ΓΔ: 1421.76 0.29% Τζίρος: 35.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:22:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
UBS
Πηγή: UBS

UBS: Οι παράγοντες που καθιστούν «ανθεκτική» την ελληνική οικονομία

Ο διεθνής όμιλος αναβαθμίζει την εκτίμηση για την ανάπτυξη φέτος στο 6,4%, ενώ εκτιμά ότι το 2023 θα διαμορφωθεί στο 2,5%. Επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 και υποχώρηση του χρέους στο 152% του ΑΕΠ έως το 2024.

Σταθερά αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένει η UBS, η οποία εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει φέτος στο 6,4% από 5,7% που εκτιμούσε πριν από μερικούς μήνες, με σημαντική υποχώρηση στο 2,5% το 2023 και ανάκαμψη στο 3,25% το 2024, με βασική κινητήριο δύναμη τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο για το 2023 όσο και το 2024 η UBS είναι πολύ πιο αισιόδοξη από την Κομισιόν, η οποία στις φθινοπωρινές της προβλέψεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα «προσγειωθεί» στο 1% το 2023 και θα διαμορφωθεί στο 2% το 2024. 

Αναφορικά με τα επιμέρους μακροοικονομικά δεδομένα η UBS αναμένει επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 και υποχώρηση του ελληνικού χρέους κοντά στο 152% του ΑΕΠ έως το 2024, από το 159% του ΑΕΠ το 2023 και το 167% του ΑΕΠ φέτος.. 

Όπως σημειώνει στην έκθεσή του ο διεθνής χρηματοπιστωτικός όμιλος τα διαθέσιμα στοιχεία για το 4ο τρίμηνο υποδηλώνουν υποχώρηση της δυναμικής: η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε απότομα στα επίπεδα των αρχών του 2021 και οι δείκτες PMI υποχώρησαν επίσης. 
Συμπληρώνει, όμως, ότι υπάρχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά των ελληνικών μακροοικονομικών μεγεθών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ανάπτυξης. 

Η Ελλάδα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με τα κεφάλαια που έχουν εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής να φθάνουν στα 11 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 5% του ελληνικού ΑΕΠ εκ των 30,5 δισ. τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει η χώρα. 
Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα έχει ήδη εγκρίνει έργα αξίας 13,5 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ (372 έργα) και επενδυτικά έργα αξίας 8,2 δισ. ευρώ (210 συμβάσεις) που θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει από δάνεια του ΤΑΙΠΕΔ (3,5 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι τα προσδιορισμένα έργα θα καλύψουν περισσότερο από το 55% του διαθέσιμου κονδυλίου και θα πρέπει να τονώσουν την πιστωτική ανάπτυξη, δεδομένου του στοιχείου της συγχρηματοδότησης.  

Ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν εισοδηματική συμπίεση από τον υψηλό πληθωρισμό, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μετριάζουν την κατάσταση το 2023: 

  • ισχυρή αφετηρία στην αγορά εργασίας (η απασχόληση είναι η υψηλότερη από τις αρχές του 2011
  • συνεχιζόμενη δημοσιονομική στήριξη (το σχέδιο προϋπολογισμού υποθέτει 13 δισ. ευρώ ή περίπου 5. 7% του ΑΕΠ για τη στήριξη της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου - που καταβάλλεται από το Πράσινο Ταμείο Μετάβασης - και 2% του ΑΕΠ για μέτρα διακριτικής ευχέρειας), 
  • προγραμματισμένες αυξήσεις 7% στις συντάξεις, 
  • πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο του 2023 (μετά από αύξηση 10% σε δύο στάδια το 2022) και 
  • τα νοικοκυριά έχουν ακόμη περίπου 10% του ΑΕΠ σε συσσωρευμένες καταθέσεις (μετά την πανδημία) διαθέσιμες για να καταφύγουν σε αυτές. 

Στα θετικά για την ελληνική οικονομία η εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να έχει κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο, καθώς η προκαταρκτική μέτρηση του ΕνΔΤΚ στην Ελλάδα μειώθηκε στο 9,8% ετησίως τον Οκτώβριο από 12,1% ετησίως τον Σεπτέμβριο λόγω της επίδρασης της ενεργειακής βάσης. Καθώς ο δομικός πληθωρισμός ήταν εξ αρχής πολύ υποτονικός στην Ελλάδα (4,9% τον Σεπτέμβριο) και οι επιδράσεις στις τιμές της ενέργειας/των τροφίμων θα πρέπει να γίνουν αποπληθωριστικές, εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί γρήγορα από περίπου 10% κατά μέσο όρο το 2022 σε περίπου 4% το 2023 και στη συνέχεια στο 2% το 2024. 

Το επόμενο ορόσημο για τις αγορές είναι ο χρόνος μιας πιθανής αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα. Δεδομένης της εγγύτητας των εκλογών το 2023 οι αναλυτές εκτιμούν ότι οποιαδήποτε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας θα μπορούσε να συμβεί το νωρίτερο το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Οι εκτιμήσεις της UBS για την ελληνική οικονομία

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Στο 5,5% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022

Στην ύπαρξη τεσσάρων βασικών παραγόντων που θα στηρίξουν την ανάπτυξη αναφέρεται ο ελβετικός όμιλος, ο οποίος, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία προχωρά σε υποβάθμιση της εκτίμησης για την ευρωζώνη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή ανάπτυξη «βλέπει» η UBS, ρίσκα από ενέργεια - πανδημία

Στο 5,5% αναβαθμίζει την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2022 ο ελβετικός όμιλος, ενώ εκτιμά ότι οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν πλέον τη δυνατότητα να αυξήσουν τις χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P Global: Έως 20% η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στο ελληνικό ΑΕΠ

Μεταξύ των οικονομιών που θα κερδίσουν τα μέγιστα από τα κεφάλαια του Ταμείου συγκαταλέγεται η Ελλάδα, με τον οίκο να προχωρά και σε αναβάθμιση της εκτίμησής του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.