύσεων.

«Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει ορισμένες από τις προκλήσεις, ιδίως εκείνες που συνδέονται με τις χαμηλές επενδύσεις, μειώνοντας τα αυξημένα ποσοστά της Ελλάδας στους φορολογικούς συντελεστές, χαλαρώνοντας τους επιχειρηματικούς κανονισμούς, βελτιώνοντας το πλαίσιο αδειοδότησης επενδύσεων και προωθώντας τις ιδιωτικοποιήσεις. Η αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων ανάκαμψης της ΕΕ θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης κατά την επόμενη πενταετία», σημειώνει ο Moody's. Ο οίκος Standard & Poor's (S&P) και ο DBRS αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία σε ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και ο Fitch σε δύο βαθμίδες κάτω από αυτή, ενώ ο Moody's τη διατηρεί τρεις βαθμίδες χαμηλότερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί είναι αισιόδοξοι οι τραπεζίτες, τι εκτιμούν για κέρδη και κεφάλαια

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι τους, τόνισαν ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία και το επιχειρείν διαθέτοντας ισχυρή κερδοφορία, κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερή βαθμολογία στην Ελλάδα από τους οίκους Moody's και DBRS

Αναγνωρίζονται από τους δύο οίκους τα βήματα που έχουν γίνει στη δημοσιονομική πολιτική και στον τραπεζικό τομέα, αλλά υπογραμμίζονται οι σοβαροί κίνδυνοι από το διεθνές περιβάλλον. Αναμένεται απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2023.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερή διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch με θετική προοπτική

Παρά τις σημαντικές δυσκολίες που δημιουργεί η διεθνής συγκυρία ο αμερικανικός οίκος εμφανίζεται αισιόδοξος για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Μεγάλη η πρόοδος των τραπεζών για την μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρά «σήματα» αισιοδοξίας από Moody's για τις ελληνικές τράπεζες

Θα βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού και θα ενισχύσουν την κερδοφορία με νέες χορηγήσεις δανείων, παρά την κάμψη της ανάπτυξης το 2022. Βελτιώνεται η απόδοση κεφαλαίου, προοπτικές για διανομή μερισμάτων.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών

Μέσω της πλατφόρμας του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού, οι οφειλέτες μπορούν να διευθετήσουν συνολικά, σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και 420 δόσεις για τις οφειλές προς τις τράπεζες.