ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Θ. Σκυλακάκης: Η επενδυτική άνθηση θα μας κρατήσει μακριά από την ύφεση

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπήρξε 30% αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς δόθηκαν κίνητρα, και υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία θα έχει εξαιρετική δυναμική το 2024.

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τονίζοντας πως παρά τις κρίσεις που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια, έχει υπάρξει μια έκρηξη επενδύσεων που έχει προκληθεί από τη μείωση της υπερφορολόγησης. 

«Η οικονομική πολιτική της ΝΔ πέτυχε εκ του αποτελέσματος, διότι έδωσε κίνητρα, σε αντίθεση με την πολιτική της υπερφορολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια των δύο νομοσχεδίων για τις Κυρώσεις του Απολογισμού και του Ισολογισμού του Κράτους, καθώς και των λοιπών Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της Κεντρικής Διοίκησης του έτους 2020.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι «υπάρχει επενδυτική άνθηση, που θα μας κρατήσει το 2023 μακριά από την ύφεση και θα μας δώσει, κυριολεκτικά, εξαιρετική δυναμική από το 2024 και μετά». Τόνισε πως «η συρρίκνωση τελείωσε. Η χώρα σηκώνει κεφάλι, παρά τις θύελλες που αντιμετωπίζει και θα πάει πολύ καλύτερα τα επόμενα χρόνια».

Τόνισε ότι, σε αντίθεση με την Ευρώπη, είχαμε αύξηση 30% των επενδύσεων, διότι δώσαμε κίνητρα στην οικονομία και δεν προβήκαμε σε υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων. Σημείωσε, μάλιστα, πως αυτό επιτεύχθηκε χωρίς τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχουμε μπροστά μας και θα κινητοποιήσουν περίπου 60 δισ. ευρώ νέων επενδύσεων.

«Μπορεί καθένας να είναι αισιόδοξος για την οικονομική πορεία της χώρας και αυτή δεν βασίζεται, όπως συνέβη στο παρελθόν, σε πλασματικά στοιχεία ή αδυναμίες, αλλά στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που, ήδη, συντελείται. Μεταβαίνουμε από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια, γι' αυτό και έχουμε ρεκόρ εξαγωγών και τουρισμού φέτος. Στηρίζεται στην σταδιακή μετάβαση της παραοικονομίας από το ”γκρίζο” στο ”άσπρο”, όπως καταγράφεται στη συνεχή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και προπαντός στην αύξηση της παραγωγικότητας» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Αποτιμώντας τα οικονομικά στοιχεία του 2020, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι ήταν μια από τις πιο κρίσιμες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών. Η κυβέρνηση αυτή, επισήμανε, τα τελευταία τρία χρόνια ήρθε αντιμέτωπη με τρεις εξωγενείς, μεγάλες κρίσεις, την υγειονομική, την αντιμετώπιση της ακραίας συμπεριφοράς από την Τουρκία και στη συνέχεια μια ενεργειακή κρίση- πληθωριστική κρίση, απότοκο των προβλημάτων στις αλυσίδες προσφοράς λόγω πανδημίας και προπαντός του πολέμου στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος είπε πως το 2020 κάναμε πράγματι έναν μεγάλο δανεισμό, που ήταν αναγκαίος, αλλά σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ανάπτυξη που σημειώνουμε φέτος, έχουμε σήμερα μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ (δείκτης που ισχύει με βάση τη συνθήκη του Μάαστριχτ και κρίνει τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας).

«Ήταν στο 186,4% το 2018, φέτος θα είναι στο 169,1% και με βάση το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2023 θα πέσει στο 161,6% του ΑΕΠ. Η μείωση του δημοσίου χρέους δεν προήλθε από την πίεση και τη φορολογική εξόντωση των εισοδημάτων, όπως επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την ανάπτυξη. Το 2021 πετύχαμε ανάκαμψη 8,4%, παρά την πτώση του τουρισμού, είχαμε μείωση της ανεργίας και όχι λουκέτα. Και όλα αυτά γίνονται, ενώ παράλληλα προβλέπεται επάνοδος στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, ενώ στο Προσχέδιο έχουμε νέες μειώσεις φόρων και σημαντική βοήθεια στις συντάξεις».

Όπως παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, οι μόνιμες μειώσεις των φόρων ήταν πολύ μεγάλες και το δημοσιονομικό αποτύπωμα μπορεί να είχε μεγάλο έλλειμμα το 2020 και το 2021, αλλά φέτος το πρωτογενές έλλειμμα θα κλείσει κάτω από το 1,7% και του χρόνου θα πάμε σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7%. «Ταυτόχρονα, φέτος, ξεπεράσαμε τα 210 δισ. ευρώ σε ΑΕΠ, με την Κομισιόν να προβλέπει ανάπτυξη κοντά στο 6%, διπλάσια από το μέσο όρο της ΕΕ, όπως επίσης εκτιμά ότι αξιόλογα μεγαλύτερη του μέσου όρου της ΕΕ θα είναι η ανάπτυξη της Ελλάδας και το 2023 και το 2024».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, υπερβαίνει τις προσδοκίες

Σε εκδήλωση του Economist, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές. Υπογράμμισε το γεγονός ότι η Κομισιόν αναμένει την περίοδο 2022-2024 η Ελλάδα να είναι πρώτη στην προσέλκυση επενδύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 10 μεγάλα «στοιχήματα» του νέου έτους για την ελληνική οικονομία

Πρώτος στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Προτεραιότητα συην συνετή δημοσινομική διαχείριση και τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων.
Skylakakis, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Αποφυγή της ύφεσης το 2023 εξαιτίας του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η ανάπτυξη της χώρας το 2023 θα κυμανθεί κοντά στα επίπεδα του 2019, εν αντιθέσει με την Ευρώπη που ο ρυθμός θα πέσει σημαντικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Θα τρέξουν εκατοντάδες έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η υλοποίηση των δημόσιων έργων που περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία από το 2023.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Η χώρα καταφέρνει να καλύψει το επενδυτικό κενό 30 ετών

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η αύξηση των επενδύσεων αποτελεί ένα από τα «κλειδιά» της κυβέρνησης για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. «Κύμα επενδύσεων» θα έρθει το 2023 μαζί με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Σταθερή η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παρά την κρίση

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως στην έκθεση της Κομισιόν η Ελλάδα εμφανίζεται πρώτη και με μεγάλη διαφορά, στην αύξηση των επενδύσεων για την τριετία 2022-2024 καταγράφοντας διψήφια άνοδο.