Αισιόδοξη για την πορεία των αγορών εμφανίζεται η UBS στην έκθεσή της Global Economics & Strategy, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει τις ιδιαίτερα θετικές εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα μέχρι στιγμής οι αγορές δεν έχουν αποτιμήσει τις συνέπειες από τους δασμούς που μπορεί να επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ εκτιμά ότι ο παγκόσμιος δείκτης MSCI Global AC World Index θα κλείσει το 2025 στο επίπεδο των 910 μονάδων, δηλαδή με ετήσια άνοδο που θα φθάσει κοντά στο 7%. Τάσσεται υπέρ των τοποθετήσεων σε μετοχές σε Wall Street και Ευρώπη, ενώ δίνει «υπόβαρη» σύσταση για την Ιαπωνία, αλλά «υπέρβαρη» για τις αγορές της Βρετανίας και ορισμένες αναδυόμενες αγορές, με εστίαση σε αυτές των Κίνας και Πολωνίας.
Η εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας
Εξετάζοντας την πορεία των οικονομιών, η UBS επιβεβαιώνει τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία, επαναλαμβάνοντας ότι αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για φέτος, με στήριξη από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Η αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις (ενίσχυση 16% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2024) αποτελεί ένα ακόμη θετικό σημείο για την οικονομία. Παράλληλα τοποθετεί το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025 στο 2,5% του ΑΕΠ.
Αναφορικά με την ευρωζώνη στο σύνολό της προβλέπει ανάπτυξη 0,7% το 2024, 0,9% το 2025, 1,1% το 2026 και 1,2% το 2027. Κατά τα επόμενα τρίμηνα, αναμένεται ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει εκτεθειμένη σε τρεις βασικούς αντίξοους παράγοντες: περιοριστική νομισματική πολιτική, μετριοπαθώς περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και υποτονικό εξωτερικό περιβάλλον. Όμως, όπως και προηγουμένως, υπάρχουν, επίσης, σε δύο σημαντικές πηγές στήριξης: τη χαμηλή ανεργία και τη θετική αύξηση των πραγματικών μισθών, η οποία αναμένεται να στηρίξει την κατανάλωση των νοικοκυριών (55% του ΑΕΠ).

Προβλέπεται ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β. σε κάθε μία από τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις, οδηγώντας το βασικό επιτόκιο από το 3,0% που είναι σήμερα στο ουδέτερο επίπεδο του 2% έως τον Ιούνιο του 2025. Οι αγορές εργασίας της ευρωζώνης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική. Παρά την υποτονική ανάπτυξη, αναμένεται ότι οι αγορές εργασίας της ευρωζώνης θα παραμείνουν σχετικά ανθεκτικές, με αποτέλεσμα η αύξηση των μισθών να μετριάζεται μόνο σταδιακά. Ως αποτέλεσμα, η αύξηση του ΑΕΠ θα παραμείνει υποστηριζόμενη και ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί γύρω από τον στόχο του 2% και η ΕΚΤ δεν θα χρειαστεί να χαλαρώσει απότομα τη νομισματική πολιτική
Λαμβάνοντας υπόψη τη συνδυασμένη επίδραση των εθνικών προϋπολογισμών και του Ταμείου ανάκαμψης προβλέπεται αρνητική δημοσιονομική ώθηση της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ το 2025. Υποθέτοντας ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι μικρότερος του 1, η δημοσιονομική πολιτική θα έχει πιθανότατα μόνο μέτρια αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη της ευρωζώνης το επόμενο έτος. Έχοντας μειωθεί από το ανώτατο επίπεδο του 99% του ΑΕΠ το 2020 στο 90% το 2023, αναμένεται ότι ο λόγος του χρέους της ευρωζώνης θα σταθεροποιηθεί στο 88% περίπου του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων
Αναφορικά με ορισμένες οικονομίες της ευρωζώνης εκτιμά τα ακόλουθα:
- Γερμανία: Το ΑΕΠ του 2024 μειώθηκε κατά 0,2% (2023: -0,1%), με την πρώιμη εκτίμηση της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας να υποδηλώνει ότι το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, ασθενέστερα του αναμενόμενου. Αυτό συνεπάγεται καθοδικούς κινδύνους για την πρόβλεψή για το 2025, η οποία είναι 0,6% και 0,8% το 2026. Η αύξηση των μισθών διαμορφώθηκε στο 5,9% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, αλλά η πρόσφατη συμφωνία για τους μισθούς της IG Metall υποδεικνύει απότομη επιβράδυνση κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Στη Γερμανία θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει αλλαγή στην κυβέρνηση με το κεντροδεξιό CDU στην πρώτη θέση. Όλα τα κόμματα προτείνουν περισσότερες δαπάνες και αναμένεται κάποια χαλάρωση του αυστηρού φρένου για το χρέος. Εκτιμάται ότι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα μπορούσε να ξεκλειδωθεί ανέρχεται σε περίπου 0,7% του ΑΕΠ ετησίως, προτού φτάσει στα όρια των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
- Γαλλία: Η κυβέρνηση ανατράπηκε με ψήφο δυσπιστίας λόγω έλλειψης συμφωνίας σχετικά με τη δημοσιονομική σύσφιξη στον προϋπολογισμό του 2025. Ο πρόεδρος Μακρόν διόρισε τον Φρανσουά Μπαϊρού ως νέο πρωθυπουργό (νέες βουλευτικές εκλογές είναι δυνατές μόνο τον Ιούλιο). Το πρώτο καθήκον θα είναι να συμφωνήσει σε έναν νέο προϋπολογισμό του 2025. Εν τω μεταξύ, ο προϋπολογισμός του 2024 έχει μετακυλιστεί, αποφεύγοντας το κλείσιμο του προϋπολογισμού. Το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση, με ώθηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αποπληρωμή το 4ο τρίμηνο, η πολιτική αβεβαιότητα και η δημοσιονομική σύσφιξη είναι πιθανό να επιβαρύνουν τις προοπτικές το επόμενο έτος. Προβλέπουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1% το 2024, 0,9% το 2025 και 1,2% το 2026.
- Ιταλία: Προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2024 και κατά 0,7% τόσο το 2025 όσο και το 2026. Ενώ η δημοσιονομική εξυγίανση (όπως απαιτείται από τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος), ιδίως η μείωση των επιδοτήσεων που σχετίζονται με τις κατασκευές, αποτελεί αντίθετο άνεμο για την ανάπτυξη, τα χαμηλότερα επιτόκια και οι συνεχιζόμενες σημαντικές εκταμιεύσεις από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ στηρίζουν τις προοπτικές.
- Ισπανία: Προβλέπεται τώρα ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1% το 2024, 2,3% το 2025 και 1,8% το 2026 - πολύ πάνω από τις άλλες μεγάλες χώρες της ευρωζώνης - χάρη στην αύξηση του πληθυσμού που σχετίζεται με τη μετανάστευση, τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάπτυξης, τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ και τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των εξαγωγών υπηρεσιών (τουρισμός).
- Πορτογαλία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2024, 1,9% το 2025 και 2,1% το 2026. Η επιτάχυνση αναμένεται να επέλθει παρά την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει δημοσιονομικά πλεονάσματα 0,6%, 0,4% και 0,3% του ΑΕΠ το 2024-26. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί από 95,7% του ΑΕΠ το '25 σε 90,5% το '26.
Οι εκτιμήσεις για τις ΗΠΑ
Το οικονομικό περίγραμμα εξαρτάται από τις εξαιρετικά αβέβαιες αλλαγές πολιτικής και το χρονοδιάγραμμά τους λόγω της νέας κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται ήδη να ανακαλεί ορισμένες προεκλογικές υποσχέσεις, να επεκτείνει άλλες και να προσθέτει απρόβλεπτη ρητορική.
Πιθανώς οι νέοι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές θα εφαρμοστούν σταδιακά κατά τους επόμενους 18 μήνες, αλλά δεν αναμένεται εφαρμογή μέχρι το β’ εξάμηνο του 2025. Αναμένεται ότι αυτό θα ενισχύσει τον πληθωρισμό του 2026 κατά περίπου 30 μονάδες βάσης και αποτελεί ήπιο αντίβαρο για την ανάπτυξη. Εκτιμάται ότι οι φοροελαφρύνσεις του 2017 θα παραταθούν για να αποφευχθεί η δημοσιονομική επιβάρυνση, αλλά αναμένεται μόνο μέτρια πρόσθετη δημοσιονομική επέκταση αλλά άμεση και ουσιαστική δράση για την αναχαίτιση της μετανάστευσης από τα νότια σύνορα.
Το 2023, το πραγματικό ΑΕΠ επεκτάθηκε με ρυθμό 3,2% και το 2024 διαμορφώνεται σε 2,5%. Αυτή η επιβράδυνση λόγω της φθίνουσας δημοσιονομικής στήριξης, των περιοριστικών επιτοκίων και της εξασθένισης της ανάκαμψης από την πανδημία θα συνεχιστεί φέτος, με περίπου παρόμοια επιβράδυνση κατά περίπου 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, αφήνοντας την ανάπτυξη κοντά στο 1,75%. Η αγορά εργασίας έχει επίσης χαλαρώσει.
Οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης θα επηρεάσουν κυρίως την ανάπτυξη το 2026 και μετά. Η υποχώρηση του πληθωρισμού έχει σταματήσει, ο πυρήνας του πληθωρισμού PCE είναι στο 2,8% και αναμένεται στο 2,9% τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, λεπτομέρειες όπως η βραδύτερη αύξηση των ενοικίων και η σταθεροποίηση των μισθών υποδεικνύουν ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού πιθανότατα θα συνεχιστεί. Εκτιμάται ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού PCE θα πέσει στο 2,5% το β' τρίμηνο και στο 2,3% στο δ’ τρίμηνο. Με δεδομένα αυτά τα στοιχεία η Fed θα συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων.