ΓΔ: 1452.79 1.23% Τζίρος: 100.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:52:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
viomixania-ebiken-dei
Φώτο: Shutterstock

Η ενέργεια προκάλεσε άνοδο 25,2% για τις τιμές χονδρικής στη βιομηχανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην αύξηση του δείκτη τιμών στην εγχώρια αγορά συνέβαλε η αύξηση του κόστους παρόχης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 360,5% και της παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου κατά 53,5%.

Συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο εφέτος η ανοδική πορεία του γενικού δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, καθώς αυξήθηκε 25,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Σεπτεμβρίου 2021 καθώς το κόστος ενέργειας έχει εκτοξευτεί, ενώ σημαντικά αυξημένο είναι το κόστος και της βιομηχανίας τροφίμων.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα άνοδος στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 33,1%, και στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 9,9%.

Ειδικότερα, η αύξηση του γενικού δείκτη εισαγωγών κατά 25,2% οφείλεται κυρίως στην έκρηξη κατά 360,5% της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού καθώς και στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου που αυξήθηκε κατά 53,5%.

Άνοδο 35,4% σημείωσε και η άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ οι εισαγωγές της βιομηχανίας τροφίμων αυξήθηκαν κατά 18,2%. Διψήφιες ήταν και οι μεταβολές στη βιομηχανία ξύλου, χαρτοποιία και κατασκευή χαρτικών προϊόντων, στην παραγωγή βασικών μετάλλων καθώς και την κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο γενικός δείκτης παρουσίασε επίσης,  μείωση 2,2% τον Σεπτέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2022, έναντι αύξησης 3,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021. Η μείωση αυτή οφείλεται στην πτώση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 3,3% και την αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες της ευρωζώνης κατά 0,4%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

viomixania
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 10,2% της βιομηχανικής παραγωγής στο δεκάμηνο του 2023

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο παραγωγής προϊόντων καπνού, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη.