ΓΔ: 916.99 -0.59% Τζίρος: 21.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:39:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
Πηγή: Υπ. Οικονομικών

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σταϊκούρα - τραπεζιτών για μέτρα στήριξης δανειοληπτών

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις, τονίζοντας ότι η όποια πληροφόρηση για το ζήτημα θα δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, με θέμα την υποστήριξη των ενήμερων δανειοληπτών στην τρέχουσα δύσκολη χρονική περίοδο λόγω της ακρίβειας αλλά και των αυξήσεων στα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις, τονίζοντας ότι η όποια πληροφόρηση για το ζήτημα θα δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε (μιλώντας στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1) ότι όποια παρέμβαση συζητηθεί θα είναι στοχευμένη σε δανειολήπτες που δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά έχουν αντικειμενική αδυναμία, λόγω χαμηλών εισοδημάτων, να ανταποκριθούν σε αυξημένες δόσεις των δανείων τους.

Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάποιου είδους επιδότηση δόσεων, στα πρότυπα του προγράμματος «Γέφυρα», ή αν θα ακολουθήσει τον δρόμο που δείχνουν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η ισπανική, που ζήτησε από τις τράπεζες να προσφέρουν διευκολύνσεις στους δανειολήπτες που δυσκολεύονται, με τη μορφή της μείωσης επιτοκίων, της παροχής περιόδου χάριτος ή της επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων. Σημειώνεται ότι οι ισπανικές τράπεζες δηλώνουν απρόθυμες να πληρώσουν τον «λογαριασμό» της στήριξης των δανειοληπτών, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε σχηματισμό προβλέψεων και επιβάρυνση των κεφαλαίων τους.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε χαρακτηριστικά: «Αξιολογούνται όλες οι δυνητικές παρεμβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο, γιατί δεν υπάρχει η δημοσιονομική ευελιξία του παρελθόντος. Βλέπετε τις συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη».

Και πρόσθεσε: «Θα αξιολογήσουμε λίγο καλύτερα τι κάνουν άλλες χώρες, για παράδειγμα η πρώτη εικόνα που έχουμε από την Ισπανία είναι ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κόστος. Δεν είμαστε απολύτως σίγουροι για παραμέτρους που συζητάνε σε άλλες χώρες. Άρα θέλει υπευθυνότητα και προσοχή».

Όπως τόνισε, όλα αυτά θα συζητηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα με τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων. «Έχουμε τον δυνητικό κίνδυνο αύξησης του ιδιωτικού χρέους από την αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού. Η κυβέρνηση έχει διοχετεύσει πόρους στην οικονομία για να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τους. Το επόμενο διάστημα εντατικοποιούνται οι συζητήσεις με τράπεζες και διαχειριστές δανείων», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Το θέμα των διευκολύνσεων σε δανειολήπτες είναι ένα από τα ζητήματα που θα περιληφθούν στην ατζέντα των συζητήσεων με τους χρηματοδοτικούς φορείς. Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, θα συζητηθεί επίσης η πιστωτική επέκταση, ο εξωδικαστικός μηχανισμός, για τον οποίο κατ' επανάληψη έχει ζητήσει από τράπεζες και servicers να εγκρίνουν περισσότερες αιτήσεις ρύθμισης, αλλά και το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής σε καταθέσεις και προμήθειες τραπεζικών εργασιών.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Χωρίς κρατικές επιδοτήσεις η στήριξη σε δανειολήπτες

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών μέτρα για στήριξη των δανειοληπτών για την αύξηση των επιτοκίων που δεν θα έχουν δημοσιονομικό κόστος. Νέα συζήτηση εντός δύο εβδομάδων.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης δανειοληπτών θα συζητήσουν κυβέρνηση - τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν θα δοθεί επιδότηση από το κράτος ή θα ζητηθεί μόνο από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε διευκολύνσεις δανειοληπτών που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Σε «λογικές» αυξήσεις επιτοκίων θα προχωρήσει η ΕΚΤ

Είναι δύσκολη η αντιμετώπιση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, επειδή είναι πληθωρισμός κόστους, τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Προβλέπει ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να αυξάνουν και τα επιτόκια καταθέσεων.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση ΤτΕ για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων λόγω επιτοκίων

Όπως αναφέρεται στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της κεντρικής τράπεζας η διατήρηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων σε χαμηλό επίπεδο, είχε διευκολύνει τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Πατέλης: Πρέπει οι τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, τονίζει ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των αποταμιευτών αλλά και των δανειοληπτών, σε μια περίοδο που αυξάνονται τα επιτόκια, καθώς το αυξημένο κόστος χρήματος θα μας επηρεάσει όλους.