ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
Φωτο: Shutterstock

Πόσο μειώνονται οι τιμές του ρεύματος: Οι φθηνότερες χρεώσεις τον Δεκέμβριο

Σε μικρή μείωση, κατά 4,20%, προχώρησε η ΔΕΗ. Η Ελίν έγινε η φθηνότερη εταιρεία της αγοράς με μείωση κατά 28%, ενώ δεύτερη πέρασε η Ήρων. Αναμένεται τώρα η ανακοίνωση των επιδοτήσεων.

Μειωμένες συγκριτικά με τον Νοέμβριο είναι οι ανταγωνιστικές χρεώσεις των τιμολογίων λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοίνωσαν χτες αργά το βράδυ οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η πτώση των τιμών ήταν εμφανώς πιο περιορισμένη συγκριτικά με τον περασμένο μήνα.

Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη μείωση τιμής, παρουσιάζοντας το φθηνότερο τιμολόγιο για τον Δεκέμβριο έκανε η Ελίν με την τιμή να διαμορφώνεται στα 0,285  ευρώ/KWh για τον Δεκέμβριο από 0,395 ευρώ/KWh σημειώνοντας πτώση -28%. Υπενθυμίζεται πως για τον Νοέμβριο η πτώση έφθασε έως και το 37% με τη χαμηλότερη χρέωση κιλοβατώρας – μετά την έκπτωση συνέπειας 20% – να την παρουσιάζει η Ήρων στα 0,3512 ευρώ/KWh. Σε μικρή μείωση, κατά 4,20%, προχώρησε η ΔΕΗ.

Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από τις εταιρείες ως τις πρώτες πρωινές ώρες, διαμορφώνονται ως εξής (με κατάταξη από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη τιμή):

Εταιρεία Χρεώσεις ΔεκεμβρίουΧρεώσεις Νοεμβρίου Διαφορά από τον προηγούμενο μήνα 
Ελίν0,285 ευρώ/KWh0,395 ευρώ/KWh-28%
ΗΡΩΝ0,380 ευρώ/KWh που διαμορφώνεται σε 0,304 ευρώ/KWh με την έκπτωση συνέπειας 20%0,439 ευρώ/KWh που διαμορφώνεται σε 0,3512 ευρώ/KWh με την έκπτωση συνέπειας 20%-13,40%
Elpedison0,3500 ευρώ/KWh και νυχτερινό 0,3433 ευρώ/KWh0,3800 ευρώ/KWh και νυχτερινό 0,3733 ευρώ/KWh-7,90%
Protergia0,368 ευρώ/KWh0,395 ευρώ/KWh-6,80%
ΔΕΗ0,3800 ευρώ/KWh για καταναλώσεις έως 500 KWh και 0,320 ευρώ/KWh άνω των 500 KWh. 0,356 ευρώ/KWh στο νυχτερινό  τιμολόγιο.0,397 ευρώ/KWh για καταναλώσεις έως 500 KWh και 0,409 ευρώ/KWh άνω των 500 KWh. 0,356 ευρώ/KWh στο νυχτερινό  τιμολόγιο.-4,20%

Οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά ως αποτέλεσμα και της πορείας των τιμών του φυσικού αερίου που μέσα στον Νοέμβριο παραμένει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του Οκτωβρίου. Τον περασμένο μήνα οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά από τα 200 ευρώ /MWh περίπου έως, περίπου, το επίπεδο των 120 ευρώ /MWh.

Στον τρέχοντα μήνα, και παρά τη μικρή αύξηση των τιμών τις τελευταίες τρεις μέρες από το χαμηλό των 97 ευρώ/MWh, την Παρασκευή έκλεισε στα 115 ευρώ /MWh. Αντίστοιχη ήταν και η πορεία των τιμών της χονδρικής στο ρεύμα που κατέγραψε πτώση σχεδόν 20% έως σήμερα κατά μέσο όρο κάτω των 195 ευρώ, από τη μέση τιμή Οκτωβρίου στα 235 ευρώ.

Οι ανακοινώσεις για τις κρατικές επιδοτήσεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και αναμένεται να είναι κι εκείνες μικρότερες από αυτές του Νοεμβρίου προκειμένου να φθάσει τελική τιμή στον καταναλωτή στα 15 με 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Έτσι, εκτιμάται ότι το κόστος των επιδοτήσεων θα καλυφθεί στο σύνολό του από τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης χωρίς να χρειαστεί να υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επανέλαβε ότι για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση θα στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική ισορροπία της χωράς. 

Υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου, τόνιζε σχετικά με τις επιδοτήσεις για το ρεύμα, που ως τώρα έχουν κόστος 1 δισ. στο προϋπολογισμό, ότι στα σημερινά επίπεδα τιμών του φυσικού αερίου η ανάγκη για επιβάρυνση του προϋπολογισμού έχει εξαλειφθεί, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται μια νέα άνοδος των τιμών τους επόμενους μήνες, που θα προκαλούσε επιβαρύνσεις στα δημόσια οικονομικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά του προγράμματος για επιδότηση έως 16.000 ευρώ σε φωτοβολταϊκά

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης με συστήματα αποθήκευσης, η εξοικονόμηση στο ρεύμα μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ ετησίως. Η κλίμακα των ενισχύσεων και ο αγώνας δρόμου που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα τα νέα τιμολόγια για το ρεύμα: Μειώσεις 13% έως 25% τον Απρίλιο

Οι μειώσεις στις λιανικές τιμές ακολουθούν την πτώση των τιμών φυσικού αερίου και χονδρικής στο ρεύμα. Κερδισμένος θα είναι ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς αναμένεται να μειωθεί σημαντικά και η επιδότηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβασμένες οι τιμές ρεύματος τον Φεβρουάριο μετά τη μείωση της επιδότησης

Μία από τις λίγες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου καταγράφηκε αύξηση τιμών τον Φεβρουάριο ήταν η Αθήνα σύμφωνα με διεθνή έρευνα. Στο 6% η αύξηση των τιμολογίων. Υποχώρησαν οι τιμές του φυσικού αερίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» 15% στην κατανάλωση ρεύματος από νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές και τα κίνητρα για εξοικονόμηση έφεραν 13% χαμηλότερα τη συνολική κατανάλωση ρεύματος. Κέρδισε μερίδιο αγοράς η Mytilineos εις βάρος της ΔΕΗ λόγω Αλουμινίου της Ελλάδος.